Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

28. mája 2020

Súd v kauze šekov v sume 1488 eur: Šéf kotlebovcov reagoval na výpovede svedkov a kritizoval prokurátora



Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku bude vo štvrtok pokračovať hlavné pojednávanie s predsedom politickej strany Kotlebovci - Ľudová strana ...



Zdieľať
tomas rosina marian kotleba 676x458 28.5.2020  - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku bude vo štvrtok pokračovať hlavné pojednávanie s predsedom politickej strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko Marianom K. Ten čelí obžalobe z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

 

 

Členovia strany odmietli vypovedať

Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Ružena Sabová prečítala zápisnice o výsluchoch svedkov pred policajným vyšetrovateľom, z ktorých vyplynulo, že viacerí členovia politickej strany Kotlebovci – ĽSNS odmietli vypovedať.

Podľa zápisníc ešte z roku 2017 v tejto veci využili svoje právo nevypovedať napríklad súčasný europoslanec Milan Uhrík, alebo poslanci Milan Mazurek, Peter Krupa, Stanislav Drobný či Rastislav Schlosár.

Na súde sa momentálne čítajú aj ďalšie zápisnice z prípravného konania, pričom väčšinou ide o výpovede ľudí, ktorí v minulosti obdržali finančné dotácie od Banskobystrického samosprávneho kraja.

Ľuďom vraj poskytovali skutočné peniaze

Na svedecké výpovede z prípravného konania reagoval aj predseda politickej strany Marian K., ktorý trvá na tom, že aj prostredníctvom šekov poskytoval ľuďom skutočné peniaze, ktoré im pomohli.

Osoby, ktoré dostali od Mariana K. alebo jeho politickej strany finančnú pomoc, v nich väčšinovo uvádzali, že si neuvedomovali problematickosť poskytovaných finančných súm.

„Vnímali to ako reálnu finančnú pomoc a nie ako nejaké extrémistické symboly, ako to vidí prokurátor,“ uviedol Marian K. Zároveň kritizoval policajného vyšetrovateľa a prokurátora, že v dokumentoch, ktoré sú súčasťou súdneho spisu, často neuvádzali odovzdanú sumu „1488 eur“, ale „14 88“, teda s medzerou a bez meny.

Predseda ĽSNS tiež zdôraznil, že obdarované osoby žili často v zložitej situácii, napríklad mali postihnuté deti a z iných miest, vrátane štátu, im pomoc neprišla. „Kým fašisti alebo nacisti zdravotne hendikepovaných prenasledovali, alebo likvidovali, naša strana im pomáha,“ vyhlásil.

Prokurátor navrhol poriadkovú pokutu

Na programe štvrtkového pojednávania by mal byť výsluch svedkov. Naposledy sa v tomto prípade malo pojednávať 15. mája, no Marian K. sa ospravedlnil pre povinnosti poslanca.

Prokurátor to označil za obštrukciu a navrhol súdu, aby mu uložil poriadkovú pokutu, prípadne zvážil jeho predvedenie políciou. Obžalovaný vo štvrtok 21. mája avizoval, že na nasledujúce pojednávanie príde.

Súd mal na predošlom pojednávaní naplánované vypočutie viacerých svedkov, niektorí sa však ospravedlnili. Napríklad stranícky kolega obžalovaného Ondrej Ďurica rovnako argumentoval povinnosťami v parlamente. Manželský pár, ktorý prijal od obžalovaného jeden zo šekov, sa zase ospravedlnil pre nutnosť starostlivosti o ich postihnuté deti.

Neonacistické symboly

Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Obžalovaný vtedy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1 488 eur.

Číslo 14 v sume 1 488 podľa orgánov činných v trestnom konaní totiž predstavuje vetu „we must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane.

Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

Prokurátor Tomáš Honz označil na januárovom pojednávaní v tejto veci číselnú symboliku za notoricky známy a používaný symbol extrémistov. Obhajoba označila obžalobu za nedôvodnú s tým, že je postavená na hypotetických a teoretických úvahách prokurátora.

Samosudkyňa, ktorá v tomto prípade rozhoduje, Ružena Sabová, zase skonštatovala, že skutok je možné stíhať aj podľa prísnejšej kvalifikácie, konkrétne ako založenie a propagovanie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd.



Zdroj: Webnoviny.sk - Na súde so šéfom kotlebovcov v kauze kontroverzných šekov by mali vypovedať svedkovia © SITA Všetky práva vyhradené.

   Tlač    Pošli

   

Súvisiace články:


 Kotleba na ďalšie pojednávanie o sporných šekoch príde, tvrdí hovorca jeho strany (22. 5. 2020)
 Pokračuje súd s predsedom strany Kotlebovci pre kontroverzné šeky so sumou 1488 eur (15. 5. 2020)
 Súd s Kotlebom pre sporné šeky by mal pokračovať, na programe je ďalšie dokazovanie (10. 5. 2020)
 ĽSNS naďalej trvá na nominácii Kotlebu do čela výboru, politológ jej konanie označil za nanajvýš trápne (2. 5. 2020)
 Kotlebovci majú zastúpenie na postoch podpredsedov výborov, koalícia s tým problém nemá (10. 4. 2020)
 Kotlebovci trvajú na nominácii svojho šéfa na post predsedu výboru, koalícia nemôže kádrovať ľudí (27. 3. 2020)
 Kotleba bude znova kandidovať za predsedu výboru, Smer o Blahovi ešte nerozhodol (23. 3. 2020)
 Inštitút ľudských práv podal na Kotlebu trestné oznámenie za spájanie utečencov s koronavírusom (20. 3. 2020)
 Kotleba sa v kauze kontroverzných šekov na 1488 eur cíti nevinný (5. 3. 2020)
 Pokračuje pojednávanie s M. Kotlebom obžalovaným pre kontroverzné šeky (5. 3. 2020)



nasledujúci článok >>
Inovatívna novinka na slovenskom trhu – INCON DESIGN. Ako správne vyberať plastové okná?
<< predchádzajúci článok
Dostavbu Mochoviec spomaľuje koronakríza, ale aj chybné potrubia na štvrtom bloku