Založ si blog

Špina slovenskej politiky sa ako prízrak vynára vo filme Sviňa

Aktuálne. Mysteriózny thriller z roku  2020 podľa bestselleru Árpáda Soltésza plus najnovšie veci odo mňa…

 

Ak sledujete politické dianie na Slovensku, môžete byť poriadne znechutení. Matovič robil celú sériu demonštrácií na odhalenie podozrivých apartmánov v bytovom dome Bonaparte. Vďaka Natálii Blahovej sme spoločne pátrali po údajnom sexuálnom zneužívaní chovankýň resocializačného zariadenia Čistý deň. Ján Kuciak písal o prepojení Smeráckej politiky s mafiou. Spolu so snúbenicou skončili zavraždení. A Kočnera práve súdia za objednanie tejto vraždy.

Vo filme Sviňa sa nám objavujú rovnaké deje. Menia sa postavy, pritvrdzuje príbeh. Umelec si dovolí byť krutý a spomína veci, aké by novinár nemohol. Lebo mu tie informácie nik neoverí. Árpád Soltész pod rúškom mystéria žaluje našu dobu.

Kus mi vadí to výrazné členenie na dobrých a zlých. V tomto diele ma hlavnú postavu zlo. Herecké esá stvárňujú skazenosť najhrubšieho zrna.

Jožko Vajda si zahral skutočne nechutnú sviňu zaborenú v bahne luxusu, prostitúcie a vydierania. A jeho filmová priateľka stvárnená Dianou Mórovou je prototypom vypočítavej mrchy.

Vo filme máme na strane dobrých mladého novinára so snúbenicou, bezmenného policajta, matku, čo nezvláda vlastné dieťa. Všetko stvárnené málo známymi tvárami. A všetko obete zla, mafie, policajnej korupcie.

Premiér v tomto filme je len ľahko vydierateľný zvrhlík, minister práce má ruky v špinavistiach okolo resocu a minister vnútra šarmantne zametá špinu pod koberec.

Najviac ma oslovila postava ministra vnútra. Jeho mladícka krása a krasorečnenie na nič nehovoriacich tlačovkách ako prízrak pripomínajú osobnosť a vystupovanie nášho ex-ministra vnútra Kaliňáka. Ináč, baví ma na tlačovkách pozerať na mladé a krásne tváre. Im sa všetko ľahšie uverí.

Práca novinára je v diele idealizovaná. Wagner ho síce nazýva úkolovaným pisálkom, no dianie v redakcii pôsobí nadštandardne profesiálne. Trochu až moc.

Človek si nechtiac kladie otázku: ak je všetko taká fraška a nik nehrá podľa pravidiel, prečo práve novinár by mal dodržiavať zákon? A aká absurdita novinárskej etiky nás núti overovať si informácie o najhorších špinavostiach?

Veď z praxe vieme, ako sa to dá krásne obchádzať, ako sa dajú kauzy premlčať, či zahrať do outu eufemistickými, nič nehovoriacimi tlačovými vyhláseniami, ktoré síce sľubujú korektnosť a vyšetrenie, no de facto zbavujú obvinených akejkoľvek viny.

Ja nie som presvedčená o nezávislosti a slobode žurnalistiky. A udivuje tiež vyjadrenie novinára Ondra, ktorý pri odhaľovaní všetkej tej špiny údajne nemá strach a verí v dobro. Aké? Čo nám dáva nádej uveriť v dobro uprostred skazeného sveta? Ja za seba sa necítim v bezpečí. A som presvedčená, že novinár ani bežný občan tu nemá dôvod cítiť sa v bezpečí. To, že Matovič vyšachoval Smer a Kočner stojí pred súdom, je len pokračovaním verejnej frašky v priamom prenose.

Ako máme ešte veriť v dobro, ak je okolo nás toľko špiny a toľko svíň?

V obdobne sklamanom duchu sú aj moje posledné výstupy.

Na stránke Kľúč od sa zmieňujem o našom slávnom cestovateľovi, ktorého odkaz si naša spoločnosť nie je schopná dostatočne oceniť.

R. BOGDÁNI: TENTO DIVOKÝ KAPITALIZMUS, V AKOM ŽIJEME, NEPRAJE KULTÚRE, ANI HISTÓRII

A v poviedke pre Ohnivé pero píšem o geniálnom maliarovi, ktorého si vlastná doba nebola schopná ceniť, ani vážiť. Oni s ním vlastne nedokázali ani žiť.

https://www.fandom.sk/clanok/ohnive-pero-jar-2020-copate-dievca

 

 

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Ako môže rodič zabiť vlastné dieťa?

14.03.2024

Spoločnosťou občas rezonujú ťažké kauzy. U nás práve tragédia v Beňadikovej. V USA v rokoch 2013 – 2016 to bol prípad 8-ročného chlapčeka ubitého na smrť. Možno toho už máte mnohí dosť. Tej smrti je priveľa, si povedal aj moderátor, keď informoval o smrti 8-ročnej Patrície a jej matky Zuzany. Na margo tragédie sa vyjadrila aj prezidentka, s tým, že rodiny s [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.