Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
SR proti Holandsku v repríze osemfinále MS 2010
Zdielať na

SR proti Holandsku v repríze osemfinále MS 2010

Zdroj: sita - MS, Holandsko-Slovensko

Slovenskú futbalovú reprezentáciu čaká v stredu ďalší medzištátny prípravný zápas.

Zverenci trénerského dua Stanislav Griga, Michal Hipp nastúpia v dueli od 20.30 h na štadióne v Rotterdame proti domácim Holanďanom, pričom pôjde o reprízu osemfinále majstrovstiev sveta 2010 v Juhoafrickej republike. Slováci sa pri svojej premiérovej účasti na veľkom podujatí senzačne prebojovali zo základnej skupiny na úkor Talianov medzi 16 najlepších mužstiev a proti "oranjes" napriek prehre 1:2 odohrali vyrovnanú partiu. Holanďania boli síce lepší, ale na ihrisku nebol badať markantný výkonnostný rozdiel. Zverenci vtedajšieho kouča SR Vladimíra Weissa st. sa vynikajúco vyrovnali s individualitami v holandskom tíme, akými boli Arjen Robben, Mark van Bommel, Robin van Persie, Wesley Sneijder či Dirk Kuyt. Jediný gól Slovákov dal v nadstavenom čase kanonier Róbert Vittek z pokutového kopu, čím odpovedal na presné zásahy Robbena a Sneijdera. Najlepší strelec SR v histórii samostatnosti Vittek momentálne nefiguruje v nominácii, dôvodom je dlhodobé zranenie kolena kmeňového hráča tureckého Trabzonsporu.

Veľkým favoritom stredajšieho merania síl je domáci výber

Jemu patrí v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) fantastické štvrté miesto, Slovensko je na 34. pozícii. Hamšík a spol. však už viackrát dokázali, že sa im lepšie hrá v úlohe outsidera a potrápili už nejedného favorita. Kvalita Holandska, ktoré je aktuálnym vicemajstrom sveta, je však jasná. Tréner Bert van Marwijk má k dispozícii také hviezdy, akými sú Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur), Wesley Sneijder (Inter Miláno), Arjen Robben (Bayern Mníchov), Dirk Kuyt (FC Liverpool), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04 Gelsenkirchen), Mark van Bommel (PSV Eindhoven) či Robin van Persie (Arsenal Londýn). Nič na tom nemení ani skutočnosť, že minulý týždeň podľahli Holanďania v dvoch prípravných súbojoch: v mníchovskej Allianz Arene s domácim Bayernom (2:3) a v sobotňajšom medzištátnom dueli doma v Amsterdame s Bulharskom (1:2), po ktorom fanúšikovia vypískali hráčov.

Holandsko je futbalovou veľmocou

"Holandsko je futbalová veľmoc. Každého hráča musí tešiť, že nastúpi proti nim. Určite to bude zaujímavý zápas a ja sa naň veľmi teším," uviedol ešte na utorňajšom zraze v bratislavskom hoteli Holiday Inn kanonier českej Plzne Marek Bakoš. "Je to veľmi kvalitný tím, ktorý hral finále majstrovstiev sveta. Určite majú neskutočnú kvalitu, o čom svedčí množstvo výborných hráčov v špičkových európskych kluboch. Z talianskej Serie A poznám Sneijdera a Van Bommela a ostatných z televízie, sú to svetoznámi hráči. Určite nás nečaká jednoduchý zápas," doplnil defenzívny záložník talianskeho klubu FC Janov Juraj Kucka.

S oranjes druhýkrát v histórii

Druhá konfrontácia Slovákov s Holanďanmi v histórii bude zároveň ich treťou previerkou v tomto roku. Hráči s dvojkrížom na hrudi najprv koncom februára zvíťazili v Burse nad domácimi Turkami 2:1 a v sobotu 26. mája prehrali v rakúskom Klagenfurte s Poliakmi tesne 0:1. V oboch prípadoch išlo o prípravné stretnutia. V takýchto zápasoch je dôležité najmä vyskúšať si herné systémy a variácie na jednotlivých postoch. Dá sa teda očakávať, že trénerská dvojica Griga, Hipp urobí v porovnaní so sobotňajším duelom niekoľko zmien v základnej zostave. S určitosťou nenastúpia Stanislav Šesták a Erik Jendrišek. Prvého menovaného útočníka tureckého Bursarsporu uvoľnili kormidelníci pre zdravotné problémy, druhý spomenutý útočník nemeckého Freiburgu dostal študijné voľno, keďže ho čakajú štátnice. V bránke by mal dostať príležitosť Marián Kello, ktorý nahradil vo výbere Jána Muchu ml. Ten dostal voľno z rodinných dôvodov a keďže v Klagenfurte chytal Dušan Perniš, tréneri zrejme dajú šancu ukázať sa aj druhému gólmanovi. "Chceme využiť tieto zápasy na to vyústenie, ktorým je kvalifikácia MS 2014," uviedol Michal Hipp a na margo najbližšieho súpera SR doplnil: "Za tie dva roky od nášho vzájomného duelu na majstrovstvách sveta prišlo len k jednej vážnej výmene v ich hráčskom kádri, Van Bronckhorst ukončil kariéru a na jeho poste dostali príležitosť mladí hráči. Oni skončili na MS 2010 druhí, ale boli sklamaní. Je pred nimi ďalšia výzva. Ich jednoznačným a jediným cieľom je stať sa majstrom Európy. Kvalita vicemajstra sveta je veľká."

Stoch proti Poľsku nehral, v Rotterdame nastúpi

Špecifickú príchuť bude mať stredajšie meranie síl pre krídelníka Miroslava Stocha. Ten mal síce zdravotné problémy s kolenom, pre ktoré vynechal sobotňajšie stretnutie s Poľskom, ale v nedeľu sa pripojil k reprezentačným spoluhráčom a mohol by dostať šancu v Rotterdame. Dvadsaťdvaročný technicky veľmi dobre disponovaný hráč pôsobil v minulosti práve v Holandsku, kde s klubom FC Twente získal ligový titul v roku 2010. "Pre mňa to bude špecifický zápas. Vieme, že sa hrá na prekrásnom štadióne. V Rotterdame som mohol odohrať dva zápasy počas môjho pôsobenia v Twente, ale ani raz som nehral. Dúfam, že teraz si už zahrám. Holanďania sú vicemajstri sveta, majú výborné mužstvo s kvalitnými hráčmi a určite sú favoritmi na celkový triumf na ME 2012," uviedol krídelník Galatasaray Istanbul Stoch.

Predpokladaná zostava SR:

Kello - Pekarík, Hubočan, Saláta, M. Čech - Guédé, Kucka - Stoch, Hamšík, Breznaník - M. Bakoš

Súvisiace články