Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prvý deň otvorenia hraníc s Českom a Maďarskom. Do ostatných "susedných" krajín by sme mohli vstúpiť 15. júna
Zdielať na

Prvý deň otvorenia hraníc s Českom a Maďarskom. Do ostatných "susedných" krajín by sme mohli vstúpiť 15. júna

BRATISLAVA/ SVRČINOVEC / Slovenské hranice sa postupne otvárajú. Prvou lastovičkou je nový režim, podľa ktorého k našim českým a maďarským susedom môžeme vycestovať na 48 hodín bez obmedzení. Ministerstvo zahraničných vecí však napriek tomu upozorňuje, že ak cesta nie je nutná, treba si to rozmyslieť. Slovensko rokuje o ďalšom uvoľňovaní aj s Rakúskom.

Dnešným dňom vstúpilo do platnosti prvé vážnejšie uvoľnenie, a to s Českou a Maďarskou republikou. Od dnešnej polnoci platí režim, kedy môžu občania Slovenska, Maďarka a Česka cestovať obojsmerne do týchto krajín. A to bez potreby karantény či negatívneho testu na COVID-19, ale len na 48 hodín. S ostatnými krajinami - Nemecko, Poľsko, Švajčiarsko, Rakúsko, Chorvátsko, Slovinsko, sa stále rokuje. "Či by sme s nimi nemohli uplatniť tento 48 hodinový režim bez akýchkoľvek kontrol a potreby mať negatívny test. Sme v diskusií a je možné, že sa nejakým spôsobom dohodneme už najbližšie dni," vyjadril sa štátny tajomník MZ SR Martin Klus. 

Zatvorené pre nás zostávajú naďalej aj hranice s Poľskom a Ukrajinou. Dobrou správou je, že ak sa situácia s koronavírusom zlepší, tak európske krajiny opäť otvoria hranice Schengenského priestoru. "Na diskusiách v rámci Európskej komisie odznel termín 15. jún, tak uvidíme či to nebude práve to, čo by ľuďom výrazne uľahčilo život," dodal Klus. V riešení sú aj všetky módy dopravy medzi krajinami. "Čo sa týka leteckej dopravy, tak tam sme dostali súhlasné stanovisko v istom režime, čo sa týka vlakovej a autobusovej medzinárodnej dopravy, tam nám zatiaľ nepovolili, ale ja túto tému otvorím na najbližšom ústrednom krízovom štábe," vyhlásil minister dopravy Andrej Doležal. 

"K dnešnému dňu je na e-karanténu určených 12 hraničných priechodov a celkovo je otvorených 30," informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Barbara Túrosová. 

Cestovanie do Česka 

Toto otvorenie hraníc využili hneď v prvý deň uvoľneného opatrenie nielen Slováci, ale aj Česi. Na hraničnom priechode Svrčinovec - Mosty u Jablunkova každý jeden človek, ktorý chcel prejsť, predložil formulár, ktorý mu označili časom prejazdu. Mnohí Kysučania, ktorí pracujú na Morave, sa vybrali pre svoje dôchodky.

Cestovanie do Maďarska

Komárno - Komárom je jeden z 12 hraničných priechodov do Maďarska, na ktorom od dnešného dňa môžu obyvatelia oboch krajín prejsť na druhú stranu do 48 hodín bez toho, aby museli do karantény, alebo mať negatívny test. Kolóny automobilov čakajúcich na zapísanie času prechodu hranicou, potvrdzujú záujem o návštevu susedov.

Mnohí prišli na hraničný priechod bez potrebného tlačiva, v priebehu predpoludnia ich policajti rozdali desiatky. Možnosť stráviť u susedov 48 hodín vítali viacerí. "To je výborné, lebo od marca sme neboli dole a pred tým každý mesiac sme dole aspoň 4-5 razy," povedal jeden z cestujúcich. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy