Denník N

Ondrej Dostál: Zákony rátali s krízou len teoreticky, pandémia nás doviedla na hranu ústavnosti

Ondrej Dostál. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ondrej Dostál. Foto N – Tomáš Benedikovič

Občas sa pristihnem pri nostalgii po Dankových „breptoch“, ale potom si spomeniem na jeho poklonkovanie Putinovi a kradnutie v rezortoch SNS, vraví o novom parlamente Ondrej Dostál.

Ondrej Dostál (49) je poslancom zvoleným na kandidátke SaS a predsedom Občiansko-konzervatívnej strany (OKS). V rozhovore hovorí:

  • v čom je nový parlament iný oproti predchádzajúcemu,
  • ako vedie Národnú radu jej nový predseda Boris Kollár,
  • či je v koalícii dopredu rozhodnuté o novom generálnom prokurátorovi a či ním bude Daniel Lipšic
  • aj či si premiér Matovič dostatočne uvedomuje, že by sa krajina aj pri opatreniach proti pandémii mala riadiť ústavou.

Keď sme spolu hovorili pred dvomi rokmi, boli ste ešte opozičným poslancom, ktorý bol zároveň najviac rečniacim členom parlamentu. V tomto volebnom období vám prvenstvo vyfúkne zrejme Štefan Kuffa z KDŽP, nie?

Je to možné. Štefan Kuffa vystupuje často, niektorí koaliční kolegovia mu vyčítajú, že hovorí veľa a ku všetkému – čo, mimochodom, niektorí vyčítali aj mne. (smiech) Ale ja som sa snažil vždy vystupovať k veci. Štefan Kuffa často skôr prednáša kázeň, ktorá nie veľmi súvisí s prerokúvaným bodom.

Už po troch mesiacoch od volieb sa zdá, že sa opäť stane parlamentnou legendou. Ako vo všeobecnosti vyzerá úroveň debaty v novom parlamente?

Zrejme sa to ešte nedá celkom vyhodnotiť. Pre pandémiu fungujeme v zrýchlenom režime a aj debaty sú „zrýchlené“. Často sú vecné, aj zo strany opozície zaznievajú rozumné pripomienky a v porovnaní s minulým parlamentom častejšie diskutujeme aj v rámci koalície.

V tom je asi rozdiel: aj koaliční poslanci hovoria verejne, v pléne či vo výboroch svoje pripomienky voči zákonom, ktoré predkladá vláda. Za minulej vlády sa koalícia vopred dohodla a jej poslanci buď nevystupovali vôbec, alebo maximálne obhajovali vládne zákony.

Je to novinka počuť v pléne častejšie poslancov Smeru, ktorí sa v minulom volebnom období do rozpravy zapájali oveľa menej?

Nie je to úplná novinka, zažil som, že boli aktívnejší aj v minulosti, ale teraz sa to deje častejšie. Samozrejme, neraz vystupujú aj vyslovene politicky, skrátka, keď majú príležitosť pustiť sa do vlády, tak ju využijú. Istá zmena oproti predchádzajúcemu parlamentu je aj v tom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Slovensko

Teraz najčítanejšie