Bojové športy - 29.05.2020 21:48

Dambe - nigérijský bojový šport s ambíciami na celosvetový presah

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Bojové umenia sú staré takmer ako ľudstvo samotné. Jednotlivé kmene, národy či etniká museli nájsť spôsob, akým sa budú brániť aj útočiť. Zároveň boli rôzne súboje súčasťou hier a osláv, ale aj tréningom na skutočné vojnové situácie. Takto vznikli aj prvopočiatky nigérijského Dambe, ktoré siahajú do desiateho storočia a pre členov etnika Hausa sú neodňateľnou súčasťou vlastnej identity. Ide pritom o jedno z najväčších etník na africkom kontinente.

Čo robí tento štýl boja odlišným oproti mnohým malým zápoleniam, je presah do súčasnosti. Zápasy v Dambe sa v krajine naďalej prevádzkujú, youtube kanál má vyše 120 tisíc odberateľov a jednotlivé videá sa tešia tisícom zhliadnutí. Z nich väčšina je pritom od zahraničných divákov. Podstata Dambe je jednoduchá. Dvaja muži sa stretnú v troch kolách boja a cieľom je "zabiť" súpera. Za zabitie sa v tomto prípade považuje oponentov pád na zem, ktorý by sme v MMA označili za knockdown, čiže príde po kope alebo údere. Jednu ruku má pritom bojovník holú a využíva ju ako štít proti úderom silnejšej končatiny. Tú si chlapi obväzujú lanom, aby bola rana čo najtvrdšia a najbolestivejšia.

Šport založili mäsiari a rybári, ktorí organizovali veľké festivaly, na ktorých si vymieňali svoje úlovky a produkty. Súčasťou sprievodného programu boli aj tieto zápolenia. Popularita pritom nevzrastá len v Nigérii, ale "kolíska" tohto bojového umenia vníma vznikajúcu konkurenciu najmä na Filipínach a v Spojených štátoch. Promotéri Dambe Warriors sa snažia byť aktívni aj na sociálnych sieťach a s nadšením privítali video o svojej organizácii na youtube kanále SBN MMA, ktorého počet odberateľov sa blíži ku 100 tisíc. Nezaháľala ani BBC, ktorej reportáže pomohli k finančnej podpore zo strany štátu.

Peniaze pritom rozhodne nie sú hlavnou motiváciou bojovníka. Ten si podľa britskej verejnoprávnej televízie za jeden zápas zarobí od 20 do 500 dolárov, vzhľadom na prestíž a veľkosť akcie, na ktorej sa bije. Prémie za víťazstvo dotvára zbierka od divákov, v ktorej majetnejší fanúšikovia občas prispejú kozou či motocyklom. Ako každý bojový šport, aj tento má veľa kritikov. V prvopočiatkoch sa lanová rukavica rôznym spôsobom spevňovala a "vylepšovala", napríklad črepinami. Od toho súčasné Dambe upustilo, no stále sa objavujú následky z úderov a kopov. Športu môže pomôcť aj súčasný rozkvet nigérijských bojovníkov. V UFC držia titul hneď v dvoch váhových kategóriách - Kamaru Usman vo velterovej a Israel Adesanya v strednej. Sodiq Yussuf zatiaľ vyhral všetky štyri svoje zápasy v perovej váhe UFC a Kennedy Nzechukwu má zatiaľ v najslávnejšej organizácii sveta bilanciu 1-1.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora