SpaceX dostalo zelenú od NASA. Už v stredu poletí raketou Falcon 9 prvá ľudská posádka

Kapsula Crew Dragon a raketa Falcon 9 majú za úlohu dopraviť dvoch astronautov NASA na Medzinárodnú vesmírnu stanicu

nasa spacex prva misia s ludskou posadkou
Zdroj: NASA

Streda 27. mája 2020 sa zapíše do histórie spoločnosti SpaceX. V tento deň sa totižto vesmírnej spoločnosti, za ktorou stojí vizionár Elon Musk, podarí úspešne dostať prvú ľudskú posádku na Medzinárodnú vesmírnu stanicu, teda samozrejme v prípade, ak všetko prebehne podľa plánu. SpaceX po dlhých rokoch vývoja konečne obdržalo zelenú od americkej NASA, ktorá plánuje na palube rakety Falcon 9 a kapsule Crew Dragon vyslať dvojicu astronautov mieriacich na ISS.

Prvá misia SpaceX s ľudskou posádkou má zelenú

Koncom pracovného týždňa sa podľa portálu Arstechnica.com zišli vedúci predstavitelia NASA, SpaceX a medzinárodní partneri vesmírnej agentúry. Ich jediným cieľom bolo preskúmanie všetkých aspektov nadchádzajúcej misie, ktorá bude pre SpaceX prvou misiou s ľudskou posádkou. Dlhé stretnutie predstaviteľov a kontrola všetkých potrebných aspektov však dospeli ku záveru, že nadchádzajúca misia spoločnosti SpaceX dostáva zelenú.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Let vesmírnej rakety Falcon 9 s kapsulou Crew Dragon bude prepravovať dvojicu astronautov z NASA – Douga Hurleyho a Boba Behnkena na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Misia by mala odštartovať už 27. mája 2020 o 16:33 miestneho času, čiže o 22:33 nášho času.

Z USA vzlietne raketa s ľudskou posádkou po 9 rokoch

Určite treba spomenúť, že nová misia na ktorej sa podieľajú NASA a SpaceX je jedinečná, keďže zo Spojených štátov amerických nevzlietol od júla 2011 žiadny raketoplán s ľudskou posádkou.

Predošlé misie spoločnosti SpaceX v uplynulých rokoch nedopadli vždy podľa predstáv, no vyzerá to tak, že prvá ostrá skúška s ľudskou posádkou dopadne na výbornú, teda aspoň to napovedajú všetky testy. Nám, bežným ľuďom a vesmírnym nadšencom však nezostáva nič iné, ako držať rakete Falcon 9 a kapsule Crew Dragon palce. Bližšie informácie o blížiacej sa misii nájdeš aj v našom staršom článku.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre