Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Počet onkologických pacientov na Slovensku stúpa. Toto sú vízie našich odborníkov
Zdielať na

Počet onkologických pacientov na Slovensku stúpa. Toto sú vízie našich odborníkov

BRATISLAVA / Počet onkologických pacientov na Slovensku stúpa. Odhad novo diagnostikovaných prípadov do konca roka po prvý krát prekročil 40 tisíc. Okrem rakoviny hrubého čreva, pľúc, prsníka, prostaty a rakoviny krčka maternice sa dostáva do popredia rakovina pankreasu.

Pri príležitosti európskeho týždňa boja proti rakovine odborníci vyslovili svoje vízie. "Ako vo svete, tak aj u nás majú onkologické ochorenia tendenciu stúpať. Odhad novo diagnostikovaných prípadov do konca roka 2020 je cez 40 tisíc," uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Národné skríningy boli pre Covid-19 pozastavené, no Ministerstvo zdravotníctva avizuje ich obnovu. A to z jediného dôvodu: "Ak naozaj zachytíme napríklad rakovinu prsníka v prvom štádiu, vyliečenie je na 90 percent. Ale ak v štvrtom štádiu šanca, že nezomrie je len 5 percentná," vysvetlil hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre Klinickú onkológiu Michal Mego. Nič nové, čo rakovinu spôsobuje, stále neexistuje. Sú to len faktory, ktoré vznik rakoviny ovplyvňujú. "Je to strava a stres a životné prostredie. Jednoducho karcinómom je alkohol, či fajčenie," upozorňuje Mego.

Pri diagnostických prístrojoch ako i vstupe nových liekov na slovenský trh čas plynie pomalšie, ako by chceli pacienti. Ale s odstupom roka pri najmenších onkologických pacientoch nastal výrazný posun, ako ich liečbu nastaviť. "My diagnostikujeme a nastavujeme liečbu tak, že rozoberáme štruktúru molekúl bunk, a tak cielene útočíme. Naozaj je to veľký rozdiel a pomáha," ozrejmila prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie NÚDCH Alexandra Kolenová.


"My vieme, že európska komisia pripravuje legislatívu, aby pri vstupe novej inovatívnej liečby to isté platilo rovnako pre všetky štáty. Na to veľmi čakáme," vyjadrila sa riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová. "Ministerstvo má v programovom vyhlásení založenie agentúry s názvom HTA - agentúra, ktorá bude cielene sledovať novú liečbu a trendy vo vývoji liečby," prezradila Eliášová. "Nám by najviac pomohlo, keby výrobcovia mali záujem o klinické skúšanie aj u nás. Tak by sa najnovšia liečba dostala k nám. Na tomto treba popracovať, aby čo najviac pacientov dostalo tú najnovšiu liečbu," dodal Mego.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy