USA nepredĺžia platnosť výnimiek zo sankcií voči Iránu
28.5.2020 09:25
akt. 30.03.2021 05:18

USA nepredĺžia platnosť výnimiek zo sankcií voči Iránu

Ilustračné foto. Zdroj: reuters
Uložiť článok
Spojené štáty v stredu oznámili, že nepredĺžia platnosť výnimiek zo sankcií zavedených voči Iránu pre jeho jadrový program.

Minister zahraničných vecí Mike Pompeo uviedol, že ide o odpoveď na iránsku politiku malých krokov v jeho nukleárnom programe, ktoré majú za cieľ prinútiť USA zrušiť voči nemu sankcie, ako to predpokladá iránska jadrová dohoda (JCPOA).

„Tieto eskalačné kroky sú neakceptovateľné a ja nemôžem ospravedlniť predĺženie platnosti výnimiek," uviedol Pompeo vo vyhlásení.

Tieto výnimky týkajúce sa „civilnej jadrovej spolupráce" umožňovali zahraničným spoločnostiam pracovať bez hrozby amerických sankcií na miestach, kde Irán priznal svoje jadrové aktivity.

Pompeo dodal, že výnimky budú platiť ešte 60 dní, aby dotknuté spoločnosti mohli dokončiť posledné projekty a ukončiť svoju činnosť.

Historická jadrová dohoda z roku 2015 medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami (Spojené štáty, Čína, Francúzsko, Británia, Rusko a Nemecko) zaručovala Iránu uvoľnenie ekonomických sankcií výmenou za obmedzenie jeho jadrového programu.

V roku 2018 však americký prezident Donald Trump od dohody odstúpil, pričom na Irán opätovne uvalil sankcie.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Sankcie
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.