Zo Slovenska

V záhrade za Prezidentským palácom sa zabývali včielky, FOTO + VIDEO

Včely v Prezidentskej záhrade sú pokojné, sú to poväčšine včelie matky a nie sú tak štípavé. Prezidentka ich prítomnosť víta.

Zdroj: Dnes24.sk

V Prezidentskej záhrade osadilo občianske združenie Živica dva včelie úle. Udialo sa tak v rámci projektu Mestské včely. „Rozhodli sme sa vytvoriť tento priestor v prezidentskej záhrade jednak ako symbol, jednak ako podporu idey, že včely nepatria len na vidiek, ale aj do mesta,“ uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

Včely v Prezidentskej záhrade

Hlava štátu pripomenula, že súčasťou jej agendy je ochrana prírody. Včely sú podľa Čaputovej symbolom toho, ako je v prírode všetko prepojené. Zabezpečujú tiež ochranu biodiverzity. „Pokiaľ nebudú včely, nebudú stromy, nebudú kvety a nebudeme ani my, preto je dôležité včely chrániť a dávať im priestor na existenciu,“ podotkla.

Včely v Prezidentskej záhrade sú pokojné, sú to poväčšine včelie matky a nie sú tak štípavé. Pochádzajú zo Záhoria, priblížila Petra Ježeková z organizácie Živica. Včelár sa bude počas sezóny starať o včely raz do týždňa, v zime ich príde skontrolovať raz alebo dvakrát, povedala.

„Z hľadiska bezpečnosti by sme nemali mať problém. Z jednej strany je veľký múr, z druhej sklenená stena. Chceme tiež, aby na nej bola informačná tabuľa, aby návštevníci Prezidentského paláca vedeli, čo sa tu deje,“ podotkol riaditeľ Kancelárie prezidenta SR Štefan Rozkopál.

Včelie úle v záhrade sú výsledkom dlhého procesu, ktorý smeruje k ozeleňovaniu kancelárie. Med od včiel chce potom kancelária rozdávať vo forme vianočného darčeka. Rozkopál dodal, že v budúcnosti by chceli spolu so Živicou spraviť v záhrade aj hmyzie domčeky.

V záhrade za Prezidentským palácom sa zabývali včielky
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM