Princ William otvoril ďalšiu núdzovú nemocnicu cez video

NETKY.SK • 17 Apríl 2020, 15:36 • 2 min
Princ William otvoril ďalšiu núdzovú nemocnicu cez video

Ďalšiu z núdzových nemocníc s názvom NHS Nightingale Hospital slávnostne otvoril prostredníctvom videohovoru britský princ William.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Novo zriadená nemocnica v Birminghame má kapacitu 496 lôžok a vznikla v Národnom výstavnom centre neďaleko birminghamského letiska.

 

Doteraz boli zriadené tri núdzové nemocnice nesúce názov Florence Nightingaleovej, okrem tej birminghamskej ešte v Londýne a Manchestri. Británia plánuje v nasledujúcich dňoch otvoriť ešte štyri ďalšie.

 

Prvá bola v Londýne

"Budova, kde stojíte, je ďalším príkladom toho, ako sa ľudia naprieč celou krajinou dokážu postaviť tejto neočakávanej výzve," uviedol z plátna princ William pri svojej slávnostnej reči.

 

"Tieto nemocnice vojdú do dejín Národného zdravotníckeho systému (NHS)."

 

Následník britského trónu tiež dodal, že nemocnica stojí na ľuďoch a nie na tehlách, z ktorých sú postavené.

 

"Všetci si zaslúžite našu obrovskú vďaku a mali by ste byť neskutočne pyšní na to, čo ste dosiahli v tak krátkom čase," poďakoval William zdravotníkom a príslušníkom armády, ktorí budú prevádzku nemocnice zabezpečovať.

 

 

Prvá núdzová nemocnica, nesúca názov NHS Nightingale Hospital, vyrástla v Londýne v budove výstavného a konferenčného centra ExCeL London.

 

Jej prevádzku slávnostne otvoril 3. apríla 71-ročný princ Charles, ktorý bol v tom čase v izolácii pre koronavírus na svojom škótskom sídle v Birkhall.

 

 

Nemocnice pomenované po najznámejšej ošetrovateľke
Tieto núdzové nemocnice sú pomenované po Florence Nightingaleovej, ošetrovateľke britských vojakov počas krymskej vojny v 50. rokoch 19. storočia, ktorá je považovaná za zakladateľku moderného ošetrovateľstva.

 

 

Podľa plánov britskej vlády majú byť otvorené ešte ďalšie štyri nemocnice v britskom Washingtone, Bristole, Harrogate a Exeteri.

 

Okrem nevyhnutného zdravotníckeho materiálu disponujú nemocnice vlastnými predajňami potravinového reťazca Tesco, aby zdravotníci neboli pri nakupovaní vystavení riziku nákazy alebo naopak nenakazili ostatných. Niektorí britskí zdravotníci však vyjadrili pochybnosti, či sa nájde dostatok personálu, ktorý bude môcť v nemocniciach pracovať. Aj preto v nich vypomáha armáda.

 

Kráľovská rodina počas pandémie

Kráľovskú rodinu je počas pandémie stále vidieť. Najaktívnejší sú v tomto ohľade, z pochopiteľných dôvodov, princ William s vojvodkyňou Kate.

 

Spoločne napríklad zavolali deťom v škole v Burnley, ktorých rodičia bojujú s koronavírusom v prvej línii. Silne tiež podporujú iniciatívu, ktorá pomáha ľuďom s psychickými problémami počas pandémie.

 

Británia s kráľovskou rodinou tlieskala zdravotníkom a pridal sa aj nakazený Charles

 

Kráľovná Alžbeta II. trávi vzhľadom na svoj vek všetok svoj čas v izolácii. Jej prejav z 5. apríla bol jej tretím mimoriadnym prejavom k národu.

 

Britov vo vystúpení, ktorí mnohí prirovnávajú k legendárnemu prejavu jej otca Juraja VI. počas druhej svetovej vojny, vyzvala v tejto ťažkej situácii k sebadisciplíne a tichému odhodlaniu. Jej prejav bol ocenený nielen v Británii, ale aj v zahraničí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies