Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.05.2020 10:50

PET fľaše by sa mohli zálohovať už v roku 2022


Ilustračná snímka.


Zavedenie zálohovania jednorazových obalov by sa malo spustiť podľa pôvodného plánu v roku 2022. Zálohovanie sa odložilo na rok 2023 pre pandémiu koronavírusu.


„Predpokladalo sa, že zákon sa dlhodobejšie nebude môcť uplatňovať. Keďže je koronakríza pred záverom, tak sa krízové riešenie môže zrušiť,” vysvetlil v rozhovore minister životného prostredia Ján Budaj.

Minister chce legislatívnou zmenou zdokonaliť fungovanie zálohovania. „Niektorým odborníkom sa zdá zálohovanie prinízke, chceme predsa dosiahnuť, aby sa občanom oplatilo vyhradiť si priestor na ukladanie PET fliaš a aby boli motivovaní ich odnášať do obchodov alebo automatov,” približuje.

Budajovi sa nepáči, že jeho predchodca László Sólymos vyšiel pri zálohovaní v ústrety výrobcom jednorazových obalov. Mechanizmus je podľa neho diskutabilný. Je nastavený tak, že čím menej obalov správca vyzbiera, tým viac mu zostane financií.

Za slabých v systéme zálohovania považuje šéf envirorezortu spotrebiteľov a malé obchody, za silných veľké obchody a výrobcov obalov. „Vydávame nový, zákonom vyvolaný trhový mechanizmus medzi viacerými subjektmi a je len na zručnosti našich zákonodarcov, či sa vyvážia vzťahy medzi slabými a silnými,” uviedol Budaj. Dodáva, že otázky vo veci zálohovania mu adresujú majitelia malých prevádzok, ktorí nevedia, kde budú obaly skladovať. Obávajú sa aj toho, že ľudia začnú viac vyhľadávať väčšie obchodné reťazce.

„Nechcem zveličovať komplikovanosť tohto systému, ale on je naozaj komplikovaný,” podotkol Budaj. Pripomenul však, že zálohovanie podporuje.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.03.2017
Ani február nepriniesol rozhodnutia o postihoch nezodpovedných OZV
„Ministerstvo životného prostredia do dnešného dňa neodobralo licenciu žiadnej OZV,“ informoval Obecné noviny hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák koncom februára.
viac
23.03.2017
Potravinári sa sťažujú na činnosť OZV. Nedorozumenie...?
„Nerozumieme, prečo výrobcovia, ktorí si zakladajú a vlastnia OZV, majú potrebu sa od ich činnosti dištancovať,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Potravinárskej komory Slovenska.
viac
31.03.2020
MŽP ešte nevybralo správcu zálohového systému jednorazových obalov
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ešte nevybralo správcu zálohového systému jednorazových obalov na nápoje. Potvrdil to Michal Cákoci z odboru komunikácie MŽP.
viac
08.04.2020
Zavedenie zálohového systému jednorazových obalov sa posunie
Zavedenie zálohového systému jednorazových obalov sa posunie. Upravia sa tiež lehoty pri konaniach pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %