Koronavírus: Spotrebitelia majú najpesimistickejšie očakávania v oblasti nezamestnanosti
28.5.2020 11:33
akt. 30.03.2021 05:18

Koronavírus: Spotrebitelia majú najpesimistickejšie očakávania v oblasti nezamestnanosti

Uložiť článok
Najpesimistickejšie hodnotenie spotrebiteľov v rámci indikátora spotrebiteľskej dôvery zaznamenal Štatistický úrad (ŠÚ) SR pri očakávanej nezamestnanosti.

Médiá o tom informoval úrad vo štvrtok. V máji dosiahla táto hodnota čiastkového indikátora úroveň 61,8 bodu, avšak oproti aprílu (62,2 bodu) sa pesimizmus mierne znížil.

Ako vysvetlil ŠÚ SR, indikátor spotrebiteľskej dôvery zachytáva odpovede obyvateľov na štyri otázky spomedzi 12 položených v rámci monitorovania nálad spotrebiteľov. Všetky štyri sa týkajú očakávaní na nasledujúci rok.

„Respondenti v máji prejavili nárast optimizmu pri troch otázkach - najmä v očakávaní finančnej situácie domácnosti a celkovej hospodárskej situácie a čiastočne aj v očakávaniach úspor domácnosti," uviedol úrad.

Naopak, respondenti pesimisticky hodnotili svoju aktuálnu situáciu. „Pesimistické hodnotenia boli najmä pri aktuálnej finančnej situácii domácnosti a aktuálnej situácii v hospodárstve SR," zdôraznila generálna riaditeľka sekcie podnikových štatistík ŠÚ SR Libuša Kolesárová.

Ako skonštatoval úrad, silný pesimizmus sa prejavoval v máji aj v odpovediach o očakávanej hospodárskej situácii v krajine, čiastkový indikátor dosiahol -49,6 bodu, medzimesačne sa však zlepšil o 5,2 percentuálneho bodu.

Samotný indikátor spotrebiteľskej dôvery sa medziročne znížil o 31,5 bodu a aktuálny výsledok sa nachádza o 19,1 bodu pod úrovňou dlhodobého priemeru.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.