Tankujeme lacno, analytička predpovedá zmenu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Benzín
Foto: ilustračné, Thinkstock

Benzíny a nafta na slovenských čerpacích staniciach mierne zdražejú. Očakáva to na základe vývoja na svetových trhoch s ropou analytička. „Ceny ropy Brent sa v posledných týždňoch mierne zvyšovali a tento týždeň prekročili aj hladinu 35 amerických dolárov za barel. Preto očakávame, že ceny na pumpách budú stagnovať alebo môžu aj mierne vzrásť,“ povedala pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Lacnejšie ako vlani

Ceny pohonných látok na našich pumpách sa minulý týždeň menili len kozmeticky. Cena 95-oktánového benzínu sa v dvadsiatom tohtoročnom týždni oproti predchádzajúcemu týždňu nepatrne znížila o 0,2 % a nachádzala sa tak na priemernej úrovni 1,074 eura za liter. V prípade nafty išlo o podobný minimálny pokles o 0,2 % a jej cena sa tak nachádzala na úrovni 1,010 eura za liter. Cena 98-oktánového benzínu bola na úrovni 1,261 eura za liter a v porovnaní s predchádzajúcim týždňom nepatrne vzrástla o 0,1 %. „Zlacňovanie na našich pumpách je výsledkom výrazného poklesu cien ropy na svetovom trhu, ktorý súvisí s pandémiou COVID-19,“ dodala Glasová.

V porovnaní s úvodom roka, kedy boli ceny pohonných látok najvyššie, je nafta a 95– oktánový benzín lacnejší takmer o pätinu a 98-oktánový benzín o zhruba 17 %. Prudký prepad cien ropy na svetovom trhu v dôsledku koronavírusu viedol podľa analytičky k tomu, že tankujeme aj výrazne lacnejšie ako pred rokom. V medziročnom porovnaní sú ceny benzínu „95“ nižšie až o vyše 23 % a nafty takmer o 21 %.

Ropa Brent

V úvode dvadsiateho týždňa sa ceny ropy Brent opäť vyšplhali nad 30-dolárovú hranicu v reakcii na vyhlásenie Saudskej Arábie, ktorá sa dobrovoľne rozhodla zvýšiť svoje produkčné škrty o jeden milión barelov denne. Svoje zisky však ropa neudržala a nakoniec sa vrátila pod 30 dolárov za barel. „Vidíme, že ani väčšie škrty v ťažbe ropy nedokážu vyhnať jej cenu natrvalo nahor. Cenový vývoj je totiž v súčasnosti závislý hlavne od toho, ako sa bude vyvíjať dopyt po rope, ktorý v posledných mesiacoch výrazne utrpel,“ doplnila Glasová. Vývoj dopytu po rope bude podľa nej závisieť od uvoľňovania opatrení zameraných na boj s pandémiou.

V úvode týždňa (21. týždeň) sa rope Brent darilo a dostala sa dokonca nad 35-dolárovú úroveň. Smerom nahor ju podľa analytičky hnal optimizmus na trhu prameniaci z otvárania jednotlivých ekonomík, čo by malo viesť k rastúcemu dopytu po rope. „Cenovému rastu na ropnom trhu pomáhali aj štatistiky o poklese zásob ropy v USA. A ruku k dielu pridáva, samozrejme, aj to, že kartel OPEC+ pomerne výrazne obmedzuje svoju produkciu s cieľom zmierniť previs ponuky nad dopytom,“ uzavrela Glasová.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana Glasová
Firmy a inštitúcie Poštová banka