V Prešovskom kraji počas koronakrízy stúpla nezamestnanosť

Najviac uchádzačov o zamestnanie pribudlo v apríli v Prešovskom kraji. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR), ktoré sú dostupné aj na geoportáli GeoPresovRegion. Prostredníctvom portálu ako výstupu iniciatívy Európskej komisie a Svetovej banky Catching-up Regions je možné sledovať aj ďalšie zmeny na trhu práce v Prešovskom kraji. TASR o tom informovala Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.
„V čase koronakrízy je tento nástroj veľmi užitočný pre jednotlivé samosprávy vrátane Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Vďaka kvalitným priestorovým informáciám sme schopní adresne reagovať a nastavovať politiky v prospech obyvateľov najzasiahnutejších krízou,“ povedal Marek Hudák z odboru strategického rozvoja a projektového riadenia PSK.
ÚPSVaR pred niekoľkými dňami zverejnil štatistiky nezamestnanosti, z ktorých podľa Heilovej vyplýva, že v Prešovskom kraji pribudlo v apríli 5640 uchádzačov o zamestnanie, čo sa pretavilo v náraste miery evidovanej nezamestnanosti na úroveň 10,37 percenta. Slovenský priemer je pritom 6,57 percenta.
„V apríli bola najvyššia miera nezamestnanosti v okresoch Kežmarok (18,32 percenta), Vranov nad Topľou (14,35 percenta) a Sabinov (13,69 percenta). K dramatickému nárastu došlo v okrese Kežmarok o 3,28 percenta a najnižší nárast zaznamenal, naopak, okres Stropkov o 1,2 percenta,“ priblížila Heilová.
Čo sa týka miest, k najvýraznejšiemu nárastu evidovaných uchádzačov o zamestnanie došlo v najväčšom meste kraja v Prešove (587), v Poprade (385) a Bardejove (262). Z obcí došlo k najväčšiemu nárastu v Lendaku (88), Jarovniciach (49) a v Zborove (48). Najviac nezamestnaných pribudlo medzi pomocnými a nekvalifikovanými pracovníkmi a pracovníkmi v obchode a službách.
„Očakáva sa, že približne v polovici mesiaca jún ÚPSVaR sprístupní štatistiky za máj 2020. Následne budú tieto údaje integrované do geoportálu Prešovského kraja,“ dodala Heilová.

Súvisiace články

Aktuálne správy