Najdlhšia šichta v histórii? Vojak sa odmietal vzdať ešte 29 rokov po skončení vojny

Niektorí ľudia sa jednoducho odmietajú vzdať. Ideológia je veľmi silným motivátorom. Keď ľudia v niečo silne veria, je pre nich ľahké ignorovať realitu a dôkazy. Navyše, pre niektorých ľudí je samotný boj dôležitejší ako cieľ, ktorý sa snažia dosiahnuť. To platí aj v prípade japonského vojaka menom Hiroo Onada, ktorý sa odmietal vzdať po druhej svetovej vojne a strávil 29 rokov v džungli. Tu je príbeh človeka, ktorý svoje povolanie bral veľmi vážne. Možno až príliš vážne.

Hiroo Onoda zostal v džungli na ostrove Luzon na Filipínach až do roku 1974, pretože neveril, že vojna skončila. Presvedčili ho aby sa vzdal až potom, ako povolali jeho nadriadeného, ktorý sa medzičasom na dôchodku stal predajcom kníh. Po návrate ho v Japonsku privítali ako hrdinu, on bol však sklamaný z faktu, že Japonsko vojnu prehralo.

Keď sa druhá svetová vojna blížila ku koncu, sa musel poručík Onoda stiahnuť do hustej džungle, keď na sever ostrova dorazili americké jednotky. Mladý vojak mal rozkazy nevzdať sa - rozkaz, ktorý poslúchal takmer tri desaťročia. „Každý japonský vojak bol pripravený na smrť, ale ako spravodajskému dôstojníkovi mi bolo nariadené viesť partizánske vojny a nezomrieť,“ povedal v rozhovore pre ABC v roku 2010.

Na ostrove sa držal jasného plánu: kontrolovať vojenské zariadenia a bojovať s potenciálnymi nepriateľmi. Na konci vojny s ním ostali ďalší traja vojaci. Jeden z nich sa vynoril z džungle ešte v roku 1950 a ďalší dvaja zomreli v rôznych potýčkach s lokálnymi obyvateľmi. Živili sa zväčša kokosovými orechmi. Onoda odignoroval niekoľko pokusov o uzmierenie. Neskôr uviedol, že letáky, ktoré mu miestni nechávali považoval za podvod, ktorým sa ho druhá strana snažila prinútiť ku kapitulácii. „Letáky, ktoré mi nechali, boli plné chýb, takže som usúdil, že boli od Američanov,“ povedal ABC.

Najdlhšia šichta v histórii? Galéria fotiek (2)

Lepšie neskoro ako nikdy

Nakoniec v marci 1974 prišiel jeho bývalý veliaci dôstojník na Filipíny, aby osobne zrušil svoje pôvodné rozkazy. Pán Onoda salutoval a odovzdal svoj samurajský meč, zatiaľ čo mal stále oblečenú tú istú uniformu ako na konci vojny. Filipínska vláda mu udelila milosť, hoci mnohí v Lubangu mu nikdy neodpustili za 30 ľudí, ktorých zabil počas svojho pôsobenia na ostrove.

Po tom, čo sa po 29 rokoch vzdal si otvoril ranč a niekoľko škôl, v ktorých učil ľudí ako prežiť v izolácii. Onoda bol jeden z posledných japonských vojakov, ktorý sa vzdali po skončení druhej svetovej vojny. O jeho príbehov bolo natočených aj niekoľko filmov, posledný v roku 2018. 

Viac o téme: Vojna Boj Povolanie Motivácia
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: bbc, Photo: Gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy