Nechceme platiť farmaceutickým firmám zbytočné milióny eur, upozorňuje Cigániková
28 | 05 | 2020 I SITA

Pacienti sa po revízii úhrad liekov nemusia obávať, že by nemali rovnako kvalitnú liečbu, tvrdí poslankyňa SaS.


Nechceme platiť farmaceutickým firmám zbytočné milióny eur. V tlačovej správe na to upozornila predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Cigániková. Ako uviedla, na zasadnutí výboru sa uskutočnilo historicky prvé stretnutie o revízii úhrad liekov s pacientskymi organizáciami.

Revízia by sa mala podpísať najneskôr 15. júla, platná bude od októbra. Aktualizovať by sa mala štvrťročne. Kvartálna úspora pri najmiernejšom variante revízie sa podľa Cigánikovej začína na štyroch miliónoch eur, ktoré môžu slúžiť na nákup ďalšej liečby pre pacientov.

"Bohužiaľ, desiatky až stovky miliónov sú zo zdravotného rozpočtu nenávratne preč za roky a mesiace, keď sa revízia úhrad nerobila poriadne," konštatovala predsedníčka zdravotníckeho výboru.

Covid-19 používa rovnakú taktiku ako HIV, aby sa vyhol našej imunite
V pomerne znepokojivých správach vedci z Číny varujú, že SARS-CoV-2 používa podobné taktiky ako HIV, čo by mohlo znamenať, že ľudstvo sa bude musieť prispôsobiť životu s koronavírusom, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Pacienti sa však podľa Cigánikovej nemusia obávať, že by nemali rovnako kvalitnú liečbu. Jej cieľom je, aby sme neplatili farmaceutickým firmám zbytočné milióny eur, ale zároveň, aby pacientom nevznikali doplatky.

"Zdravotné poisťovne majú vďaka revízii úhrad liekov platiť za lieky farmafirmám len toľko, koľko stojí najlacnejší liek na trhu pre danú diagnózu. Práve vstup nových generických liekov na trh tlačí ceny nižšie. Revízia sa však v minulosti nerobila buď vôbec alebo len veľmi mierna, takže farmafirmy zarábali na verejnom zdravotnom poistení desiatky miliónov eur navyše," uzavrela.

Polovica pozitívnych testov na protilátky proti Covid-19 by mohla byť nesprávna
Protilátkové testy, ktoré sa používajú na potvrdenie toho, či niekto niekedy mal koronavírus, by sa mohli mýliť až v polovici prípadov, varuje americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Marek Molnár