Romana O., obžalovaného v kauze vraždy L. Basternáka, prepustili z väzby
27 | 05 | 2020 I TASR

Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, prepustil v stredu z väzby na slobodu Romana O., obžalovaného v kauze zločinu úkladnej vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka z roku 2010. TASR informáciu o prepustení potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.


Práve v týchto dňoch na banskobystrickom súde pokračuje proces, v ktorom obžaloba okrem Romana O., ktorý mal byť objednávateľom vraždy exprimátora, viní z tohto skutku aj sprostredkovateľku Alenu Zs. a Vladimíra M., ktorý mal objednávku vraždy prevziať a zadať jej vykonanie. Strelec Štefan Kaluz si za ňu už právoplatne odpykáva 25-ročné väzenie.

"Súd vyhovel žiadosti obžalovaného R. O. a rozhodol o jeho prepustení z väzby na slobodu. Nespochybnil dôvodnosť trestného stíhania ani v tomto jeho štádiu, ale dospel k záveru, že vzhľadom na stav dokazovania, keď väčšinu svedkov už vypočul, možno väzbu nahradiť najprísnejšími reštriktívnymi opatreniami, ktoré trestný poriadok pozná. Súd nad obžalovaným nariadil dohľad probačného a mediačného úradníka s použitím technických zariadení na lokalizáciu obžalovaného a rovnako nariadil odobratie jeho cestovného pasu," konštatovala pre TASR Kudjáková.

Ako dodala, prokurátor podal proti rozhodnutiu sťažnosť, obžalovaný zostáva vo väzbe až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR.

Ústavný súd zastavil konanie v časti návrhu poslancov Smeru-SD
Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) dnes na neverejnom zasadnutí pléna uznesením rozhodol o zastavení konania v časti týkajúcej sa zákona o elektronických komunikáciách, ktoré podala skupina 34 poslancov strany Smer-sociálna demokracia.... Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | SITA