Kotleba tentoraz na súd prišiel. Mazurek aj Uhrík odmietli vypovedať

TA3 SITA
28.5.2020 09:28

Na Špecializovanom trestnom súde pokračovalo pojednávanie s obžalovaným predsedom opozičnej ĽSNS v kauze kontroverzných šekov. Marian Kotleba na rozdiel od posledného pojednávania na súd prišiel, viacerí jeho spolustraníci však odmietli vypovedať.

Viacerí členovia politickej strany Kotlebovci-ĽSNS vo veci sporných šekov na 1488 eur, v ktorej je stíhaný predseda strany Marian Kotleba, odmietli vypovedať. Vyplýva to zo zápisníc o výsluchoch svedkov pred policajným vyšetrovateľom, ktoré prečítala samosudkyňa Špecializovaného trestného súd v Pezinku Ružena Sabová.

Podľa zápisníc ešte z roku 2017 v tejto veci využili svoje právo nevypovedať napríklad súčasný europoslanec Milan Uhrík, alebo poslanci Milan Mazurek, Peter Krupa, Stanislav Drobný či Rastislav Schlosár. Na súde sa čítali aj ďalšie zápisnice z prípravného konania, pričom väčšinou ide o výpovede ľudí, ktorí v minulosti obdržali finančné dotácie od Banskobystrického samosprávneho kraja.

Predseda ĽSNS čelí obžalobe z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Obžalovaný vtedy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1 488 eur. Číslo 14 v sume 1 488 podľa orgánov činných v trestnom konaní totiž predstavuje vetu „we must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane. Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

Prokurátor Tomáš Honz označil na januárovom pojednávaní v tejto veci číselnú symboliku za notoricky známy a používaný symbol extrémistov. Obhajoba označila obžalobu za nedôvodnú s tým, že je postavená na hypotetických a teoretických úvahách prokurátora. Samosudkyňa, ktorá v tomto prípade rozhoduje, Ružena Sabová, zase skonštatovala, že skutok je možné stíhať aj podľa prísnejšej kvalifikácie, konkrétne ako založenie a propagovanie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd.

V čom je problém čísla 1488:

Číslo 14 v sume 1 488 podľa orgánov činných v trestnom konaní predstavuje vetu „we must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane. Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok