Ochranné rúška skončili ako odpad v mori, zaplavili Azúrové pobrežie a znečistili pláže

  • Ekológia zažíva ďalšiu ranu, plastové ochranné pomôcky skončili ako odpad v mori
  • V jednom prípade ako lodná katastrofa, v druhom zlyhal ľudský faktor
plastove ruska
TASR/AP/Operation Mer Propre
  • Ekológia zažíva ďalšiu ranu, plastové ochranné pomôcky skončili ako odpad v mori
  • V jednom prípade ako lodná katastrofa, v druhom zlyhal ľudský faktor

Keď sa pred tromi mesiacmi objavila povinnosť chrániť si rúškami nos a ústa, mnohí vytiahli šijacie stroje a začali šiť. Boli aj takí, ktorí sa viac spoľahli na jednorazové, buď nebola iná možnosť, alebo len tak, z pohodlnosti.

Spolu s gumenými rukavicami však teraz mnoho z nich skončilo v moriach a oceánoch, píše SITA. Podľa informácií spravodajskej agentúry sa dnes na Azúrovom pobreží našlo množstvo odpadu, ktorý priamo súvisí s pandémiou koronavírusu. 

Tamojšie úrady navrhli sprísniť pokuty pre všetkých, ktorí neuvážene vyhadzujú odpadky.

Predpovede ekológov sa naplnili

Predtým plávali na morskom dne slamky, dnes vlny vyplavujú ochranné masky a rukavice. Ostali sme doma a v rámci dištančných rozostupov sme si dali pivo pri vode. Organizácia Operation Clean Sea minulý týždeň nakrútila video, v ktorom je vidieť na dne mora popri Azúrovom pobreží aj plechovky od piva, cigaretové ohorky a iný odpad.

Skupina zverejnila zábery na internete v čase, keď Francúzsko a ďalšie krajiny otvárajú pláže. Chcú tak poukázať na riziko ešte väčšieho znečistenia prírody. 

zdroj: TASR, AP/Operation Mer Propre via AP

Boli sme veľmi znepokojení, keď sme v piesku videli rukavice,“ povedal pre agentúru AP zakladateľ organizácie Joffrey Peltier a dodal, že obyvatelia Azúrového pobrežia zo skúsenosti vedia, že keď začne pršať, všetok odpad z odkvapov skončí v mori. Preto si treba dávať pozor na nedbalé vyhadzovanie kdekoľvek, aj na ulici. 

Na použité tvárové masky odhodené na chodníkoch sa sťažujú aj upratovači ulíc v Paríži.

40 kontajnerov rúšok

Vyplavené jednorazové rúška pohltili pobrežie Austrálie. Tentokrát však kvôli nehode, ktorá do oceánu pri Sydney vysypala okrem zdravotníckeho materiálu aj stavebný materiál, domáce spotrebiče a iné produkty. Informoval o tom prednedávnom britský denník The Guardian.  

Takto znehodnotený materiál viac nie je funkčný. Išlo o nákladnú loď, ktorá smerovala z Číny do Melbourne. Trasu však mala pôvodne inú. Prečo naraz zmenila smer nikto netuší. Obyvatelia východného pobrežia druhého najväčšieho mesta Austrálie ostali doslova zaplavení plastovým odpadom.

Kontajnery, ktoré sa spolu s celým obsahom vysypali do mora, však boli v utorok skontrolované. Teraz sa však musia vysporiadať nielen s poškodeným materiálom, ale aj so spôsobilosťou samotnej nákladnej lode. Zatiaľ sa nevie, či sa do prístavu v Brisbane bude vedieť bezpečne doplaviť. 

Keď sa tak stane, môže sa začať s vyšetrovaním nepredvídateľnej situácie, ktorá nastala. 

Od dnešného rána čistia obyvatelia východného pobrežia Sydney svoje pláže od odpadu.

Zdroje: theguardian.com, SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá