Dobré noviny
Na Bratislava Open elitná slovenská účasť, hosťom Benčičová
TASR
TASR

Na Bratislava Open elitná slovenská účasť, hosťom Benčičová

Belinda Benčičová
Belinda Benčičová — Foto: TASR/AP

Hoci pre pandémiu koronavírusu museli zrušiť júnový mužský challenger Bratislava Open, slovenskí tenisoví fanúšikovia nevyjdú naprázdno.

Bratislava 29. mája (TASR) - Hoci pre pandémiu koronavírusu museli zrušiť júnový mužský challenger Bratislava Open, slovenskí tenisoví fanúšikovia nevyjdú naprázdno. V termíne 17.-20. júna sa v hlavnom meste uskutoční podujatie s rovnakým názvom, na ktorom sa zúčastní domáca elita.

Na kurtoch TK Slovan Bratislava sa predstaví šestnásť najlepších slovenských hráčov a hráčok. Hosťom bude aj držiteľka voľnej karty do hlavnej súťaže Belinda Benčičová, ktorá má slovenské korene a momentálne sa zdržiava v Bratislave. Okrem nej budú v ženskom pavúku bojovať o trofej aj Viktória Kužmová, Anna Karolína Schmiedlová i Rebecca Šramková.

Bez Kližana, no s Poláškom

V mužskej časti prisľúbili účasť Andrej Martin, Jozef Kovalík, Norbert Gombos, Filip Horanský, Alex Molčan, Lukáš Klein a pridajú sa aj juniori, ktorých nominuje Slovenský tenisový zväz. Vo štvorhre sa nastúpia Filip Polášek a Igor Zelenay.

„Možno, keď sa na to budú cítiť, vyskúšajú si aj dvojhru. Chýbať bude pre nedoliečené zranenie iba Martin Kližan, lebo ešte nezačal prípravu. Doliečuje si ruku,“ uviedol na webe Slovenského tenisového zväzu (STZ) organizátor turnaja Branislav Stankovič.

Okrem dvojhier sa bude hrať osmička štvorhier. Dotácia na každý turnaj je 10 000 eur, spolu si teda účastníci rozdelia 20 000 eur. Hrať sa bude klasickým vyraďovacím spôsobom na štyroch kurtoch (čísla 5,8,9,11) TK Slovan Bratislava už od prvého dňa.

Dúfajú v zrušenie obmedzení pre šport

„Budeme mať dostatok kvalitných zápasov. Nech ich fanúšikovia uvidia všetky. Na dvoch kurtoch bude aj webkamera a z nich živý prenos. O televíznom prenose sa ešte rokuje," uviedol Stankovič, ktorá dúfa, že do polovice júna sa obmedzenia pre šport takmer úplne zrušia.

„Dúfam, že tie obmedzenia budú minimálne. Čo sa týka samotného tenisu na kurte, obmedzenia nebudú žiadne. Hráči sú ďaleko od seba, nie sú v kontakte. Možno si po zápase nepodajú ruky, a dajú si iba ‚lakťovku‘. Zberačov a čiarových rozhodcov by som chcel mať až na finálový deň, nech je to dôstojné. Loptičky si budú zberať tenisti sami, na empajri budú iba hlavní rozhodcovia.“

Spoločný turnaj so susedmi nevylučujú

Stankovič aj v minulosti uvažoval o podobných projektoch: „Už som o tom predtým hovoril aj s generálnym sekretárom STZ Igorom Moškom. Prišlo uvoľňovanie podmienok krízovým štábom, a aj zväz vypísal tenisové súťaže od prvého júna. Som rád, že sme teraz našli spoločnú reč a že sme prvým turnajom série Peugeot Tennis Tour. Aj keď sa nekoná tento rok náš challenger, tradícia turnaja tu ostane. Bude to krásne podujatie aj vďaka partnerom. Som vďačný všetkým sponzorom, ktorí prispeli na turnaj. Ľudia sa majú na čo tešiť."

V Česku, ale aj v Maďarsku sa už hrá na národnej úrovni. Stankovič nevylúčil, že v budúcnosti sa uskutoční aj spoločný turnaj: „Slovenský tenisový zväz už rokuje aj s českým, aj tam sa hrajú podobné turnaje ako ten náš. Chcel som mať teraz v Bratislave len slovenských hráčov aj z toho dôvodu, že sú vypísané prize money a chcem pomôcť našim hráčom. Rozdelia si peniaze a aj ich tu uvidíme. Napríklad Maroš Vajda mi hovoril, že v Srbsku sa konajú podobné podujatia pod záštitou Djokoviča. Uvidíme, možno sa krajiny spoja a zahrajú si minitour. Myslím si, že tenisová sezóna 2020 sa dohrá už iba na národnej úrovni.“

Už ste čítali?