Kristin Scott Thomas oslavuje 60! Vrásky neskrýva, o večnú mladosť nebojuje

Britská herečka Kristin Scott Thomas, ktorá oslavuje 24. mája šesťdesiatku, sa počas 90. rokov preslávila vďaka romantickej komédii Štyri svadby a jeden pohreb či drámy Anglický pacient.

24.05.2020 14:27
Kristin Scott Thomas Foto: ,
Herečka Kristin Scott Thomas na aktuálnej snímke z roku 2020.
debata

Rodáčka z Cornwallu vytvorila niekoľko desiatok filmových rolí. Často hrá osamelé a životom sklamané noblesné ženy, podliehajúce konvenciami zakázaným citom.

Kristin Scott Thomas na snímke z roku 2019. Foto: SITA/AP, Joel C Ryan
Kristin Scott Thomas Kristin Scott Thomas na snímke z roku 2019.

Okrem Anglického pacienta (1996), kde si za svoje účinkovanie vyslúžila nominácie na Zlatý glóbus aj Oscara, excelovala Scottová Thomasová napríklad v snímke Roberta Redforda Zaklínač koní (1998), v romantickej dráme Náhodné stretnutie (1999) alebo v romanci Vila na kopci (2000). Vďaka svojej výbornej francúzštine je často obsadzovaná aj do francúzskych filmov. Predstavila sa napríklad v dobrodružnom filme Arsene Lupin (2004) alebo vo filme Kľúč k minulosti (2010).

Kristin Scott Thomas na zábere z roku  2017. Foto: SITA/AP, Vianney Le Caer
Kristin Scott Thomas Kristin Scott Thomas na zábere z roku 2017.

Jej eleganciu a noblesu režiséri využívajú tiež často v historických filmoch. Naposledy na seba upozornila rolou manželky Winstona Churchilla v dráme Najtemnejšie hodina (2017).

Avšak na filmový priemysel sa, napriek mnohým oceneniam, aj posťažovala. Kristin Scott Thomas si myslí, že nedostatok pracovných ponúk pre herečky vo veku nad 50 rokov je katastrofa a že existuje malá pravdepodobnosť, že sa situácia zmení. "Nebudem vás unavovať príbehmi, ako staršie herečky nedostávajú prácu vo filme, pretože je to nudné. Ale je to pravda, je to katastrofa… Kým sa ľudia nebudú dožívať 150 rokov, nemyslím si, že 50-ročné herečky budú považované za vhodné,“ uviedla v jednom z rozhovorov.

Rodáčka z Redruthu na juhozápade Anglicka sa tiež vyjadrila k spôsobe výberu svojich hereckých úloh. "Som veľmi dobrá v určitom type úloh. A ľudia budú vždy chcieť, aby ste robili to, v čom ste dobrý. Je to prirodzené. A začína to byť nudné,“ dodala Scott Thomas.

Čerstvá šesťdesiatnička je častým hosťom na červených kobercoch, do objektívov obracia svoju prirodzenú tvár – eleganciu nestráca ani s vráskami okolo očí či na čele. Naopak, na britskej hviezde je sympatické, že napriek tlaku filmového biznisu na „večnú mladosť“, ona sa vydala cestou prirodzeného starnutia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kristin Scott Thomas

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...