Blog 19. máj 2020

Reflexia na dokument Istambulská dohoda

Ingrid Hašková
Ingrid Hašková
Čo je obsahom a zmyslom Istambulskej dohody ? Neohrozuje český či slovenský štýl tradičnej rodiny? V akom zmysle slova sa slovo Gender v Istambulskej dohode používa? Čo toto slovo znamená a v akom zmysle je ohrozením? Pre koho? Prečo sa katolícka Cirkev v Česku ostro stavia proti obidvom skutočnostiam? Odkiaľ tento odpor vychádza? Aký bol motív vystúpenia Petra Piťhy?
Čo je obsahom a zmyslom Istambulskej dohody ? Neohrozuje český či slovenský štýl tradičnej rodiny? V akom zmysle slova sa slovo Gender v Istambulskej dohode používa? Čo toto slovo znamená a v akom zmysle je ohrozením? Pre koho? Prečo sa katolícka Cirkev v Česku ostro stavia proti obidvom skutočnostiam? Odkiaľ tento odpor vychádza? Aký bol motív vystúpenia Petra Piťhy?
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Ingrid Hašková

Reflexia na dokument Istambulská dohoda

Obsahom Istambulskej dohody je zvýhodniť ženy v spoločenskom živote vo vzťahu k minulosti, kedy bolo postavenie ženy predovšetkým v rodine submisívne. Dneska sa situácia aj vďaka tejto dohode otočila v prospech žien. Jedná sa o práva žien vo všetkých štátoch Európskej únie. Toto sa stalo jej zmyslom, predovšetkým zvýhodniť ženskú časť populácie vo všetkých oblastiach života a aj vo vťahu k rodine, kde však v minulosti dominovala postava muža. Dneska sa to však stáva opakom, vďaka ideológii , ktorú presadzuje aj Istambulská dohoda. Hovorí sa v nej však aj o pojme gender, avšak zavádzajúcim spôsobom. Presadzuje aj feminizmus. Odmieta objektívne ponímanie rodiny ako muža a ženy, a dožaduje sa istého subjektívneho ponímania t.j., že rodina môžu byť aj 2 ženy, ktoré sú lesby a následne si adoptujú deti. Feminizmus je vlastne ideológia rovnako ako genderizmus, ktorý presadzuje aj Istambulská dohoda. Radikálny feminizmus bol ovplyvnený marxizmom a Freudom, a možno ich bez obalu nazvať ideológiami s totalitnými sklonmi. Odmietajú sa podrobiť kritike a odmietajú aj solídne vedecké výskumy. Rozhodujúce v dnešnej dobe pre kresťanov, je počúvať, to,čo k týmto veciam hovorí pápež František. Hovorí, že sme vo vojne proti rodine, kde hlavnou zbraňou je ideológia gender. Genderológia vychádza z radikálneho feminizmu. Genderológia , ktorá je obsahom aj Istambulskej dohody, je v podstate pomýlený antropologický smer. Avšak Katolícka Cirkev má istý zdroj antropológie , ktorá je obsiahnutá v Teológii tela pápeža Jána Pavla II. a i v Sociálnej náuke Cirkvi.

Český a slovenský štýl tradičnej rodiny Istambulská dohoda ohrozuje, pretože prezentuje slovo gender v inom slova zmysle, a nie ako rozdiel v biologickej danosti. Rodinu podľa nej netvoria 2 jedinci rozličného pohlavia t.j. muž a žena, pretože potiera rozdiel v biologickej danosti človeka, tento podľa Istambulskej dohody neexistuje.

Slovo gender znamená rod, avšak Istambulská dohoda ho používa zavádzajúcim spôsobom. Slovo gender v Istambulskej dohode popiera biologicky danú rozdielnosť medzi mužom a ženou. V tomto kontexte je ohrozením i pre muža i pre ženu. Je to ideológia, ktorá chce spoločnosť bez sexuálnych rozdielov, vylučuje antropologický základ rodiny, pričom svoje učenie prehlasuje za absolútne a nespochybniteľné, a podľa neho diktujú feministky ako majú byť vychovávané deti. Pápež František varuje pred genderovými ideológiami v exhortácii Amoris laetitia. Má to korene v Osvietenstve , ktoré odmietlo schopnosť rozumu poznávať pravdu vo svojej celistvosti. Pravda má však aj metafyzický podiel, nielen empirický. Aj Marxizmus vyrástol z týchto ideií , a aj imperiálne ekonómie radikálneho liberalizmu západných krajín Európy, pričom obe odmietajú kresťanstvo a náboženský pohľad na život. Úlohu náboženstva mal podľa týchto teórií prevziať rozum, avšak sa prevzala ho ideológia. Pretože rozum bez prepojenia s transcendentným parametrom života vedie k sebaodcudzeniu človeka.1

Dôsledkom toho sú aj totality 20.stor. v Európe. O tejto ideológii už začal hovoriť aj pápež Karol Wojtyla, a navyše je podporovaná Európskym parlamentom, a táto ideológia v boji proti človeku a rodine využíva aj ľudských práv. Je ohrozením pre človeka samotného a aj pre rodinu ako takú.

Genderové teórie vychádzajú z radikálneho feminizmu druhej polovičky 20.stor., ktorý bol ovplyvnený marxizmom a štrukturalizmom a tiež Freudovou teóriou polymorfnej perverzity.

Feministky prichádzajú s názormi, že , že fyzická a sexuálna rozdielnosť nie sú dôležité. Role mužov a žien možno vykonávať bez rozlíšenia, biologické pohlavie žiadnym spôsobom nepodmieňuje ľudské chovanie a psychológiu, odmietajú materstvo žien. Psychologické pohlavie je otázkou výberu, a každý človek si volí na základe kultúrnej podmienenosti sexuálne chovanie aké cíti. Pričom biologické pohlavie pokladajú za niečo epizodického,a že teda môžu existovať muži so ženským telom a ženy s mužským telom. Slovo gender v Istambulskej dohode je nie je podmienenou biologickou danosťou ,ale je to istá kultúrna a diskurzívna kategória. To teda znamená, že napr.označenie "typu dievča", iba popisované vytvára.

Takto o tom hovorí Judith Butlerová2, radikálna feministka, ktorá sa priamo inšpiruje filozofom Faucoltom, pre , ktorého spoločenský rád, nemá žiadne objektívne merítko a každé usporiadanie spoločnosti je od základu výsledkom diskurzu, a je teda len istým sociokonštruktom. Autorka prichádza s pojmom performativita. Feministka Butlerová sa však bráni tomu , že by si jedinec mohol sám voliť gender, pretože gender tvorí vždy kultúra,pretože žiadne slobodné esenciálne ja, ktoré môže voliť nejestvuje. Postulát, z ktorého táto feministka vychádza možno vyjadriť takto : muži a ženy nejestvujú, pohlavie nejestvuje, pretože to všetko je len výsledkom zaužívanej kultúry a diskurzu. Suma sumárum , záver , ktorý jej z tohoto vyplynul je, že identita je v skutočnosti pohyblivá a existuje iba určité chovanie, ktoré sa môže meniť.3 J.Butlerovej sa muž javí ako nepriateľ ženy, materstvo je vnímané ako utlačovanie ženy a v záujme oslobodenia je potrebné viesť triedny boj a uskutočniť poslednú revolúciu, ktorá vyžaduje deštrukciu rodiny, ktorú chápu ako miesto utlačovania ženy.

Produktom tejto ideológie je v Českej republike koncepcia rodinnej politiky. Podľa tejto koncepcie, ako sa mi podarilo zistiť je definícia rodiny veľmi širokospektrálna a v podstate liberálna. Rodinu tvoria : "jednotlivci a páry s deťmi, či bez nich, manželské, registrované, neoddané, pestúnske i tzv.poskladané, častokrát mnohogeneračné, a vždy sa nenahliada na ich pohlavie." 4

Uvediem nejaké príklady, prečo je nutné chápať Istambulskú dohodu ako nebezpečenstvo pre našu spoločnosti?

Istambulská dohoda používa termín pohlavie, tento termín bežný čitateľ chápe tak, že jestvujú dve pohlavia : mužské a ženské. Lenže problém nastáva vo chvíli, keď si uvedomíme, fakt, že čo ak autori mienia, že pohlavie je omnoho viacej a , že je možné ho behom života rozlične striedať?

 

Ďalej nemožno súhlasiť s tým, ako požaduje článok 14 Istambulskej dohody, aby na všetkých úrovniach vzdelávania boli žiaci(teda aj žiaci v škôlke a na 1.stupňoch)vzdelávaní v nestereotypných genderových úlohách. Vlastne to, aby im bolo ukazované, že môže existovať žena v mužskom tele, muž v ženskom tele a tiež mnoho podobného. Prečo? Pretože je to v rozpore s modernými poznatkami modernej vývojovej psychológie. Prečo majú byť deti mätené, keď sú v etape, keď iba objavujú a upevňujú svoju identitu muža a ženy.5

 

Ak Istambulskú dohodu podrobíme kritickému skúmaniu, javí sa nám ako dokument, ktorý perfektne maskuje cieľ, ktorého chcú všetci jeho tvorcovia dosiahnuť a vynútiť si ho za pomoci medzinárodného monitorovacieho orgánu Grevio.

V tejto súvislo podávam odkaz na publikáciu Sexualita a sexuálna identita od Martina Fafejtu z Palackého univerzity s podtitulom Sociálna povaha prirodzenosti, kde prezentuje tieto sociálne ideológie celkom otvorene

 

 Poznámky :                                   

    

1Porov. FUCHS, J. : Člověk bez duše, život bez smyslu. Systematický kurz filosofické antropologie. Praha : Academica Bohemica 2016, s. 11.

2Porov. BUTLER, J.: Trampoty s rodom Bratislava : ASPEKT 2003; BUTLEROVÁ, J.: Závažná těla. O materialitě a diskurzivních mezích "pohlaví". Praha : Karolinum 2016.

3Reformulácia pojmu materiality tiel mimo iného zahrňuje "chápanie performativity avšak nie ako aktu, ale skorej ako reiterativnej schopnosti diskurzu vytvárať fenomény, ktoré reguluje a obmedzuje, ponímanie 'pohlavia', nie ako telesnej danosti, na ktorú sa umelo navrstvuje konštrukcia v podobe genderu, ako kultúrnej normy, ktorá ovláda materializáciu tiel." BUTLEROVÁ, J. : Závažná těla. O materialitě a diskurzsivních mezích "pohlaví", s.17.

4Https://www.mpsv.cz/files/clanky/31898/Koncepce rodinne politiky.pdf. Táto definícia bola na politický nátlak potom vo výslednom texte vypustená, aj keď sa s ňou v texte počíta, pretože sa hovorí o všetkých typoch rodín.

5Na riziká uvoľnenej sexuálnej výchovy, predčasnej sexuálnej aktivity a absencie kvalitnej rodinnej mužskej a ženskej výchovy upozorňujú odborníci na rizikové chovanie dospievajúcich. Porov. KABÍČEK, P. - CSÉMY, L. - HAMANOVÁ, J. a kol.: Rizikové chování v dospívání a jeho vztah ke zdraví. Praha. : TRITON 2014. Zdôraznenie úlohy muža a ženy vo výchove identity rozvádzajú manželskí terapeuti. Porov. TRAPKOVÁ, L. - CHVÁLA, V. : Rodinná terapie psychosomatických poruch. Rodina jako sociální děloha. Portál : Praha 2009; LOUCKÁ, P. - TRAPKOVÁ, L. - CHVÁLA, V. : Žena a muž v rodině. Praha : Vyšehrad 2014.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk