neprihlásený Piatok, 26. apríla 2024, dnes má meniny Jaroslava
Štát tragicky nezvládol eKaranténu, ukazuje sa veľký amaterizmus

Štát cez víkend s oneskorením oproti avizovanému termínu ale najmä s viacerými pretrvávajúcimi problémami spustil systém tzv. smart karantény v podobe mobilnej aplikácie eKaranténa. Riešenie je užitočné pre veľkú časť občanov vracajúcich sa zo zahraničia. Hoci ide pri využití hotového riešenia na rozpoznávanie tvárí o pomerne triviálne riešenie, štát ho nedokázal zrealizovať kvalitne a bez nepochopiteľných problémov a bez rozličných problematických informácií.

DSL.sk, 25.5.2020


Štát cez víkend s oneskorením oproti avizovanému termínu ale najmä s viacerými pretrvávajúcimi problémami spustil systém tzv. smart karantény v podobe mobilnej aplikácie eKaranténa.

Smart karanténa

Riešenie domácej karantény pomocou mobilnej aplikácie štát nakoniec predstavil minulý týždeň v utorok. Aplikácia s označením eKaranténa umožňuje voliteľne namiesto pobytu v povinnej štátnej karanténe absolvovať domácu karanténu pod kontrolou tejto štátnej mobilnej aplikácie.

Riešenie je samozrejme veľmi prospešné pre časť vracajúcich sa občanov, ktorí ho bez problémov môžu využiť. Napriek všetkým problémom je tak veľmi žiadúce, že sa riešenie spustilo aj keď s naďalej pretrvávajúcimi problémami.

Na druhej strane pre časť občanov nedostatky v riešení, za ktoré môže štát, spôsobujú zbytočné problémy a v niektorých prípadoch zrejme občania kvôli nim naďalej musia do štátnej karantény alebo musia tráviť dlhý čas na hraniciach.

Aplikácia je vyvíjaná už dlhšie a pôvodne obsahovala limitovanú funkčnosť pre kontrolu dodržiavania karantény aj sledovanie kontaktov cez Bluetooth. V aplikácii, najmä ale nielen v časti pre sledovanie kontaktov, identifikoval server DSL.sk množstvo vážnych problémov.

Funkcionalita kontroly dodržiavania karantény bola teraz oddelená do novej aplikácie eKaranténa. Aplikácia kontroluje dodržiavanie karantény dvomi hlavnými spôsobmi. Týmito spôsobmi sú kontrola polohy mobilu pomocou GPS oproti zvolenému miestu karantény a zároveň kontrola tváre užívateľa pomocou fotoaparátu smartfónu. Kontrola tváre má zabezpečiť overenie, či je pri telefóne naozaj osoba umiestnená do karantény.

Triviálne riešenie

Podobné riešenie je okrem funkčnosti kontroly tváre samozrejme pomerne triviálnou aplikáciou a riešením. Tvorcovia eKarantény túto sofistikovanejšie funkčnosť kontroly tváre neprogramovali, využili na ňu riešenie Digital Onboarding Toolkit od slovenskej spoločnosti Innovatrics. Tá ho poskytla štátu na tento účel zdarma.

Jeho integrácia je pomerne jednoduchá a podľa spoločnosti sa dá v optimálnom prípade zrealizovať aj za niekoľko hodín.

Štát, ako sme upozornili v tomto článku, ale integráciu riešenia evidentne nezvládol. Ešte pri predstavení avizoval riešenie porovnávania tváre iba pomocou porovnania snímky fotoaparátom na smartfóne. Digital Onboarding Toolkit ale pri porovnávaní iba pomocou jednej snímky buď musí snímky pre kvalitné porovnávanie odosielať na server, čo je slovenským zákonom pre túto aplikáciu zakázané, alebo porovnanie iba na smartfóne neoveruje tzv. živosť tváre a dá sa ľahko oklamať obyčajnou fotografiou užívateľa.

Kvalitné porovnanie iba na zariadení sa uskutočňuje tak, že užívateľ musí očami sledovať pohyb guličky na displeji smartfónu a riešenie vyhodnocuje pohyb jeho očí. Toto riešenie sa integrovalo do aplikácie až v stredu, po predstavení aplikácie štátom a po tvrdeniach že sa aplikácia už testuje a bola odoslaná do obchodov s mobilnými aplikáciami.

Na otázku, či zodpovedné osoby v čase predstavenia riešenia vedeli aké riešenie musí byť v aplikácii pre kvalitné porovnanie tváre, že tam ešte nie je a ako mohli vôbec vyhodnocovať očakávanú spoľahlivosť takéhoto riešenia na účel, ktorý sa od systému eKarantény očakáva, do publikovania článku štát neodpovedal.

Zažmurkajme si

Predstaviteľ permanentného krízového štábu pri predstavení eKarantény avizoval, že v prípade potreby sa dá v algoritme kontroly tváre zapnúť dodatočné overenie s vyžadovaním žmurkania očami.

To je ale veľmi zvláštna informácia, keď podľa informácií spoločnosti Innovatrics pre DSL.sk jej riešenie nepodporuje žiadnu možnosť kontroly tváre pomocou žmurkania.

Čo znamenala táto informácia štát do publikovania článku neuviedol.

Termín nasadenia

Funkčnosť kontroly dodržiavania karantény bola pôvodne v spoločnej aplikácii Covid19 ZostanZdravy, z ktorej sa teraz vyčlenila do novej aplikácie, implementovaná v skutočnosti už pred dvomi mesiacmi v marci. A to aj s integráciou porovnania tvárí od Innovatrics.

Súčasné riešenie je v zásade aspoň podľa dostupných informácií prakticky to isté, s opravenou funkčnosťou kontroly tváre, niektorými menšími doplnkami a zrejme dopracovanou integráciou na iné štátne systémy.

Množstvo doplneného kódu sa nedá presne posúdiť, keďže tvorcovia aplikácie prestali zverejňovať zdrojové kódy. Za to, kedy bolo riešenie nasadené, je ale zrejme zodpovedný najmä termín kedy vedenie štátu pristúpilo k rozhodnutiu riešenie použiť a nie príliš dlhá práca programátorov na tomto pomerne triviálnom riešení.

Nezvládnutý termín spustenia

V utorok pri predstavení eKarantény štát následne avizoval pravdepodobný termín spustenia riešenia pre bežnú verejnosť na piatok 22. mája o 15:00. Avizoval, že sa aplikácia ešte testuje, a v tomto termíne bude sprístupnená ak sa nevyskytnú problémy a aplikácia bude sprístupnená aj v obchodoch s mobilnými aplikáciami.

Zároveň avizoval, že má dohodu s Google aj Apple na schválení aplikácie do 24 hodín. "Ale je to predrokované, že by mala byť schválená najneskôr do 24 hodín," tvrdil na oficiálnom predstavení eKarantény v utorok člen permanentného krízového štábu. Zároveň tvrdil, že aplikácia už bola odoslaná na review.

Len na základe logického spojenia týchto dvoch informácií to malo znamenať, že aplikácia by mala byť prístupná v stredu.

Ako sme ale upozornili, v stredu sa len následne implementovalo poriadne overenie tváre. Aplikácia minimálne do Google Play bola odoslaná zrejme vo štvrtok, keď prvá verzia 1.0.1 v Google Play sprístupnená v nedeľu mala dátum 21. mája. Zároveň štát vo štvrtok oficiálne oznámil, že interné testovanie bolo úspešné a už sa čaká na schválenie od Apple a Google. Aj to by spojením s informáciou o schválení do 24 hodín znamenalo, že aplikácia sa mala objaviť v obchodoch najneskôr v piatok.

Keďže sa tak nestalo nie je jasné, či Apple a Google dohodu o schválení do 24 hodín nedodržali alebo táto informácia od štátu nebola pravdivá. Štát na otázku, ktorá z týchto možností nastala, do publikovania článku neodpovedal.

Už v piatok na hranice na základe informácií štátu dorazili občania, ktorí chceli využiť smart karanténu, a následne pre jej nedostupnosť napríklad zablokovali priechod Jarovce - Kittsee. Štát ich obvinil, že si za situáciu môžu sami keď nedodržali inštrukcie a nesplnili pred príchodom na hranice prvé tri kroky. Všetky tri kroky by sa ale samozrejme dali bez problémov zrealizovať aj priamo na hranici, keby bola aplikácia dostupná.

Samozrejme prísť na hranice bez dostupnosti aplikácie nebolo rozumné. Na druhej strane z logického spojenia oficiálnych tvrdení štátu z utorka a štvrtka ale vyplývalo, že v piatok mala byť aplikácia dostupná. Vyčítať kompletnú alebo aj väčší diel zodpovednosti samotným ľuďom, ktorí prišli na hranice pred dostupnosťou aplikácie na základe týchto dvoch tvrdení štátu, tak nie je namieste.

Po tom, ako sa aplikácia v obchodoch neobjavila ani v sobotu, od soboty večer sprístupnil štát aplikáciu pre Android na priame stiahnutie a spustil smart karanténu najskôr na jednom hraničnom priechode pre Android. V Google Play sa následne objavila v presne neznámom čase v noci na nedeľu, v App Store zatiaľ nebola ani v pondelok a pre majiteľov iPhonov tak smart karanténa zatiaľ nie je stále dostupná.

Evidentne nebola pripravená

V nedeľu po sprístupnení aplikácie v Google Play sa zrejme ale ukázalo, že riešenie ako celok nebolo evidentne pripravené na plošné spustenie ani na nedeľu.

Hoci totiž v nedeľu ráno pominuli dôvody potreby komplikovanejšieho riešenia kvôli potrebe inštalovať aplikáciu na Androide manuálne, štát ani v nedeľu nespustil možnosť ísť do smart karantény plošne a pridal túto možnosť len pre dva priechody.

Až v pondelok pridal ďalšie priechody už so všetkými susednými krajinami.

Nefunguje pre zahraničné čísla

Ako súčasť registrácie občan zadáva mobilné telefónne číslo, na ktoré dostáva aktivačnú SMS s kódom.

Pri občanoch vracajúcich sa zo zahraničia je samozrejme predpoklad, že nezanedbateľná časť z nich používa zahraničné číslo.

Hoci podľa informácií štátu má registrácia fungovať aj so zahraničnými číslami, podľa sťažností užívateľov to tak evidentne nie je respektíve nie je minimálne v časti prípadov.

Aký je dôvod tohto nepochopiteľného nedostatku a čo vlastne bolo do piatka otestované nie je jasné, do času publikovania článku sa k tomu štát nevyjadril.

Problémy s testovanými v minulosti

Ďalším technickým nedostatkom riešenia boli problémy s registráciou užívateľov, ktorí v minulosti podstúpili na Slovensku oficiálny test na nový koronavírus.

Registrácia evidentne podľa dostupných informácií neakceptovala ich rodné čísla. Či a kedy bol problém vyriešený nie je jasné.

Aj na Androidoch problémy

Predchádzajúce časti popisovali objektívne technické problémy a nedostatky, ktoré neboli zo strany štátu principiálne zvládnuté a nie dočasné alebo občasné technické problémy.

Veľkým problémom zostáva samozrejme nedostupnosť riešenia pre iPhony. Ten občania môžu riešiť a často riešia kúpou Android smartfónu, nepodporovanie zahraničných čísel zase kúpou slovenskej SIM. K tomu ale typicky potrebujú samozrejme pomoc niekoho zo Slovenska.

Celý projekt sprevádzajú ale aj ďalšie problémy, okrem iného so spôsobom komunikácie a opakovaným zvaľovaním viny na občanov.

Nezanedbateľná časť občanov má ale aj problémy s použitím riešenia na Androide. Štát postupne avizoval, že úspešne začalo využívať smart karanténu 90%, následne 94% a naposledy 96% týchto užívateľov. Hoci tvrdí, že ide najmä o problémy na strane užívateľov a ich zariadení, viaceré sťažnosti užívateľov ukazujú na objektívne problémy a napríklad padanie aplikácie.

Nepochybne časť problémov je na strane užívateľov a zariadení, štátu sme sa ale pýtali aké percentov nefunkčných prípadov spôsobujú aké príčiny. Odpoveď zatiaľ nie je k dispozícii.

Zodpovednosť nechce nikto

Na otázky na všetky tieto nedostatky a problémy zatiaľ nikto zo zodpovedných nereagoval.

Vývojári štátnej aplikácie reálne vecne prakticky na žiadnu otázku neodpovedali, opakovane odkazovali na štátne NCZI, Národné Centrum Zdravotníckych Informácií.

To za zodpovedný označilo permanentný krízový štáb, ktorému sme otázky následne tak mohli poslať až dnes neskôr poobede. Do času publikovania článku na žiadnu neodpovedal.

Chýbajú zdrojové kódy

Pri pôvodnej aplikácii Covid19 ZostanZdravy bola možná jej efektívna kontrola aj vďaka zverejneným zdrojovým kódom.

Po tom ako v nej server DSL.sk identifikoval množstvo vážnych problémov ale tvorcovia aplikácie prestali zverejňovať zdrojové kódy a pre oddelenú novú aplikáciu eKaranténa ich už nezverejnili.

Tým tak efektívne sťažujú jej nezávislú kontrolu.

Perlička na záver

Zaujímavosťou na záver je skutočnosť, že štát ponechal až doteraz aplikáciu Covid19 ZostanZdravy v problematickom stave o akom sme informovali naposledy v tomto článku v prvej polovici mája.

Po tom ako server DSL.sk upozornil na vážne problémy so spôsobom fungovania aplikácie v oblasti ochrany súkromia a na vážne technické chyby a následne znovu na ďalšiu technickú chybu vo vydanej aktualizácii znehodnocujúcu všetky Bluetooth kontakty Android aplikácie a vyzval na pozastavenie aplikácie, štát k tomu naozaj pristúpil a chcel zastaviť odosielanie kontaktov.

Napriek tvrdeniu NCZI, že aplikácia pre Android už kontakty neodosiela, ich naďalej odosielala a to opakovane. Detailný technický stav sme popisovali v tomto článku.

Stav sa nezmenil a popisovaný stav platí naďalej aj teraz ku koncu mája.


      Zdieľaj na Twitteri



Najnovšie články:

Vydané Ubuntu 24.04 s dlhou podporou
Uvedený notebook používajúci nový formát menších pamäťových modulov CAMM2
Nová verzia Windows 11 bude vyžadovať CPU s podporou ďalších inštrukcií, nepobeží na starších CPU
Google opäť odložil vypnutie cookies tretích strán v Chrome
HDD zdražia, Western Digital a Seagate to už oznámili veľkým zákazníkom
Po oprave zariadení v EÚ sa predĺži záruka a výrobcovia budú povinní opravovať aj po záruke
Japonská sonda nebola skonštruovaná aby prežila noc na Mesiaci, funguje aj po tretej
Železnice opäť aktualizujú systémy, v noci nebude fungovať internetový predaj lístkov - aktualizácia 1
Vydaná Fedora 40
Samsung spustil výrobu takmer 300-vrstvovej flash pamäte


Diskusia:
                               
 

Zarapujeme si:

Statusy od MADoviča,
na Fejsbúku likuje každá p..a.
Odpovedať Známka: 0.1 Hodnotiť:
 


Pozrimeže sa, zrazu aký udatný a odvážny raper...

Zaves odkazy, ako si bol udatný za FIKOviča!!!


Odpovedať Známka: -1.0 Hodnotiť:
 

nechapem tuto logiku, akoze ak niekto nie je spokojny s matovicom, tak automaticky lubi fica?
Odpovedať Známka: 5.9 Hodnotiť:
 

kto nejde s nami, ide proti nám, súdruhovia!
Odpovedať Známka: 7.2 Hodnotiť:
 

Kto necika s nami, cika proti nam!
Odpovedať Známka: 2.5 Hodnotiť:
 

S Matovičom nejde byť nespokojný, to si potom automaticky hejter obhajujúci Fica.
Odpovedať Známka: 3.7 Hodnotiť:
 

Si snad na slovenskych diskusiach prvy den? :D To je jedno ci su tu, na sme alebo na hocijakej inej spravodajskej zumpe, vsade ta hned zaradia (casto kadzy den na inu stranu)
Odpovedať Známka: 5.6 Hodnotiť:
 

Jak len slovenskych, zajdi si na taky r ddit a uvidis co je to skatulkovanie
Odpovedať Hodnotiť:
 

preco sa iOS neriesil cez enterprise certifikat? nemuseli na nic cakat. Instalacia nie je o nic zlozitejsia ako z appstoru
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

Riesenie cez Enterprise crtifikat je oficialne iba pre zamestnancov firiem, neviem ci obcania SR sa v toto zmysle daju povazovat za zamestnancov statu alebo NCZI.

https://developer.apple.com/programs/enterprise/

Odpovedať Hodnotiť:
 

V podstate by sa mohli povazovat. Vsetci makame na stat
Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:
 

No to určite.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Ano, bolo treba ukrutnu odvahu za fica kritizovat fica, ze sa to nikto neodvazil, vsak?

/facepalm

Odpovedať Známka: -2.0 Hodnotiť:
 

Dojebali to smejdi z NCZI ako v minulosti ojebali o desiatky milionov pri eHealte. Matovic urobil len tu chybu, ze to dal na starost neschopakom a slubil to co nemal.
Odpovedať Známka: 2.0 Hodnotiť:
 

To je ako zo zacarovanym kolesom, nechate ich urobit chybu aby ste ich mohli vyhodit a nahradit, no tupovolici vas budu obvinovat a druhe kolo zvolia druhu stranu , ktora ich tam nahadze naspat :)
Odpovedať Známka: 4.7 Hodnotiť:
 

Holt, zmysel "Si vis pacem, para bellum." zrejme predkladanie programových vízií vo forme neľútostného zúčtovania s hriechmi predchodcov priekazne nenapĺňa.
Odpovedať Známka: -2.0 Hodnotiť:
 

Matovic je za NCZI rovnako politicky zodpovedny, ako bol za hociktory preslap predoslej bandy zodpovedny Fico.

Nazyva sa to rovnaky meter.
Odpovedať Známka: 5.7 Hodnotiť:
 

je tam nominant OL? Ak nie tak priamu zodpovednost ma strana ktora nominovala vedenie uradu, matovic moze ak tak teraz vyvodit dosledky
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

Riesil si nominacie aj za Fica, alebo stacilo #lebofico?

Rovnaky meter.
Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

Nerobite z komara somara? Ake je to uz strasne zlyhanie, ked sa apka oneskori o den ci dva???
Odpovedať Známka: -1.1 Hodnotiť:
 

No ked Štát vyhlasi, ze bude v piatok mozne namiesto statnej karanteny vyuzit tu vo forme ekaranteny a ty to beries ako doriesenu a vybavenu vec, trepes sa na hranicu a zistis, ze realita je ina..aj po niekolkych dnoch to nie je plne funkcne, tak to je OK? Vela veci sa tu nezvlada ☹️
Odpovedať Známka: 1.0 Hodnotiť:
 

Nie, ze by na tom zalezalo, ale ... nebolo to tak. Zabudol si dodat, ze explicitne hovorili, ze sa caka este na Apple a Google a ze to neni v ich moci. Hlavne od ludi, co robia vonku to je neskutocna naivita. Sak museli mat zle skusenosti so SR a teraz cakali, ze vsetko pojde hladko a cakali len na to, ze dostanu cas, kedy sa bude dat ist a ostatne nepocuvali. Tak im treba.
Odpovedať Známka: 3.7 Hodnotiť:
 

Pokial clenovia vlady explicitne hovorili, ze sa caka este na Apple a Google a ze to neni v ich moci, je s ohladom na prisahu na explicitnu zmienku o zvrchovanosti deklarujucu ustavu povinnostou predsedu Národnej rady Slovenskej republiky vyhlasit nove volby priekazne este pred popravou.
Odpovedať Známka: -2.9 Hodnotiť:
 

A prečo robia chobotinu, ktorú im musí schvaľovať Google a Apple? Stačilo urobiť apku stiahnuteľnú zo stránky napríklad minv.sk a nemuselo sa nič schvaľovať. Takto to funguje pri každej apke tipovacích spoločností, ktoré samozrejme schválenie od Google alebo Apple nikdy nedostanú. Ale keď je na čele úradu pre informatizáciu bábkoherečka Veronika, tak takto to potom vyzerá.
Odpovedať Známka: -1.7 Hodnotiť:
 

Daj navod ako nainstalujem do iphonu apku mimo appstoru
Odpovedať Známka: 5.7 Hodnotiť:
 

Nemas si kupovat pi*oviny.
Odpovedať Známka: 3.6 Hodnotiť:
 

Vsak iOvecky vzdy tvrdili, ze nemaju ziadny problem s tym, ze Apple kontroluje aplikacie a ze im to trva.

Tak nech si pockaju na hranici, kym to indicki odbornici skontroluju.
Odpovedať Známka: 8.7 Hodnotiť:
 

Takto
https://github.com/rileytestut/AltStore
(netvrdim, ze je to bezpecne)
Odpovedať Hodnotiť:
 

A je netvrdim ze je to zvladnutelne pre bezneho obcana. :-)
Odpovedať Hodnotiť:
 

A ja netvrdim, ze to tvrdim :)
Odpovedať Hodnotiť:
 

Krista ty si debil. Ale hlavne sa nezabudni obuť do Remišovej, aj keď trepeš nezmysly.
Odpovedať Známka: -1.4 Hodnotiť:
 

Tak zase na vysmech pani, ktora vie vsetko o vsetkom a ktorej kladie odpovede pan moderator, vela netreba.
Odpovedať Známka: -2.0 Hodnotiť:
 

No ked Stat vyhlasi, ze v piatok by to malo byt, ale nie je to uplne iste a treba to najprv skontrolovat na stranke a ty si to neskontrolujes, trepes sa na hranicu a zistis, ze si nevies priznat, ze si sprosty a nevies pochopit pisanemu textu a postupovat podla navodu... vela ludi to takto nezvlada...
Odpovedať Známka: 1.0 Hodnotiť:
 

A mozno je chyba na oboch stranach, neviem ako casto a ci dostatocne prizvukovali ze si to maju ludia skotrolovat a hlavne kde... To ze par dni maju problem nieje problem,

premier sa nema co starat o taketo banality, ten sa ma sustredit na dlhodobejsie ciele, prichadza ekonom. kriza treba riesit v prvom rade to. Ked nebudu mat ludia co zrat potom bude "problem"
Odpovedať Známka: 7.1 Hodnotiť:
 

A toto je to co presne opozicia chce. Vyrobit 100 zastupnych problemov aby sa nazacalo riesit kde zmizli peniazteky.
Bud je niekto debil a bude verit statu, co predpokladam 95 percent nema take postihnutie, alebo velmi pekne sofistikovano necha par ludmi zmanipulovat ostatnych a stary komunista nas bude ucit demokracii a zakonnosti.
To uz Harabin by s Mamojkom mohli viest eticku komisiu.
Odpovedať Známka: 1.7 Hodnotiť:
 

Pokial viem tak Stat oznamil piatok 15:00 ako najskorsi mozny termin + pamatam si vyjadrenia stylu "asi", "mozno", "malo by to byt". Podobne to bolo na stranke. To ze to Stat udajne sluboval tvrdili len media.

Niektori pohraniciari sa priznali ze prisli s vedomim ze system nefunguje a ze to skratka risknu. Ti ostatni tam svojim rozdrapovanim robili zo seba hlupakov.
Odpovedať Známka: 7.1 Hodnotiť:
 

Akurat na tu aplikaciu cakali ludia prakticky od vyhlasenia povinnej statnej karanteny; 14.5. po rokovani vlady Matovic vyhlasil, ze zaciatkom (minuleho!) tyzdna spustia testovanie pre vybranych repatriantov a ak to pojde dobre, v strede (minuleho!) tyzdna pre vsetkych.
https://dopice.sk/oqW
Problem tejto vlady v boji s koronakrizou je, ze nic nejde dobre a nic nefunguje tak, ako prezentuju. A namiesto toho, aby raz dojebane veci riesili, nechaju ich vyhnivat.
Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 

ruku na srdce - cakala si nieco ineho od matrtovica?
Odpovedať Hodnotiť:
 

Mal si zájsť na hraničné priechody a videl by si na vlastné oči, čo to meškanie spôsobilo. Slovenské strednoprúdové médiá o dianí na hraniciach poriadne neinformovali, českí a rakúski novinári informovali skôr a lepšie. Veľa informácií o dianí si SK občania šírili len cez ksichtoknihu.
Odpovedať Známka: 4.3 Hodnotiť:
 

Presne tak a horsie je, ze media na Slovensku o tom neinformovali zamerne. Dostali prikaz zhora na to tak ostali pekne ticho a moc to nerozmazavali.
Odpovedať Známka: 0.5 Hodnotiť:
 

A CO MAJU CO DEBILI CHODIT PO ZAHRANICI, MAJU PRACOVAT DOMA A MAJU SI "VYTVORIT " PRACOVNE MIESTO V REPUBLIKE. NEMALI BY "PROBLEM"....
Odpovedať Známka: -6.2 Hodnotiť:
 

Keby sa ludia konecne po vyse 30tich rokoch zacali starat o vlasny stat tak nemusia utekat na zapad. Tu polovica ludi robi v montovniach poskokov zapadnym firmam, alebo robi absolutne neuzitocne (este aj statom dotovane) cinnosti. A napr urad prace nieze by bol uzitocny, ale tym chudakom , ktory skoncia na konci (socioekonomickeho rebrika) este skoci po krku...Prichadza kriza a bude krvava...
Odpovedať Známka: 4.3 Hodnotiť:
 

na druhej strane v zahraničí poväčšinou robia ešte podradnejších roboty, ako na Slovensku, česť výnimkám...
Odpovedať Známka: 1.1 Hodnotiť:
 

ano to su ti, co sa zbuduju bez hypoteky
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

Stat doteraz na ludi sral, existuje novodoba kasta otrokov kde ludia robia cez agentury ale priamo ich nikto nezamestna. Agentura ma prachy za nic. Slusnejsi ludia z ciganskych osad to iste cez vajdomafiu.
Neexistuje tu menej kvalifikovana praca za plat aby si prezil ako clovek. 30 rokov sa ludia ubytovavali a zili v bytoch zo sociku. Stredoskolak nema sancu ziskat byt pokial brutal neodrbava na bocnych kseftikoch. A ak nezafunguje dobre stredna trieda tak je stat v P.
Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

Velke korporacie sa zdvihnu a odidu do prec ked nie su danove prazdniny, a nasi top podnikatelia vedia podnikat tak akurat zo statom. Kolko je firiem co sa vedia presadit vonku ? A nie ze vyrubu drevo a predaju do AT. Stat je v p koli tomu ze nevie ovce strihat ale ich holi a na zimu mu mrznu. Mrte teplych miest v statnej sprave je neudrzatelnych. A jedina sanca su sukromne firmy do 50 az 100 ľudí ktore dokazu fungovat. Bohuzial, ak ale nie su fer podmienky tak tu nebudu .
Odpovedať Známka: 7.8 Hodnotiť:
 

Bolo to takmer v každom médiu tak neklam. Rovnako ako včerajší protest fitnescentier organizovaný Kotlebami.
Odpovedať Známka: -5.0 Hodnotiť:
 

Takto, sme ludia a veci, hlavne pod tlakom, nikdy nejdu tak ako by sme chceli. Ale, na Slovensku tak nejak ostalo zvykom, hlavne pri politikoch, mat velkohube vyhlasenia sak aj tak zodpovednost za to ziadna. Takze uz sme mali tu jazdit dialnicou az na vychod kde by potom mozno nieco bolo, mali sme tu mat tunel, Fico nemal byt v politike a kopec dalsich. Preco odomna ako obcana, stat vyzaduje v pripade zmeny zakona od nejakeho terminu, aby som tu zmenu dodrziaval a samotny stat na svoje terminy serie ? Preco ja musim dodrzat povinnu STK, platbu dani a odvodov a kopec dalsich zakonnych terminov a lehot ale stat na svoje serie ?
Tu ani tak nejde ako moc to bol velky pruser, a ze tiez ty ludia na hraniciach boli aj trochu naivny (ale mnohi su uz aj zufali) ale ze principialne je to totalny diletantizmus z ktoreho cisi totalna ignorancia nejakej zodpovednosti.
Odpovedať Známka: 6.9 Hodnotiť:
 

asi nechapes ze ´´ked sa appka oneskori o den ci dva´´ tak to znamenalo ze ludia ostali na hraniciach den ci dva naviac... keby tam boli ludia z tvojej rodiny asi by si nebol nadseny
Odpovedať Známka: -0.9 Hodnotiť:
 

Informaciu o tom ze na hranice ma clovek prichadzat s uz nainstalovanou aplikaciou som zachytil aj ja, a to som to nejako zvlast nesledoval.
Kazdy kto tam prisiel bez aplikaie tak robil vedome na vlastne riziko.
Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

Ostali tam dobrovolne. Jedny dovod na panliku bolo, ze by museli ist do statnej karanteny a nie domov. Ze nechcu ist do statnej je iba ich rozhodnutie.
Ano, tiez by ma to asi nastvalo, ale za blbost sa plati.
Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

presne ... treba na to upozornit, ale nie nadavat ze v akom pajzli to zijeme - uz som tu o tom pisal

za 2,5 mesiaca korony sa toto stalo a zomlelo tolko, ako by inak trvalo roky, je tam celkovo zainteresovanych ultra-mega-brutal-mrte-vela ludi v celom tom cirkuse okolo korony, takze v meskani appky 1 ci 2 dni (aj kvoli organizacnemu a dezinformacnemu hladisku) moze vidiet problem ozaj len chorobomyselny puntickar - bohuzial ludia na hraniciach sa spoliehali ze appka bude pristupna presne o 15:00:00,000 nasho casu a ani o tisiciu sekundy neskor a akosi ich nenapadlo, ze je nezanedbatelna sanca, ze to tak nebude
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

to aj ked som objednany zubarovi na 8:15, tam mam ocakavat ze do ordinacie vleziem presne o 8:15:00,000? JASNE ZE NIE PREBOHA !!! 15-30 min hore/dole a to je JEDEN clovek a nie statna masineria stoviek/tisicov budi okolo korony s dezinformaciou vytocenou 4x okolo osi o 1440 stupnnov

viac na zamyslenie je technicka stranka veci: rozpozavane tvare a preco bud uz nevypli alebo neopravili tu staru appku
Odpovedať Známka: -2.5 Hodnotiť:
 

Cize ked ste posobili ako ucitel a zazvonilo na hodinu, tak ste neprisli do triedy a dostavili ste sa do triedy az na druhy den cez obed? Tak to je myslene ohladne dodrziavania terminov?
Odpovedať Známka: 3.8 Hodnotiť:
 

pjetro je jeblington
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

Je, ale v tomto má pravdu.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Tak si to vybav so svojim zubarom.

Ja ked som objednany na 8:15, tak 8:15 uz sedim v kresle a otvaram usta. No to je tak, ked je niekto schopny zorganizovat si svoju ambulanciu.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Pripadne sedis v kresle v cakarni a otvaras tam. Nikdy sa mi nestalo aj ked som bol objednany aby to bolo na sec presne. Mozno prvy pacient dna.
Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 


To sa tam za tých 12 rokov nazbieralo "odborníkov"...

Teraz len, ako ich odtiaľ dostať...

Okrem blbosti, demencie a debility, u štátnych "odborníkov"
ide aj o iný faktor...

Kontrolná otázka - koľko % z nich pracuje metódou
"čím horšie, tým lepšie"?


Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

Ved to ze zhovna bic neuplaties, treba to tam vyhadzat . Akosi kazdemu unika ze dane applikacie musia bezat na vadnych operacnych systemoch ako su iOS a Android,Je naozaj zvlastne ak europske krajiny sa musia spoliehat na dobru volu americkych korporacii... Uz aby tu bol libre boot a mozno aj plnohodnotny linuxlike opensource OS na mobilnych zariadeniach. A hlavne povinne opensource applikacie (najlepsie cele repo v git aj scasovymi peciatkami..)pre statne zakazky, takto moze aspon IT komunita odkontrolovat kto je vskutocnosti na vine, a ci to bola len chyba, nedbalost alebo zamer...
Odpovedať Známka: -2.7 Hodnotiť:
 

Všetko je to o zákazníkoch! Bežný človek sa ti na tie tvoje linux open source OS z vysoka vy***. Sú zvyknutý na Google a Apple a sú ako ovce. Pozri na Huawei, chýbajú im služby GMS a už ľudia vyplakávajú, že nemajú svoj Google Play a Youtube a čo si bez toho počnú, lebo sú tupí prestali rozmýšľať a nevedia si nájsť alternatívu. Sme tesne pred dobou, keď si už ani "svalovec" nebude vedieť poradiť s defektom na osobnom aute.
Odpovedať Známka: 1.4 Hodnotiť:
 

Výborne. Viac príležitostí pre nás ako na takých ľuďoch zarobiť.
Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 

No neviem, ja osobne by som nechcel byt majster v strojarskej dielni s ucnami z pomocnej skoly.
Ludia okolo robia sluzby pre Teba.
Nova cesta, asfalt este teply a poklopy nesedia. Postavena za moje dane a vzdy ked po nej idem len sa naseriem. Radsej mohli niekomu, kto to vedel robit, dat o 100 viac k platu.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Nepochopil si nevadí.
Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 

Inak to som vzdy obdivoval, ze na Slovensku je to asi fyzikalny zakon, ze vycnievajuce kanale musia byt presne v drahe kolies aut, ktore po danej ceste idu.

Napr. ulica Maximiliana Hella v Ruzinove. Pred par rokmi rekonstruovana, ale tu cast ktora na nej bola najhorsia - trciaci rad kanalov - to este len zvyraznili.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

mozno ste im mohli ponuknut pomoc, myslim, ze by ju ocenili
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

Štát má od nás dostatok prostriedkov na to, aby si tú pomoc dokázal u profesionálov zabezpečiť. Ak nedokáže ani to, tak treba viac uvažovať pri najbližších voľbách.
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Nie, ze by na tom zalezalo, ale ... je to tak, treba volit Smer a Kotlebu. Oni by to mali uz davno zmaknute. Kotleba este aj ako informatik by netrepal do vetra a mozno sam by to nakodil a ficalo by to jak lusk a vsetci by boli pekne sledovani a v karantene, dozivotnej.
Odpovedať Známka: -0.6 Hodnotiť:
 

Kotleba sa momentálne tak môže smiať na Matovičovi ako to nezvláda a ako za svoje zlyhania obviňuje všetkých možných len nie seba. Takže čo ste si zvolili to máte. Môžte čakať na zázrak ktorý keď sa nestane tak "za to predsa môže smer".

Túto naivitu ľudí v lepšie zajtrajšky sledujem už dobrých 25 rokov. Zatiaľ sa toho veľa k lepšiemu nezmenilo a pochybujem že sa aj zmení.
Odpovedať Známka: -2.0 Hodnotiť:
 

Príspevok bol zmazaný pre nevhodný a/alebo vulgárny obsah.
Odpovedať Známka: 0.9 Hodnotiť:
 

Patrik hornik pomohol, publikovanim a hlavne konstruktivnou kritikou, nemusime zo vsetkym suhlasit co napise, ale ja som vdacny ze sa aspon niekto "stara"

"Zadarmo" neznamena ze je to ok ak je tam napriklad unik citlivych dat...


Konstruktivna kritika pomaha asi najviac!! Potlapkavanie sa ako sme to "zadarmo" poyebabrali nepomaha. Je super ak nikto chce pomoct ale nemala by to byt " medvedia sluzba"..
Odpovedať Známka: 2.5 Hodnotiť:
 

to ako niekto prišiel a niečo spravil len tak? či ako je to myslené? kto navrhol aplikáciu, prácu s dátami? kto povedal aké dáta sa budú zbierať? kam sa to všetko ukladá? zdarma je kopec softwaru, ale je to auditovateľné.
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

Odmazali ma 77 krat, ale ja sa nevzdam a opakujem:

Od takych amaterov, co si ani len stranku nevedia updejtnut, by pomoc nikto nechcel.

Inych kritizovat viete, vlastnu kritiku mazete. To nieco vypoveda o vasej inteligencii.
Odpovedať Hodnotiť:
 

aplikácia bez možnosti verejného auditu (neprístupný zdrojový kód), pracujúca s osobnými dátami, obostrená klamstvom a pochybnosťami. takéto niečo si niekto nainštaluje?

a s kým si vymieňate telesné tekutiny?...
Odpovedať Známka: 2.7 Hodnotiť:
 

Stale je to len dekompilovatelna java :) stale je to len par riadkov kódu. Mimo knižníc som tam videl par tried s par funkciami, nic extra zaujimave. Ale nevenoval som tomu viac nez 15 minut, netvrdím ze tam nieco zaujimave nie je :)
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

..ale v týchto dnoch, tieto roky sme svedkami - hodne výrazného pokroku v obore vysoko-výkonných LASERů..
high-energy; ~~160 KW.

..výkon =:

..príkon =

ale nejvíc "vypovedajúcou" jednotkou, resp.vyjadrením by malo být, by mohla být funkcia, výraz:

[ množstvo "energie" (výkonů? (prípadne príkonuů(?)) nvm.) ] "dopadajúce" na jednotku plochu (dostatočne malú) za sekundu
Odpovedať Známka: -7.5 Hodnotiť:
 

Treba sa "statnych organov" pytat cez infozakon. V tom pripade su povinny odpovedat a bezia casove lehoty.
Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

Cela rodina je spokojna, babka aj dedko si aplikaciu pochvaluju. Nikdy nemali taku inteligentnu karantenu ako teraz.
Odpovedať Známka: 8.0 Hodnotiť:
 

vytrvajme, hnusobu zrazime na kolena.
Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:
 

Za to predsa moze Fico ovecky beee posluchajte svojho pastiera
Odpovedať Známka: -2.5 Hodnotiť:
 

1. v clankoch autor uvadza zodpovednost “statu”. Stat je vsak pravna organizacia pomenovanej spolocnosti (obcanov) na pomenovanom uzemi. Zakladnymi prvkami statu su: obyvatelstvo, uzemie, suverenita a statna moc. Statna moc je v zjednodusenom vnimani verejnostou zvoleny management statu.

2. z bodu cislo 1. vyplyva, ze stat teda nemoze niest zodpovednost za Aplikaciu, ktora je predmetom tych to clankov. Ak ano, tak za aplikaciu by teda v ponimani “stat” nieslo zodpovednost obyvatelstvo alebo uzemie? Asi nie.

3. budme teda presni v pomenovavani. Zodpovednost za riadenie statu ma teda management statu (statna moc) = vlada (vykon moci), parlament (zakonodarnost) a sudy.
Odpovedať Známka: -1.4 Hodnotiť:
 

4. kedze vlada je teda vykonavatelom statnej moci, tak je priamo pomenovana zodpovednost = predseda vlady, podpredsedovia a ministersky zbor. V prvom rade teda predseda vlady.

5. vlada na svoj vykon zriaduje a pouziva aj poradne organy. V pripade COVID-19 krizy bol na tento ucel zriadeny Krizovy stab, ktory podlieha priamo predsedovi vlady.

6. predseda vlady ma teda zodpovednost za to, co poradny organ vytvori, doporuci, navrhne. Rovnako sa nemoze sa zbavovat zodpovednostia nedajboze sa vyhovarat na subdodavatelov rieseni, ktore sa maju podielat na vykone statnej moci = v tomto pripade Smart karantena.
Odpovedať Známka: -2.0 Hodnotiť:
 

7. je absolutne jedno ci je predsedom vlady zlodej Fiko alebo FB-liker Matelko. Zodpovednost je pomenovana a treba ju nie len hlasat, ale aj prijat. Nie len na YB videach z Monaka. Teraz je cas ukazat, ako sa to ma. Alebo sa ukazuje, co sa vobec dostalo k statnej moci? FB-poster like management? Vyhovaranie a zavadzanie verejnosti?

takze naspat k uvodu tejto uvahy. Za rozhodnutia ohladom (a nie len) vsetkeho, co bolo rozhodnute v tejto krize nesie zodpovednost management statu a nie stat. A to teda najma predseda vlady.
Pomenovavajme veci presne. Inak by to mohlo zniet, ze Appku si mozete stiahnut z webu a nie z Google play.
Odpovedať Známka: -1.4 Hodnotiť:
 

aspoň na 50% pri digitalizácii ? Ja o ničom neviem ! Vždy to bolo zlyhanie , predraženie amaterizmus !
Tak prečo by to malo byť teraz inak !
To by bol zázrak ! A zázraky sa ako viem nedejú !

Odpovedať Hodnotiť:
 

Krizovy stab nesie zodpovednost za stav celej Smart karanteny.
Zda sa, ze sa vzorec neprofesionalneho chovania opakuje - vid scenare vyvoja nakazy od IZP.
Krizovy stab by mal teda niest zodpovednost aj za vystupy Institutu zdravotnej politiky, ktory svojim lahkovaznym a neprofesionalnym konanim vypustil z flase Dzina = paniku vo forme svojich predikcii, ktore nasledne po skoro dvoch mesiacoch premenovali na scenare. Tato partia neskusenych tvorcov niecoho, co sa nemoze ani nazvat model dodnes sedi na svojich flekoch a berie platy. Ok, odstupenie jedneho z jej kinder manazerov nic neriesi. IZP spada priamo pod Ministerstvo zdravotnictva, avsak minister je postaveny mimo zodpovednost.
Avsak prave vedenie Krizoveho stabu, sa nespomina ako zodpovedny organ za konanie IZP. Pretoze vystupy IZP boli podklady pre management tejto Krizy. Ak boli teda vystupy zle, tak muselo byt logicke zle aj riadenie na zaklade takych dat.
Opat to nieje stat, kto je zodpovedny.
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

O akej panike tu trepes. Ma to potencial vykantovat 20 az 50 mil ludi. A netes sa ze je po tom 2 - 3 roky to tu bude. Takze cele Matovicovo fungovanie bude o corone.
Odpovedať Známka: -7.1 Hodnotiť:
 

polozte na stol fakty, studie, dokazy. Inak ste rovnaky sarlatan ako cele IZP
Odpovedať Hodnotiť:
 

Ake studie ? Trojclenka s trochou zdraveho rozumu by nestacila ? Premorenost je odhad v silno zasiahnutych oblastiach 4 pct. Na kolektivnu imunitu treba 70 - 80 pct. Takze potencial rastu je este cca 20x a viac. Na who treba pozriet kolko je oficialne mrtvych. Vynasobit cca 3x az 5x co je realita potom 20x za premorenost a mame to.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Tie statistiky who o pocte mrtvych su ojeby. Zaratavaju tam kazdeho, staci ze o korone len pocul.
Odpovedať Hodnotiť:
 

dakujem za detailne vysvetlenie vedecky potvrdenych zaverov. Zostavam pri svojej predchaczajucej poznamke, ste rovnaky sarlatan ako analytici z IZP.
Odpovedať Hodnotiť:
 

A keď mám starý mobil, môžem sa ísť pásť...!
Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:
 

Alebo sa da kupit novy mobil za 50 EUR.
Myslim ze to kazdemu stoji za ten komfort, aby mohol stravit karantenu doma. Dokonca nemusi platiit 13 EUR denne za stravu, tak aj biznis case asi vychadza pozitivne. :-)
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Nemôžeš, lebo musíš sedieť v karanténe. Mňa dorazili s tým, že chcú aspoň Android 5.0. Našťastie sa na mňa vzťahuje výnimka, takže to nemusím riešiť.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Nevieme spraviť vlastný program, tak ďalšie peniaze na zahraničný.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Véééééroníííííka tľap, tľap, tľap! Však oni sú akí IT odporníci, však s fasabúkom to vedia jedna radosť!
Odpovedať Známka: 2.0 Hodnotiť:
 

Teraz sa ukazalo kolko robotnikov robi v zahranici na stavbach a v inych zamestnaniach s nizkou potrebou intelektu. Tito ludia sa vybrali na hranice bez toho ze by si najskor nainstalovali pozadovanu aplikaciu a potom sa cudovali a rozculovali. Bol som prekvapeny kolko ich je ale potom som si uvedomil, ze v zahranici si lepsie platene prace nechavaju pre svojich, takze nasi tam mozu len muklovat za almuznu o ktorej si myslia, ze je to dobry plat.
Odpovedať Známka: -2.0 Hodnotiť:
 

Aktualny stav osadenia statnych postov "odbornikmi" je uplne zalostny, aj amateri su proti nim profesionali :(

Predchvilou volali zo soc.poistovne mojej polovicke, ze ma zle vyplnene cestne prehlasenie a musi ho poslat znovu a OCR bude mat preplatene potom az o mesiac neskor. Mala totiz na nom uvedeny marec aj april. Zvlastne, ze na zaklade tohto akoze chybneho prehlasenia jej za marec vyplatili OCR, ale za april uz nevyplatia, lebo to mala podat az na konci aprila. Cele je to kocurkovo, lebo na chybu mali potom upozornit uz vtedy a neakceptovat a nie teraz po mesiaci pri dalsom vyplatnom termine. Su to banda odrbavacov a tych par cestnych a svedomitych ludi co tam pracuje si zasluzi poctu minutou ticha.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Ak sa to kontroluje len podľa GPS, tak sa to dá veľmi jednoducho oklamať. Na princípe zmeny polohy GPS funguje napríklad aj hranie hry Pokemon GO, či iných podobných, doma z gauča, pričom postavička loví pokemonov napríklad v New Yorku. Ak je GPS signál jediným zdrojom o polohe používateľa, celá smart karanténa je nanič.
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Anketa:
Na stupnici nenávisti voči Matovičovi od 1 do 10, ako veľmi zastávate Fica? 😀
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Mal by si si zvykat, ze rovnako ako fungovalo lebofico bude fungovat aj lebomatelko.

Ked nieco doj*be, tak padni komu padni.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Ak to bude viest tymto stylom este dalsi rok, Robo mi naozaj zacne chybat. Akoze je uplnou k*rvou zlodejskou, ale aspon to nie je kompletny attention whore retard
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

10 tak ako aj fico
Dovod?
V komercnej sfere by sa neuzivili svedomito. Nahodny obcan by urobil ine nahodne rozhodnutia a bolo by to na rovnako.
Chyba im pokora
Odpovedať Hodnotiť:
 

V komerčnej sfére sa vždy svedomito ojebáva a ojebáva sa každý kto sa ojebať dá. Samozrejme sa to ale nanazýva priamo ojebávanie ale sa na to používajú rôzne iné výrazy. Napríklad optimalizácia nákladov.
Odpovedať Hodnotiť:
 

statne IT nech prejde do rezimu offline
usetria miliardy
a obcan si nic nevsimne
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Jedini, ktori si vsimnu su ti, ktori su napojeni na cele IT.


Odpovedať Hodnotiť:
 

stale nefunguje pouzitie telefonneho cisla z funonu (orange) s predvolbou 0919 xxx xxx
Odpovedať Hodnotiť:
 

To bolo oznámení, akú perfektnú aplikáciu bude mať Slovensko, lepšiu ako iní a dopadlo to ako obvykle - nefunkčný šmejd - tipujem, asi aj predražený.
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

V iOS aplikácií nejde zadať české telefónne číslo pretože je tam zle uvedená predvoľba +42 namiesto +420.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Chcete začít znovu bez dluhů? Hledáte dlouhodobou nebo krátkodobou hypotéku nebo osobní půjčku a obáváte se, že nevíte, kam se obrátit? To je dnes možné prostřednictvím půjčky, kterou poskytuji jakékoli poctivé a vážné osobě schopné splácet své dluhy v rozmezí od 40 000 do 800 000 Kč s úrokovou sazbou 3% ročně. V případě zájmu mě prosím kontaktujte na e-mailu: evanemcova1963@seznam.cz
Odpovedať Hodnotiť:

Pridať komentár