Steven Spielberg smúti: Koronavírusu podľahol jeho blízky kolega z E.T. mimozemšťana

NETKY.SK • 20 Apríl 2020, 07:20 • 2 min
Steven Spielberg smúti: Koronavírusu podľahol jeho blízky kolega z E.T. mimozemšťana

V Hollywoode majú teraz ďalší smútok: do umeleckého neba sa pobral Allen Daviau, takzvaný dvorný kameraman slávneho režiséra Stevena Spielberga. Podľahol komplikáciám spôsobeným koronavírusom.

slovakia

left justify in out

Zákerný koronavírus má na svedomí život ďalšieho výrazného hollywoodskeho tvorcu: kameramana Allena Daviaua, ktorý je autorom mnohých výrazných a ľahko zapamätateľných scén mainstreamovej kinematografie.

 

Kultová scéna na bicykli

Veď kto by si nepamätal tak často spomínaný (i parodovaný) záber, kedy silueta chlapca Elliota zo sci-fi snímky E. T. Mimozemšťan letí na bicykli po nebi pred obrím mesiacom? Práve za ten vďačí režisér Steven Spielberg svojmu priateľovi a kolegovi Daviauovi.

 

 

So Spielbergom začal tento rodák z New Orleans spolupracovať už v šesťdesiatych rokoch, keď spoločne natočili krátkometrážny film Amblin.

 

Tento názov dal o niekoľko rokov neskôr aj Spielbergovej produkčnej spoločnosti Amblin Entertaiment.

 

 

Za to, ako svojou kamerou nasnímal čarovnú snímku E. T. Mimozemšťan, bol Daviau nominovaný na Oscara. To isté sa opakovalo ešte u drámy Purpurová farba a Ríša slnka, nominácie však nikdy nepremenil. Za Ríšu slnka zíkal "len" cenu BAFTA.

 

Ďalšie filmy

Ďalšie dve oscarové nominácie potom prišli ešte pri filmoch Avalon a Bugsy, na ktorých sa stretol s režisérom Barrym Levinsonom.

 

Okrem toho sa podieľal ešte na snímkach Astronautova žena, Zóna súmraku či Kongo. Jeho posledným filmom sa stala neveľmi podarená hororová komédia Stephena Sommersa - Van Helsing. Predtým, než sa Daviau odobral, ako sa hovorí, do umeleckého dôchodku, mu Americké združenie kameramanov (ASC) ešte udelilo cenu za celoživotné dielo.

 

Postupne mu prestávalo slúžiť zdravie a od roku 2012 bol pripútaný na kreslo a neskôr skončil v domove dôchodcov v Los Angeles.

 

Posledné dni svojho života potom strávil na lôžku, kam ho pripútali zdravotné komplikácie spojené s nákazou koronavírusom.

 

 

Ťažkej chorobe síce nakoniec bohužiaľ podľahol, ale zanechal za sebou skutočne žiarivú kariéru. Sám Spielberg svojmu priateľovi na sociálnych sieťach vzdal hold: "Jeho hrejivé človečenstvo bolo rovnako silné ako jeho práca s kamerou. Bol to jedinečný talent a skvelý človek."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies