Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Predstavujeme rukolu, zeleninu plnú vitamínov

rss

Rukola je aromatická, korenisto až pikantne chutiaca listová zelenina vhodná najmä do šalátov, ale spestrí aj cestoviny, či mäsové jedlá. Jej listy majú chrumkavú stonku chuťovo pripomínajúcu špenát. Rovnako varená rukola je špenátu chuťou veľmi podobná. Rukola je tradičnou súčasťou jedál v Taliansku, Grécku a Francúzsku. Napriek tomu, že jej pôvodnou krajinou sú subtropické krajiny, je pomerne prispôsobivá a možno ju pestovať aj u nás.

Pestovanie rukoly

Rukolu možno pestovať zo semienka na vate alebo v pôde na záhradke, kde (samozrejme) vydrží dlhšie. Listy rukoly, výzorovo veľmi podobné listom púpavy, len sú užšie a dlhšie, sa môžu odtrhávať od jari do jesene. Stačí ich opláchnuť a jesť. 

Chuť rukoly

Chuť rukoly je ťažko opísateľná. Chutí ostrejšie, štipľavejšie a tak svojou chuťou spestrí každé jedlo, hlavne šaláty, cestoviny, rizito. Mladé listy pripomínajú reďkovku, staršie sú mierne horkasté, čo sa však dá upraviť krátkym varom. Vďaka siliciam, ktoré sú v rukole, môže chuťou pripomínať aj horčicu. Ak rukolu krátko povaríme, podobne ako špenát, je vhodná aj pre deti.

Rukola a vitamíny

Rukola ako listová zelenina obsahuje najviac vitamínu C a betakaroténu. Konzumácia jej listov tak pomáha pri únave a posilňuje imunitu. Odvar z koreňov zase pomáha pri tráviacich ťažkostiach. Rukola zvyšuje chuť do jedla, pomáha prečisťovať krv a rastlina má aj mierne močopudné účinky.

Príprava rukoly 

Rukola je výborná v kombinácii s cesnakom, paradajkami, bazalkou a tak sa často nachádza v talianskych jedlách. Tradične sa pridáva do zeleninových šalátov, avšak jej horkastá chuť vynikne aj v šalátoch zo sladkého ovocia, napr. z pomarančov, hrušiek, ananásu. Čerstvú pokrájanú rukolu možno použiť na ozdobenie chlebíkov, rizota, či cestovín. Na olivovom oleji orestovaná rukola s plátkami cesnaku zase vynikne ako príloha k mäsu, rybám alebo ju môžeme zmiešať s cestovinami. K dusenému mäsu sa hodí rukola pripravená ako špenát. Rukola sa dá pridať aj do polievok, či smotanových omáčok.

Recept na rukolové pesto

Pesto si ľahko vyrobíme zmiešaním rukoly, cesnaku, píniových orieškov, parmezánu a oleja. Píniové semienka možno nahradiť aj lacnejšími vlašskými orechmi.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz