Založ si blog

Kamene

Sedí, nič mimoriadne, pohodlné to nie je. Obyčajná trojnožka, asi aj chlapi chytajúci ryby majú pod zadkom niečo pohodlnejšie. Nepodstatné, hlúpe malichernosti, plytvať energiou na čosi také nebude.

Všade okolo nej ticho. Len spev vtákov, šumenie zrelého obilia z neďalekého poľa či zvuky lístia z urastených stromov. Zvuky prírody, dalo by sa povedať. Nádherné, toto sú chvíle jej samoty, má ich skutočne rada. Nikto nikde, len ona so svojím životom. Je taký, aký je. Nesťažuje sa, za tie roky si už zvykla. Bojovať, toto slovíčko sa udomácnilo v jej živote. Nechcela, bolo to pre ňu naozaj ťažké. Ale potom, pochopila, inak sa nedalo.

Modrá obloha občas ozdobená bielymi barančekmi, pekný pohľad. Fotogenický. Prsty, tie jej stačia, ani fotoaparát  netreba. Akoby bol, robí jeden snímok za druhým, chce si ich uchovať v pamäti ešte poriadne dlho. Navždy, tieto obrázky ju fascinujú. To je život, presne taký chce.

Rybník, jazero, čosi také, veľmi sa v tom neyzná. Pri brehu kamene. Je ich toľko, drobné, väčšie i obrovské. Všetky veľkosti. Nevstáva, obdivuje ich len tak posediačky. Vyberie si jeden z nich, taký akurát do ruky. Hm, vezme si ich niekoľko podľa vlastného výberu.

Hotovo, sú v taške, vybrala si. Drobné nechala na mieste, nehodia sa jej, uprednostnila väčšie.  Kašeľ, akosi sa jej priťažilo, dýchanie sťažené, začína sa to komplikovať. Najvyšší čas pomýšľať na návrat.

Škoda, ešte by zostala, nádherné miesto. Nemôže, ale kamene berie so sebou. Toľko motívov, to bude maľovanie. Každému z nich vdýchne život. Musí, len tak má ešte nádej. Predaj, žiadne terno to nie je, ale snaží sa. Každý deň, keď dostane príležitosť nadýchnuť sa. Nádherný pocit, ešte nechce odísť, je mladá. Lenže cystická fibróza sa nepýta, každý nádych môže byť posledný.

Nie, vzdať sa znamená istú smrť a ona ešte nechce zomrieť. Musí vyhrať, nádej stále žije, ďaleko vo svete majú na túto diagnózu liek.

Pena

27.03.2024

Jedno vrznutie dverí a všetky oči jedným smerom. Dvere, to je ten bod a uprostred nich ja. Sám, tlačiaci sa dovnútra. Možno vietor, poháňa ma, akoby ma už chcel vteperiť za dvere. Neponáhľam sa, nemám dôvod. Som pokojný, vyrovnaný sám so sebou. Aj tie pohľady, milé mi nie sú, znesiem ich však. No kam by sa už pozerali… Moja ruka na kľučke, [...]

Kroky

14.03.2024

Kráčam po schodoch. Moje nohy, sú neskutočne ľahké, akoby som ich ani nemala. Ale mám, sú presne na svojom mieste. Pravá, ľavá, ešte raz sa na ne pozriem a pokračujem v ceste. Nejaké schody za mnou a predo mnou tiež, dvanásť poschodí spraví svoje. Možno som mala použiť výťah, dnes taká bežná záležitosť. Áno, v tejto bytovke sú hneď dva, jeden vedľa [...]

Hnedá

03.03.2024

Vôňa, vráža mi do nosa. Nádhera, kávové zrná, mám ich pred očami. Tie tvary, zbožňujem ich vo všetkých podobách. Akoby som sa práve ocitla v reklamnom spote, kochám sa pohľadom na ne. „No, len sa na ne pozri!“ chcem vykríknuť a dať to na známosť všetkým. Nech vedia, kde je ich krása a chuť. Áno, tá chuť dostane každého. Musí, nedá sa jej odolať. [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.