7 najviac ohrozených pracovných miest: V budúcnosti nemusia vôbec existovať

Pre niektorých ľudí je budúcnosť plná nových príležitostí a technológii, a iní sa jej naopak obávajú, pretože prináša niečo nové a neznáme. Obidve skupiny sa zhodnú, že budúcnosť vždy nesie so sebou zmeny, niekedy k lepšiemu a niekedy naopak k horšiemu. Štúdia uskutočnená na Oxfordskej univerzite zistila, že až 45% všetkých súčasných pracovných miest v nasledujúcich 10 rokoch môže zaniknúť. Najväčším dôvodom bude automatizácia, ktorá nás v budúcnosti určite neminie.

 

Niektoré povolania sú však automatizáciou ohrozené viac ako tie ostatné. V tomto článku sa pozrieme na 7 povolaní, ktoré môžu do 20 rokov úplne zmiznúť. 

  1. Taxikári
    Nikto nevie odhadnúť, koľko to potrvá, možno 5 alebo 30 rokov, ale práca taxikára s veľkou pravdepodobnosťou v budúcnosti prestane existovať. Dôvodom je vývoj v automatizovaných vozidiel. V súčasnosti tieto vozidlá už existujú a sú starostlivo a dôkladne testované. Ride-shareingové spoločnosti ako Uber, už aktívne investujú do automatizovaných vozidiel, ktoré dokážu fungovať 24 hodín denne, bez nároku na prestávku. Zaisťujú si tak výhodu oproti ľudskej konkurencii.
  2. Zamestnanci cestovných kancelárii
    Je pravdepodobné, že cestovné kancelárie tak ako ich poznáme dnes v budúcnosti zaniknú. Je to kvôli nárastu a veľkému významu internetových portálov, ktoré ponúkajú rovnaké služby, bez potreby platiť extra zamestnancov a priestory. Sú to výkonné cestovné nástroje, ktoré do niekoľkých sekúnd odpovedia na všetky vaše pochybnosti a nájdu vám najlacnejšie možnosti, ktoré vyhovujú vašim potrebám. Eliminuje sa tak potreba prostredníka.
  3. Poľnohospodári
    Tak ako v mnohých iných oblastiach, aj tu sa očakáva nástup rôznych robotov – v tomto prípade farmbotov, ktorí budú lacnejší ako ľudská pracovná sila. Náklady v poľnohospodárstve navyše prudko stúpajú. Kedysi bolo potrebné množstvo rúk a tiež pomoc zvierat, dnes rovnakú prácu zvládne kombajn, a v budúcnosti nás nahradia drony, satelitné snímky, špecializovaný hardvér a automatizované nákladné autá.
  4. Pokladníci
    Samoobslužné pokladne sú dnes takmer v každých väčších potravinách a pokladníci zmiznú možno skôr, ako si myslíme. Internetové obchody navyše preberajú tržby fyzickým obchodom, ktoré budú časom zastarané a priveľmi nepohodlné. Spoločnosť Amazon ide ešte o krok ďalej a experimentuje s obchodmi, ktoré nemajú žiadne pokladne. Jednoducho si vezmete čo potrebujete a automatický systém vám peniaze stiahne z účtu.
  5. Pracovníci v rýchlom občerstvení
    Od pokladníkov po sporáky je pravdepodobné, že spoločnosti rýchleho občerstvenia budú „rýchlejšie“ ako kedykoľvek predtým. Títo zamestnanci už dnes nezarábajú veľa. Ak sa bude minimálna mzda zvyšovať prirýchlo, reťazce as pokúsia nahradiť zamestnancov strojmi, tak ako v mnohých iných odvetviach. Už dnes nájdeme všelikde samoobslužné kiosky, je teda len otázkou času, kedy budú roboty pripravovať aj naše jedlo.
  6. Telemarketéri
    Podľa britského denníka The Guardian existuje 99% šanca, že telemarketing v nasledujúcich 15 rokoch zmizne. Namiesto toho sa telemarketing premení na iné formy marketingu, ktoré sú menej priame a invazívne. Napríklad v podobe rozšírenej reklamy, ktorá premení marketing a reklamu s cieľom dosiahnuť vyššiu mieru angažovanosti. Reklamy sú čoraz inteligentnejšie, pretože sa o vás čoraz viac dozvedajú, a preto bude táto forma marketingu čoskoro zastaraná.
  7. Zamestnanci v bankách
    Zatiaľ čo banky nezmiznú úplne; mnoho kamenných pobočiek sa už pomaly začína zatvárať. V poslednej dobe tiež vznikajú banky, ktoré fungujú iba v online prostredí. Je to kvôli pohodliu a užívateľsky prívetivej povahe online a telefónneho bankovníctva, kde môžete ľahko vykonávať transakcie a spravovať svoj účet - a to všetko z pohodlia vášho domova.
Viac o téme: Budúcnosť Automatizácia Práca Zamestnanie Roboty AI Povolania Peniaze
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: talentsearchpeople.eu
Staršie správy
Staršie správy