6 nebezpečných mýtov o pracovných pohovoroch: Určite im neverte

Pohovory môžu byť nepríjemné a pre niektorých desivé. Predstava ako sedíte tvárou v tvár so svojím potenciálnym zamestnávateľom, ktorí na vás útočia otázkami stačí, aby sa u vás prejavili prvé známky nervozity. Existuje však veľa mylných predstáv, ktoré môžu ešte viac sťažiť život jednotlivcom, ktorí sa cítia vystrašení alebo neistí. Pozrime sa na šesť mýtov o pohovoroch, ktoré by vám mohli brániť v tom, aby ste ukázali na pohovore svoje najlepšie ja.

 

Na pohovor sa aj tak nedá pripraviť

Na pohovor môžete nielen pripraviť, ale môžete si ho aj precvičiť. Predstavte si pohovor ako o skúšku. Môžete študovať v predstihu, takže keď sa pohovor uskutoční, budete pripravení.

  • Zvážte aké otázky by vám mohli položiť v danej spoločnosti.
  • Urobte si zoznam bežných otázok, s ktorými sa ľudia na pohovoroch stretávajú.
  • Napíšte si odpovede na tieto otázky ručne – lepšie si ich zapamätáte.
  • Nacvičujte – poproste priateľov alebo rodinu, aby s vami urobili predstieraný pohovor.

Všetci sú viac kvalifikovaní než ja

Ak vám po mysli behajú podobné myšlienky, zamyslite sa prečo to tak je. Vychádzate z reálnych predpokladov? Prečo si to vlastne myslíte? Pomôže vám takáto perspektíva? Skúste radšej „Som kvalifikovaný na túto prácu, pretože...“. Ak ste pozvaný na pohovor, pravdepodobne ste ich už zaujali.

Svoje skúsenosti musím spomenúť iba krátko – všetko je v životopise

Jednou z najčastejších chýb je, že ľudia odpovedajú príliš všeobecne. Ako odpovedáte na otázku, prečo by sme mali najať práve vás? Personalista chce počuť viac ako to, že máte všetky skúsenosti a zručnosti na to, aby ste túto prácu vykonávali dobre. Nemyslite si, že pred pohovorom si prečítajú a zapamätajú všetko vo vašom životopise. V niektorých prípadoch majú na prečítanie vášho životopisu menej ako minútu. Skontrolujte svoj životopis a pripravte odpovede, ktoré obsahujú výsledky a konkrétne fakty a čísla.

Nemusím si vopred nič zisťovať – všetko dôležité mi povedia na mieste

Ak sa vás na konci pohovoru opýtajú, či máte nejaké otázky, buďte radšej pripravený. Ak nemáte žiadne otázky, naznačuje to, že ste nepripravený a nemáte o spoločnosť záujem. Urobte si prehlaď, aby ste mohli klásť inteligentné otázky, ktoré z vás urobia výnimočného kandidáta.

Som tu, takže mám očividne záujem

Aj keď ste prišli na pohovor , anketár chce stále počuť, či vás práca zaujíma - pokiaľ si samozrejme neuvedomíte, že vás nezaujíma, keď sa dozviete viac o danej práci/spoločnosti viac. Zamestnávatelia si najímajú ľudí, ktorí pre nich naozaj chcú pracovať. Milujú, keď vidia, že sa o spoločnosť skutočne zaujímate.

Ak sa ozvem po pohovore, budem vyzerať zúfalo

V skutočnosti je opak pravdou. Ukážete tak, že máte skutočný záujem o danú prácu a spoločnosť. Navyše, ak ste spomenuli, že sa chcete ozvať ešte počas pohovoru, je to dôkaz, že si stojíte za vlastným slovom – črta, ktorú zamestnávatelia radi vidia. Ak chcete uspieť, musíte sa odlíšiť od ostatných uchádzačov. Vyskúšajte tieto kroky a uvidíte výsledky. Vaše ďalšie zamestnanie je za rohom.

Ak sa cítite byť pripravený absolvovať pohovor, nájsť si nové zamestnanie vám pomože Agent na Kariéra.sk. Zaujímavé pracovné ponuky vám zašle priamo na váš mail.

Viac o téme: Tipy Zamestnanie Pohovor Mýty Zamestnávateľ Povolanie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, careerguide

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy