Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

27. mája 2020

Slovensko vyčlení osem miliónov na podporu výskumu, zameriavať sa bude na ochorenie Covid-19



Na podporu výskumu či vývoja súvisiacich s ochorením Covid-19 vyčlení Slovensko osem miliónov eur. Vyplýva to z návrhu programu Agentúry na podporu výskumu ...



Zdieľať
gettyimages 1205972800 676x391 27.5.2020  - Na podporu výskumu či vývoja súvisiacich s ochorením Covid-19 vyčlení Slovensko osem miliónov eur. Vyplýva to z návrhu programu Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV) na zvládnutie pandémie koronavírusu a jej dopadov, ktorý dnes schválil vládny kabinet. Projekty by mali trvať maximálne 18 mesiacov a ich podpora je naplánovaná na roky 2020 a 2021.


Na každý rok sa vyčlenia štyri milióny eur, pričom jeden projekt môže získať 400-tisíc eur. Materiál prešiel skráteným medzirezortným pripomienkovým konaním od 30. apríla do 7. mája.

„Na základe verejnej výzvy agentúry a po schválení vybraných projektov bude žiadateľom poskytovaná účelová finančná podpora,“ uvádza sa v návrhu, ktorý predložil minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Prostriedky na organizáciu programu budú zabezpečené v limitoch rozpočtu APVV na roky 2020 a 2021.

Podpora výskumu súvisiaceho s Covid-19


Predložený materiál približuje, že základným cieľom programu bude podpora výskumu a vývoja súvisiacich s ochorením Covid-19. Môže sem patriť výskum a vývoj liekov, vakcín, ich medziproduktov a liečby ochorenia.

Taktiež účinných farmaceutických zložiek a surovín, zdravotníckych pomôcok či nemocničného a zdravotníckeho vybavenia, kam sa radia aj pľúcne ventilátory a ochranné odevy a vybavenia. Patria sem tiež diagnostické nástroje, dezinfekčné prostriedky, ich medziprodukty a chemické suroviny potrebné na ich výrobu či nástroje na zber a spracovanie údajov.

APVV bude pri výstupoch a prínosoch sledovať z merateľných ukazovateľov napríklad nové diagnostické a terapeutické postupy, medzinárodnú spoluprácu či nárast počtu nových a inovovaných technológií a zariadení. Taktiež bude sledovať publikačnú činnosť či citácie, zvýšenie počtu inovácií procesov a služieb aj nárast počtu vytvorených biologických materiálov.

Výskum a veda dostanú viac pozornosti


Štátny tajomník ministerstva školstva pre vedu a výskum Ľudovít Paulis na tlačovej konferencii na Úrade vlády SR povedal, že podpora vedy a výskumu nebola v predchádzajúcom období prioritizovaná a konkretizovaná. Je preto rád, že bol schválený na vláde program, ktorý podporí projekty naprieč všetkými oblasťami vedy a výskumu.

„Schválením tohto programu tu budeme mať štandardný nástroj. Je to znakom toho, že veda a výskum sa dostanú do väčšej pozornosti," povedal Paulis.

Keď bude tento program úspešný, tak bude podľa jeho slov najdynamickejší a najflexibelnejší v histórii APVV.

„Otestujeme si aj ďalšie možnosti, ako sa dá grantová podpora realizovať. Chceme, aby bola tá podpora transparentnejšia a aby sa dôraz kládol viac na vecné, ako na formálne hodnotenie. Je to cesta k tomu, aby veda výskum hrala čoraz dôležitejšiu úlohu aj v celkovej ekonomickej aktivite na Slovensku," dodal štátny tajomník.


Zdroj: Webnoviny.sk - Slovensko vyčlení osem miliónov na podporu výskumu, zameriavať sa bude na ochorenie Covid-19 © SITA Všetky práva vyhradené.

   Tlač    Pošli

   

Súvisiace články:


 Niektorí nezamestnaní budú pre koronakrízu poberať dávku o mesiac dlhšie, predĺži sa im podporné obdobie (27. 5. 2020)
 Laboratóriá otestovali takmer 3-tisíc ľudí, nakazených koronavírusom našli iba v karanténnych centrách (27. 5. 2020)
 Vysielacie stanice na celom svete bojujú počas pandémie proti šíreniu falošných správ (27. 5. 2020)
 Štát má právo nariadiť očkovanie proti koronavírusu, nerozhodujeme totiž len o sebe, tvrdí známy český biochemik (27. 5. 2020)
 Taliansky tenorista Andrea Bocelli prezradil, že mal koronavírus (26. 5. 2020)
 Opatrenia vlády pri riešení dopadov koronakrízy sú nedostatočné, kritizujú podnikatelia (26. 5. 2020)
 V továrni sa infikovalo vyše dvesto zamestnancov, vedenie spoločnosti ich však núti pokračovať v práci (26. 5. 2020)
 Na Slovensku potvrdili dva nové prípady Covid-19, počty chorých každým dňom klesajú (26. 5. 2020)
 Prvá návšteva Korčoka smerovala do Česka, s Petříčkom rokoval o uvoľňovaní režimu na hraniciach (video) (26. 5. 2020)
 Slovenka vyskúšala prekročiť rakúske hranice viackrát po sebe. Prešla by aj bez občianky (26. 5. 2020)



nasledujúci článok >>
Niektorí nezamestnaní budú pre koronakrízu poberať dávku o mesiac dlhšie, predĺži sa im podporné obdobie
<< predchádzajúci článok
Zmluva s Národným futbalovým štadiónom prejde analýzou, ministerstvo pochybuje o dodatku