Ktorí zamestnanci budú po skončení koronakrízy najžiadanejší? Títo budú mať najväčšie šance

Ako bude vyzerať trh práce po skončení koronakrízy? Aké zručnosti budú firmami žiadané, po akých odborníkoch bude najväčší dopyt? Na čo sa pripraviť po skončení kornakrízy a ako bude vyzerať hľadanie práce, sme sa spýtali odborníkov z oblasti ľudských zdrojov.

 

 

 

Rastislav Klempa, ACTIVE Personnel Solutions

1. Viete predpovedať, ako bude vyzerať trh práce po skončení koronakrízy?

Možno bude podobný ako po finančnej kríze v 2009 ale možno s rýchlejším rozbehom. Ekonomika je spomalená, ľudia menej nakupujú, sú opatrní, lebo sa snažia mať rezervu, ak by sa vrátila. Vo všeobecnosti asi bude viac ľudí bez práce a pracujúci budú lojálnejší a menej ústretoví k novým pracovným ponukám, teda budú preferovať istotu v súčasnom zamestnaní pred neistotou alebo možným omylom pri prijatí novej pracovnej ponuky.

2. Akí odborníci alebo aké zručnosti budú po skončení koronakrízy najviac žiadaní/žiadané?

Pravdepodobne podobne ako pred krízou to budú ľudia v oblasti IT a robotnícke profesie vo výrobe alebo stavebníctve či gastro službách. Viac budú asi žiadané pozície v oblasti obchodu a marketingu, ktoré by mali pomôcť firmám reštartovať biznis a začať znova zarábať. Môže byť tiež vyšší dopyt po službách, ktoré boli koronakrízou obmedzené.

3. Ako by sa na to mali ľudia, ktorí si hľadajú prácu, pripraviť? Čo by ste im odporučili?

Odporučil by som ľuďom, ktorí sú aktuálne bez práce, nehľadať dream job, ale hľadať kompromis medzi tým, čo by veľmi chceli robiť a medzi tým, čo vedia robiť (aj keď to nie je ich sen) a je o to teraz záujem. Na kariéru, pracovný a platový postup bude čas neskôr. Pre prvé mesiace bude dôležitejšia finančná stabilita a zázemie ako osobná sebarealizácia a zvyšovanie platu a pod.

 

Ľubomíra Radosová, riaditeľ odboru ľudských zdrojov SPP

1. Viete predpovedať, ako bude vyzerať trh práce po skončení koronakrízy?

V súčasnosti je ťažké predpovedať, ako sa presne bude vyvíjať trh po skončení tejto mimoriadnej situácie, ktorú koronakríza spôsobila. Predpokladám však, že situácia na trhu práce sa na čas zmení a ľudí hľadajúcich si prácu bude viac ako ponúkaných voľných pracovných miest. V takomto prípade si budú môcť zamestnávatelia vyberať z viacerých uchádzačov a uchádzači  budú musieť v niektorých prípadoch poľaviť zo svojich nárokov a očakávaní. O konkrétnych prognózach vývoja trhu práce budeme vedieť presnejšie hovoriť asi koncom leta, respektíve na jeseň tohto roka, kedy spoločnosti už budú jasnejšie vedieť, čo táto kríza spôsobila.

V našej spoločnosti sme výberové konania v polovici marca pozastavili z dôvodu preventívnych opatrení, s ohľadom na zdravie uchádzačov a zdravie našich interných zamestnancov, ktorí realizujú výberové pohovory. Komunikovali sme s uchádzačmi, s ktorými bol výberový proces už rozbehnutý, niektoré pozície sme dokonca počas koronakrízy obsadili a ostatné výberové konania sme posunuli na neskôr. V našej spoločnosti budeme pokračovať v štandardnom obsadzovaní voľných pracovných miest, ktoré je potrebné obsadiť. Aktuálne sme spustili výberové konanie na špecifické pracovné pozície v oblasti tradingu a neustále hľadáme nových zamestnancov do našich zákazníckych centier.

2. Akí odborníci alebo aké zručnosti budú po skončení koronakrízy najviac žiadaní/žiadané?

Či pred koronakrízou alebo po nej, pre každú spoločnosť je dôležité nájsť toho najvhodnejšieho kandidáta na obsadzované pracovné miesto. Keďže spoločnosť SPP je obchodná spoločnosť, hľadáme prevažne špecifické pracovné miesta v oblasti obchodu, tradingu, marketingu, rozvoja podnikania a pod. V každej z týchto oblastí vyžadujeme od uchádzačov iné odborné zručnosti, ako napríklad skúsenosti s predajom či prax v obchodovaní na komoditných burzách. Čo však bude po koronakríze u uchádzačov dôležité, je flexibilita a zvládanie práce pod tlakom a v meniacom sa prostredí.

Počas krízy sa ukázalo, že sú veľmi žiadaní programátori, ľudia s IT zručnosťami, krízoví manažéri, analytici. Myslím si, že títo odborníci budú naďalej veľmi žiadaní. Samozrejme aj odborníci v kľúčových oblastiach – lekári, zdravotné sestry, opatrovateľky, predavači a podobne.

3. Ako by sa na to mali ľudia, ktorí si hľadajú prácu, pripraviť? Čo by ste im odporučili?

Kandidátom odporúčame, aby si o spoločnosti, v ktorej sa uchádzajú o prácu, čo najviac zistili – čím sa zaoberá, aká je jej vízia, aké má hodnoty, aké benefity zamestnancom poskytuje. Je dôležité, aby uchádzač vedel reálne zhodnotiť svoje vedomosti, zručnosti a skúsenosti a reagovať na pracovné pozície, na ktoré spĺňa požadované kritériá, skúsenosti, prax. Vyhne sa tak sklamaniu v prípade vyradenia z výberového konania, alebo z neúspešného výberového konania po osobnom pohovore. Kríza ukázala, že sa mnohí musíme vzdelávať v oblasti IT gramotnosti, vedieť sa orientovať v nových IT nástrojoch. Tiež, že musíme byť flexibilní a vedieť rýchlo reagovať na zmenenú situáciu, hľadať nové riešenia, úplne odlišné od tých, na ktoré sme boli zvyknutí. Myslím, že toto sú oblasti, na ktoré by sa mali uchádzači, v závislosti od pozícií, o ktoré sa uchádzajú, sústrediť.

 

Miroslav Garaj, riaditeľ personálnej agentúry Grafton

1.  Viete predpovedať, ako bude vyzerať trh práce po skončení koronakrízy?

Veľmi bude záležať na tom, ako silný ekonomicko-hospodársky pokles nastane. Ak by prišlo len k miernemu, respektíve krátkodobému poklesu, tak očakávame zavádzanie home office, prácu v online prostredí a celkovo smart working vo väčšej miere, ako to bolo pred koronakrízou. Výraznejšie zmeny by nastať nemali. Zásadnejší hospodársky pokles naopak celkom určite prinesie pokles dopytu a tým pádom aj prepúšťanie zamestnancov.

2. Akí odborníci alebo aké zručnosti budú po skončení koronakrízy najviac žiadaní/žiadané?

Technologické firmy sa budú určite pretekať vo vývoji smart working riešení. Špecialisti na prácu v online prostredí nám budú ponúkať nové technologické riešenia organizácie práce a marketingoví špecialisti budú analyzovať ešte viac spotrebiteľské správanie bez fyzického kontaktu zákazník / predajca. Bez ohľadu na to, či príde silná alebo slabšia hospodárska kríza, obchodníci budú musieť hľadať nové odbytové cesty.

3. Ako by sa na to mali ľudia, ktorí si hľadajú prácu, pripraviť? Čo by ste im odporučili?

Skôr, ako uchádzač začne hľadať novú prácu, mal by sa dôsledne pripraviť. Určite by som si dal záležať na tom, aby som mal vytvorený kvalitný životopis a motivačný list. Aktualizoval by som si svoj profil na sociálnej sieti LinkedIn tak, aby som uľahčil prácu ľuďom, ktorí tam hľadajú zamestnancov. Znalosť cudzích jazykov je takisto výhoda, ktorá môže rozhodnúť a preto by mali uchádzači využiť voľný čas na to, aby si zlepšili svoju úroveň a slovnú zásobu, napríklad online kurzami. Rovnako je možné prostredníctvom špecializovaných online kurzov rozšíriť svoju špecializáciu a zvýšiť tak svoje šance u nového zamestnávateľa. Uchádzačom odporúčame, aby nepodcenili prípravu pred každým pracovným pohovorom. Je potrebné si naštudovať informácie o budúcom zamestnávateľovi, o pracovnej pozícii, odvetví, konkurentoch, urobte čokoľvek, čo vás zvýhodní pred inými uchádzačmi a zaujme personalistu.

Viac o téme: Trh práce Hľadanie práce Koronavírus
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy