Kráľovná Alžbeta II. oslavuje 94. narodeniny

NETKY.SK • 21 Apríl 2020, 08:50 • 2 min
Kráľovná Alžbeta II. oslavuje 94. narodeniny

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. sa v utorok dožíva 94 rokov, avšak pre súčasné opatrenia v súvislosti s koronavírusovou pandémiou sa oslavy budú konať iba v minimálnom móde.

slovakia

left justify in out

Alžbeta II., ktorá je najstaršou a najdlhšie vládnucou panovníčkou na svete, zvyčajne trávi svoje narodeniny súkromne a bez veľkých verejných osláv, tohto roku to však bude ešte tlmenejšie, informuje tlačová agentúra Reuters.

 

Kráľovské narodeniny sprevádza tradičná salva z diel na rôznych miestach Londýna, panovníčka však vyjadrila názor, že by to v tejto pohnutej situácii nebolo vhodné. Stane sa tak prvýkrát za 68 rokov od nástupu Alžbety II. na trón.

 

 

Kráľovnou od roku 1952

Kráľovná sa nachádza na Windsorskom hrade západne od Londýna spolu so svojím manželom, 98-ročným princom Philipom.

 

Alžbeta z tohto sídla vyslala viacero povzbudzujúcich odkazov k národu vrátane mimoriadneho televízneho príhovoru, celkovo iba piateho za jej 68-ročné vládnutie.

 

 

Alžbeta II. sa narodila 21. apríla 1926 v Londýne, kráľovnou sa stala 6. februára 1952 vo veku 25 rokov. Svoje narodeniny oslavuje každý rok dvakrát.

 

Britská kráľovná dostala k 90. narodeninám koňa i vrece so soľou

 

Tento rok bez osláv v Londýne

Oficiálne oslavy s tradičnou vojenskou prehliadkou Trooping the Colour sa konajú v júni, keďže vtedy je už v Londýne zvyčajne lepšie počasie.

 

 

Ani táto prehliadka sa však tento rok neuskutoční vo svojej zabehnutej podobe.

 

Alžbeta II. v septembri 2015 prekonala svoju praprastarú matku kráľovnú Viktóriu ako najdlhšie vládnuca panovníčka Británie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies