Arizona zažalovala Google za sledovanie polohy zariadení, aj keď si ju používatelia vypli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Google
Foto: ilustračné, SITA/AP

Arizonský generálny prokurátor podal žalobu na spoločnosť Google za to, že sledovala polohu používateľov aj napriek tomu, že si túto možnosť v zariadeniach vypli. Žaloba vychádza z vyšetrovania, ktoré začalo po tom, čo na problém v roku 2018 upozornila tlačová agentúra The Associated Press (AP).

Porušil zákon o spotrebiteľských podvodoch

Prokurátor Mark Brnovich v žalobe tvrdí, že Google porušil zákon o spotrebiteľských podvodoch v Arizone a požaduje vrátenie ziskov vyplývajúcich z daného sledovania.

„Aj keď Google tvrdí, že získal súhlas na zhromažďovanie a ukladanie údajov svojich používateľov, tento súhlas je založený na zavádzajúcom používateľskom rozhraní, ako aj na iných nespravodlivých a klamlivých konaniach a praktikách,“ uvádza sa v žalobe.

Tá tiež tvrdí, že spoločnosť mení povolenia na ochranu súkromia bez upozornenia používateľov a jej nastavenia WiFi sú zavádzajúce, pretože na zastavenie sledovania polohy je ich potrebné vypnúť na dvoch rôznych miestach.

Nesprávne charakterizovali služby firmy

Hovorca Googlu Jose Castaneda uviedol, že Brnovich a právnici zapojení do prípadu nesprávne charakterizovali služby spoločnosti.

„Vždy sme do našich produktov zavádzali funkcie na ochranu súkromia a poskytovali silné kontroly pre dáta o polohách,“ poznamenal s tým, že sa v súvislosti so žalobou chystajú veci uviesť na pravú mieru.

Agentúra AP pred dvomi rokmi informovala, že si používatelia služieb Googlu mohli pozastaviť takzvanú históriu polohy, kam sa ukladali informácie o polohách ich zariadení.

Aj napriek pozastaveniu funkcie však niektoré aplikácie Googlu automaticky ukladali údaje o polohe s časovou pečiatkou. Takéto dáta sú pre technologického giganta lukratívne, keďže sú cenné pre spoločnosti, ktoré s ním spolupracujú v oblasti reklamy.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jose CastanedaMark Brnovich
Firmy a inštitúcie Google+