Dobré noviny
Dobrá správa! Malý bojovník Alexej dostane najdrahší liek na svete
TASR
TASR

Dobrá správa! Malý bojovník Alexej dostane najdrahší liek na svete

Alexej
Alexej — Foto: Facebook/ShareTiny for AleXej - SMA1

Slovenský chlapec Alexej so spinálnou svalovou atrofiou (SSA) dostane najdrahší liek na svete.

Bratislava 27. mája (TASR) – Slovenský chlapec Alexej so spinálnou svalovou atrofiou (SSA) dostane najdrahší liek na svete. Liečbu za dva milióny eur mu preplatí zdravotná poisťovňa (ZP). TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa súkromnej ZP Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Liek je podľa ZP od minulého týždňa registrovaný už aj v Európe a musí sa podať do dvoch rokov života dieťaťa. Liek sa podáva ako jednorazová infúzia do žily. Ešte v marci tohto roka sa rozhodla uhradiť liečbu svojej poistenke Amélii aj štátna Všobecná zdravotná poisťovňa. Dievča taktiež trpí SSA.

Rovnako aj ďalšiemu pacientovi so SSA Alexovi pomohla doplatiť liečbu súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera. Ďalší chlapec Richard dostal najdrahší liek na svete plne financovaný verejnou zbierkou koncom marca 2020. Uvádza to na sociálnej sieti.

SSA je zriedkavé nervovo-svalové ochorenie, ktoré sa prejavuje svalovou slabosťou, ochabnutosťou či úbytkom svalovej hmoty – atrofiou. Ochorenie sa vyskytuje približne v jednom prípade na 11 000 ľudí.

Už ste čítali?