Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Herečka z komédie S tebou mě baví svět po 39 rokoch: V tejto štýlovej babči ju asi ani nespoznáte!

Eliška Balzerová Zobraziť galériu (7)
Eliška Balzerová

PRAHA - Každý rok ju na obrazovkách vidíme ako 33-ročnú maminu v komédii S tebou mě baví svět. V skutočnosti dnes Eliška Balzerová oslavuje 72 rokov. A naposledy si zahrala štýlovú a trochu šialenú riaditeľku múzea.

Eliška Balzerová (rodená Havránková) sa narodila 25. mája 1949 vo Vsetíne. V mladosti sa rozhodla pre herectvo náhodou: "Moja sestra sa 'potatila' – inklinovala k chemickým smerom, ja som sa tomu vyhýbala, preto som utiekla na konzervatórium... Rozhodla som sa ísť na prijímačky do Brna, vedela o tom iba mamička. Skúsila som šťastie a ono mi podalo ruku," zaspomínala si herečka.

Eliška Balzerová, Milan Greguš
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: archív STV)

Galéria: Eliška Balzerová

Pred kameru sa prvýkrát postavila na Slovensku v roku 1970. "Moja filmová kariéra sa začala filmom, ktorý režíroval Vido Horňák a volal sa S Rozárkou. Hrala som tam veľkú rolu, hoci som mala len 21 rokov. Čiže môj prvý film sa natáčal na Slovensku a rozprávala som tam po slovensky," pripomenula herečka.

Eliška Balzerová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: CT)

Miláčikom publika sa stala vďaka televíznemu seriálu Nemocnice na kraji města (1977), ktorý napísal scenárista Jaroslav Dietl a nakrútil ho režisér Jaroslav Dudek. Účinkovala aj v jeho ďalších pokračovaniach Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, 2003 a Nové osudy, 2008.

Ďalšie televízne a filmové úlohy stvárnila Balzerová v snímke Karla Kachyňu Zlatí úhoři (1979), či v komédii Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka Vrchní, prchni! Divácky mimoriadne úspešná bola komédia S tebou mě baví svět (1982), ktorú nakrútila Marie Poledňáková. Eliška Balzerová v nej vytvorila manželskú dvojicu so zosnulým hercom Václavom Postráneckým. Účinkovala v seriáli Bambiniot (1984), v snímke Jaroslava Soukupa Pěsti ve tmě (1986), či v inscenácii Odměna (1993) v réžii Evy Sadkovej, alebo tiež v hre slávneho amerického dramatika Neila Simona Drobečky z perníku (2000).

Eliška Balzerová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube)

Známa herečka si neskôr zahrala v dvoch filmoch mamu herečky Taliany Vilhelmovej. V prvom z nich Teorie Tigra (Radek Bajgar, 2016) dochádza k stretu troch generácii žien v podaní Janžurová-Balzerová-Vilhelmová. Herečky predstavujú ukážkovú trojku "harpií", ktoré sa rozhodli ovládať svojich manželov. Druhýkrát sa Balzerová objavila v postave mamy ťažko chorej dcéry (Tatiana Vilhelmová) v snímke Tátova volha (2018). Vo filme hral svoj prím čierny humor, ktorý výdatne okorenil dej a odľahčil vážne témy. Film Jiřího Vejdělka prišiel do kín v roku 2018.

Naposledy sa Balzerová objavila v seriáli Poldové a nemluvně, kde si zahrala trošku šialenú Emu, ktorá je riaditeľkou miestneho múzea. Pri tejto štýlovej žene, ktorú si zahrala, by asi málokto povedal, že má už 72 rokov. 

Eliška Balzerová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: CT)

Eliška Balzerová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: CT)

Hoci kvôli nakrúcaniu občas zmení imidž, v skutočnosti Balzerová starne s gráciou a bežne je ľahko spoznateľná aj po takmer 40 rokoch od komédie S tebou mě baví svět. 

Eliška Balzerová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Bioscop)

Viac o téme: Eliška Balzerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu