Koronavírus: Banka zistila, že jej klienti nakupovali v nedele najmenej, najviac platili pred víkendom
28.5.2020 09:47
akt. 30.03.2021 05:18

Koronavírus: Banka zistila, že jej klienti nakupovali v nedele najmenej, najviac platili pred víkendom

Ilustračná foto Zdroj: iStockphoto
Uložiť článok
Slováci sa zásobujú nákupmi najmä pred začiatkom víkendu. Piatky a štvrtky sú totiž tie dni v týždni, kedy sa nakupuje v kamenných prevádzkach a platí v nich kartami najčastejšie. Zistila to o svojich klientoch ČSOB.

Banka sa počas koronakrízy pozrela na správanie sa klientov počas nákupov pre diskutovanú tému nedeľného predaja. Urobila tak od utorka 7. januára 2020 do pondelka 23. marca 2020

ČSOB v tejto analýze porovnala štatistiky o platbách kartami Slovákov v kamenných prevádzkach, bez čerpacích staníc, kaviarní, reštaurácii a fast-foodov, aby eliminovala vplyv zatvorených prevádzok počas sviatočných dní na štatistiku.

Na nedele podľa záverov banky pripadá 8,3 % objemu platieb, ktoré klienti zaplatili v obchodoch. Priemerná výška jednej transakcie je rovnaká ako po iné dni.

Aktuality.sk o tom informovala hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.

Sobota je až štvrtým najpopulárnejším dňom na nákupy. Celkový objem transakcií vykonaných v nedeľu je v porovnaní s celotýždňovým, 7-dňovým priemerom, na 58-% úrovni.

V piatky minú klienti v obchodoch v priemere o 34 % viac peňazí, než je celotýždňový priemer.

V priemere každé piate euro minuté v sledovaných prevádzkach za týždeň, pripadalo práve na piatok. Druhým najobľúbenejším dňom na nákupy je štvrtok, kedy klienti realizovali 16,3% z celkového objemu platieb kartami.

Oproti tomu, v nedeľu zaplatili klienti v kamenných prevádzkach o 42% menej ako je celkový priemer. Priemerná výška jednej platby kartou je aj v tento deň porovnateľná s inými dňami, na úrovni necelých 23 eur.

Ako nakupovali klienti ČSOB:

Dni Týždňový podiel platieb kartou
Pondelky 14 %
Utorky 13,9 %
Stredy 14,3 %
Štvrtky 16,3 %
Piatky 19,1 %
Soboty 14,1 %
Nedele 8,3 %
ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Koronavírus
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.