Ak podnikateľ žiadal v uplynulých dvoch mesiacoch o odklad či odpustenie sociálnych odvodov, ľahko mohol nechtiac urobiť chybu. Napríklad uviedol nesprávny či neexistujúci variabilný symbol, ktorý umožňuje presne identifikovať žiadateľa, alebo nebol registrovaný ako odvádzateľ poistného za daný mesiac.

„Niektorí žiadatelia si tiež pozorne neprečítajú upozornenia pre vyplnenie formuláru, ktoré sú tam priamo uvedené a do niektorých políčok vpisujú údaje a informácie, ktoré tam nepatria,“ objasňuje Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Ďalšou chybou, s ktorou sa poisťovňa v praxi stretáva, je nesprávne zadanie príslušnej pobočky alebo názvu spoločnosti, respektíve do políčka „adresa“ píšu žiadatelia odkazy a vysvetlenia, ktoré nie sú potrebné uvádzať.

Najnovšie došlo v legislatíve k dvom hlavným zmenám, a to, že si možno odložiť sociálne odvody aj za máj a pri odklade za marec sa posunul termín z júla až na koniec tohto roka.

Žiadne odpustenie za máj, len odklad

Niektorí zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) si môžu odložiť splatnosť sociálnych odvodov za máj 2020 až do 31. decembra. Vláda totiž pred pár dňami schválila nové nariadenie, ktorým sa upravila ich splatnosť.

Pozor si treba dať na to, že nejde o odpustenie poistného, ale len o odklad. Platí to za podmienky, ak zamestnávateľ alebo povinne nemocensky a dôchodkovo poistená SZČO vykázali v máji pokles čistého obratu alebo príjmov o viac ako 40 percent. Aj v tomto prípade bude treba podať Sociálnej poisťovni čestné vyhlásenie.

„Možnosť odkladu platenia poistného do Sociálnej poisťovne môže výrazne prispieť k udržaniu zamestnanosti a zabrániť insolventnosti firiem s ich následným zánikom,“ konštatuje Ľubica Navrátilová, odborníčka na sociálne zabezpečenie.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa