SR hrozí pandémia nezamestnanosti, tvrdí expremiér. MH reaguje

TA3 TASR SITA
28.5.2020 14:18

Slovensko potrebuje na záchranu balík niekoľkých miliárd eur, možno 10, 15 až 18 miliárd. Myslí si to podpredseda národnej rady Peter Pellegrini, ktorý to uviedol na tlačovom brífingu. Súčasnú vládu poslanci za Smer-SD vyzývajú, aby prestala riešiť epidemiologickú situáciu a začala sa zaoberať tým, ako naštartuje ekonomiku.

Prinesie ekonomickú chudobu

„Kým na jednej strane dnes minister zdravotníctva a vláda ohlasujú, že pravdepodobne sme pandémiu vírusu porazili, z čoho máme veľkú radosť, žiaľ, dnes musím skonštatovať, že Slovensku hrozí ďalšia veľmi vážna pandémia – pandémia nezamestnanosti,“ uviedol Pellegrini. Tá podľa jeho slov so sebou prinesie ďalší vážny fenomén - ekonomickú chudobu.

Ako dodal Pellegrini, od premiéra a členov vlády očakáva, že nebudú „hodiny a hodiny na tlačovkách rozprávať“ napríklad o tom, aká vzdialenosť má byť medzi stolmi, ale že sa pred kamery na dennej báze postavia premiér s ministrom hospodárstva a ministrom financií a povedia, čo mienia so slovenskou ekonomikou v najbližšej dobe robiť. „Zatiaľ sú to len kozmetické opatrenia, ktoré určite neprinesú nejaký výrazný impulz do našej ekonomiky,“ dodal Pellegrini.

Bývalý premiér ďalej kritizuje, že súčasná vládna garnitúra pohŕda sociálnymi opatreniami, a to napriek tomu, že vie, že Slovensko čakajú ťažké časy, na ktoré Slováci už dávno neboli zvyknutí. Upozorňuje, že aj za čias, keď sa ekonomike darilo, tu boli skupiny ľudí, ktorým bolo treba pomôcť. V tomto kontexte si Pellegrini myslí, že na 13. dôchodky sa peniaze nájsť musia. Vládu zároveň vyzýva, aby dôchodcom dala jasnú odpoveď, či tie peniaze dostanú alebo nedostanú.

Očakáva presný plán

„Ekonomika sa tak skoro nenaštartuje,“ uviedol Peter Žiga. Ako dodatočne upozornil, napríklad ministra hospodárstva Richarda Sulíka nevidel na tlačovej konferencii posledné dva či tri týždne. Od vlády pritom očakáva presný plán vrátane toho, ako chce využiť 8 miliárd eur z európskeho fondu obnovy, ktoré má SR dostať.

„Vláda nemá plán, nevie s tým narábať,“ reaguje na situáciu bývalý minister hospodárstva. Apeluje na súčasný kabinet, aby sa venoval trom skupinám ľudí, ktorí budú nezamestnanosťou postihnuté v najvyššej miere. Prvou skupinou sú zamestnanci zo segmentu služieb, ďalej z oblasti firiem a fabrík, ktoré boli napojené na zahraničné trhy a treťou skupinou sú ľudia, ktorí sa vrátili zo zahraničia, pretože tam prišli o zamestnanie.

Ministerstvo hospodárstva uviedlo, že pripravuje balíček riešení, ako pomôcť slovenskej ekonomike a zabrániť masívnemu prepúšťaniu. Tieto riešenia majú mať pritom minimálny dopad na štátny rozpočet. Ako vo štvrtok informovala SaS, najvyššou prioritou je aktuálne pomôcť s naštartovaním ekonomiky. O riešeniach na zvýšenie konkurencieschopnosti Slovenska bude šéf rezortu hospodárstva Sulík rokovať na najbližšej koaličnej rade.

„Ich zmysel je, aby sa ekonomika čím skôr zotavila a aby sa obnovila jej predkrízová výkonnosť. Ide o rozviazanie rúk zamestnávateľom, ale aj o viaceré strategické opatrenia štátu,“ priblížil Sulík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok