Prvý pokus spoločnosti Virgin Orbit vypustiť na obežnú dráhu Zeme raketu z nosného lietadla sa v pondelok skončil neúspechom. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Vyše 21 metrov dlhá raketa LauncherOne sa nad Tichým oceánom odpojila od špeciálne upraveného lietadla Boeing 747 pomenovaného Cosmic Girl, ktorý odštartoval z letiska Mojave Air and Space Port v americkom štáte Kalifornia, a „úspešne spustila svoj motor“.

V prvej fáze letu sa však vyskytla „anomália“ a misia bola predčasne ukončená, uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti Virgin Orbit zverejnenom na Twitteri.

FILE - This Jan. 10, 2011 file photo shows Virgin Atlantic airplanes at London's Heathrow Airport.
Neprehliadnite

Britské aerolínie Virgin Atlantic zrušia 3150 pracovných miest

Boeing 747 aj s posádkou bezpečne pristál. Riaditeľ spoločnosti Virgin Orbit Dan Hart povedal, že skúšobné lety majú za úlohu zhromaždiť údaje. „Podarilo sa nám dosiahnuť mnohé z cieľov, ktoré sme si stanovili, nie však všetky, ktoré sme chceli,“ povedal.

Pondelkový test označil za „veľký krok vpred“ a dodal, že ďalšie skúšky budú čoskoro nasledovať. Virgin Orbit je súčasťou konglomerátu Virgin Group, ktorý založil britský miliardár Richard Branson. Snaží sa poskytnúť cenovo dostupné možnosti, ako umiestniť malé družice na obežnú dráhu Zeme. Funguje nezávisle od Virgin Galactic, ktorá sa venuje oblasti vesmírnej turistiky.