Blog 19. máj 2020

Majster Zacharias, budete chýbať

Martina Šulová
Martina Šulová
Pred pár hodinami si Pán povolal k sebe ďalšieho výnimočného človeka, o ktorom sa v našich končinách veľa nevie. Ravi Zacharias. Kto to, teraz už, bol?
Pred pár hodinami si Pán povolal k sebe ďalšieho výnimočného človeka, o ktorom sa v našich končinách veľa nevie. Ravi Zacharias. Kto to, teraz už, bol?
Martina Šulová

Martina Šulová

Majster Zacharias, budete chýbať

Ravi Zacharias bol kresťanský apologetik, autor. Bol výnimočný tým, že nech sa dostal do akejkoľvek diskusie, vždy mal navrch napriek tomu, že po tom nebažil. Jediným jeho cieľom bolo slúžiť Bohu a obraňovať Jeho Pravdu.

Narodil sa v Indii rodičom anglikánskej viery, napriek tomu ostal do 17 rokov ateistom. V tom období sa pokúsil o samovraždu vypitím jedu. Zatiaľ čo ležal v nemocnici, jeden zo zamestnancov, ktorý bol kresťanom, dal jeho matke Bibliu a odkázal ho na Jánovo evanjelium , 14 kapitolu, kde je okrem iného napísané:

Pretože ja žijem, aj vy budete žiť

Pán Zacharias sa svojho času vyjadril, že práve Ján14,19 bola tá pasáž, ktorá mu zachránila život. "Toto mala byť moja jediná nádej: Nový spôsob života. Život definovaný Autorom Života."

Neskôr s rodičmi emigroval do Kanady, kde získal titul na dnešnej Tyndale University a Trinital International University.

V 1971 evanjelizoval americkým vojakom, neskôr bol vyslaný do Kambodže, potom do Indie. Keď bol pozvaný prednášať na konferencii vedenej Spoločnosťou Billiho Grahama, začal si všímať nedostatok aktivity v oblasti kresťanskej apologetiky. Preto v roku 1984 založil v Kanade Ravi Zacharias International Ministries, aby nasledoval svoje volanie stať sa "klasickým evanjelistom v aréne intelektuálneho odporu".

V roku 2004 na neho upriamili pozornosť médiá po tom, čo začal kázať Mormonom v Salt Lake City, čo bolo ešte aj na ten čas nevídané, keďže išlo o pokus o dialóg medzi protestantmi a členmi mormonskej cirkvi. V roku 2016 sa zúčastnil ekumenického stretnutia Together 2016, na ktorom mal prejav aj svätý otec František.

Príde deň, kedy sa my moslimovia prestaneme pýtať, kto to na tom kríži zomrel a začneme sa pýtať, prečo Ježiš na tom kríži zomrel.

Pán Ravi Zacharias sa nebál žiadneho dialógu. Nespočetne veľakrát sa stretol s členmi spolkov, organizácii, cirkví, prednášal a evanjelizoval tam, kde sám cítil, že je vyslaný.

V pamäti mi ostal jedne výrok z jeho stretnutia s nemenovaným saudským šejkom, kde viedli dialóg o rôznych postojoch a názoroch, ktoré zastávali, vrátane rozdielnosti medzi kresťantvom a islamom. Na tomto stretnutí šejk zahlásil: Príde deň, kedy sa my moslimovia prestaneme pýtať, kto to na tom kríži zomrel a začneme sa pýtať, prečo Ježiš na tom kríži zomrel.

Medzi jeho najznámejšie knihy patrí Jesus among secular gods (Ježiš medzi sekulárnymi bohmi).

V marci tohto roku bol pánu Zachariasovi diagnostikovaný nádor v chrbtici. Napriek úspečnej chemoterapii sa mu v máji stav zhoršil a dnes, 19. mája odišiel k Otcovi....

Pár slov odo mňa...

Majster Zacharias... Je veľké množstvo slov a odkazov, ktoré vo mne ostávajú a ktoré sa dostali ku mne v období, kedy som hľadala zmysel svojho bytia a kedy sa zdalo, že sa minulosť otáča ku mne tvárou a ja som jej dala svoje kľúče a zdalo sa, že boj prehrávam...Vtedy ste prišiel vy a nezúčastnene ste mi povedal: vezmi tie kľúče späť a so zdvihnutou hlavou kráčaj ďalej. Ešte si neskončila. Vaše slová "Nezáleží na tom, kto si ale Koho si", by mi bolo treba nechať si vygravírovať. Na tie kľúče, ktoré som získala späť, aby som sa tam pozrela vždy, keď sa mi podlamujú kolená na ceste života . Aj vďaka Vám som pochopila , že čas na tejto zemi nie je dôležitý, že je to len neurčitá veličina, že večnosť je to, čo ma definuje a čo ma čaká. Vo chvíli, kedy som si na čelo písala "Úbožiak", ste na mňa zakričal : Nie si. Neporovnávaj svoj život so životom iných. Tvoja cesta je iná ako cesta druhých. Si Stvorenie Stvoriteľa. Utvrdzuj svoje srdce a myseľ v Ňom. Ťažko sa počúvajú takéto slová človeku väznenému roky v okovách depresií a panických úzkostí. Nie preto, že by to neboli slová pekné, ale v tých vlnách vnútorných bojov sa ťažko vstrebávali. Dalo mi to zabrať, utvrdiť sa v nich. Majster Zacharias, ďakujem vám. Pretože vďaka vám som sa na seba prestala pozerať očami útlaku , úzkosti, nešťastia. Vďaka vám som začala nachádzať v každom jednom človeku Ukrižovaného Krista. A vo svojom živote Boží plán, ktorý napreduje len vtedy, kedy sa vzdám seba a plne sa odovzdám Jemu.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk