Uskakujte! Crngá na vás bicykel!

Robert  Puk
Robert Puk
To, že na uliciach a chodníkoch a verejných priestranstvách Bratislave panuje už niekoľko rokov anarchia, kde si každý robí čo chce, kde chce a ako chce,nie je tajomstvom.
To, že na uliciach a chodníkoch a verejných priestranstvách Bratislave panuje už niekoľko rokov anarchia, kde si každý robí čo chce, kde chce a ako chce,nie je tajomstvom.
Robert  Puk

Robert Puk

Uskakujte! Crngá na vás bicykel!

Táto situácia sa začala zhoršovať niekedy pred piatimi rokmi, zatiaľ len v malej miere, ale každým rokom pomaly narastala. Najprv to boli bikeri, ktorí začali terorizovať ľudí na turistických chodníkoch v bratislavskom lesoparku a to aj na pešej promenáde v lokalite Železnej Studničke. K jej rapídnemu zhoršeniu prišlo pred necelými dvoma rokmi, keď nastúpilo nové vedenie bratislavského magistrátu pod názvom Tím Vallo. Dnes je situácia taká, že veľká časť bikerov sa presunula na bratislavské chodníky, priamo v meste, kde agresívnou jazdou ohrozujú chodcov. A ich bezohľadné správanie vrcholí tým, že vyzváňajú na chodcov, aby sa im vyhli, teda prípadne okamžite uskočili, lebo ich zrazia. Alebo musia narýchlo zoskočiť z bicykla a zasypú chodcov nadávkami. Jednou z najexponovanejších ciest je napríklad Štefánikova ulica, a to napriek tomu, že im magistrát vyčlenil celý jazdný pruh. V tom druhom sa počas dňa tvoria kolóny áut. Čo sa tým vyriešilo? Nič. Bezohľadní cyklisti ďalej jazdia po chodníkoch ďalej. Páči sa mi, že čoraz viac áut, ktoré parkujú na chodníkoch dostáva "papuče" a pokuty. Ale snáď tie chodníky nečistíme v prvom rade pre cyklistov? 

Prečo sa to deje? Môj odhad je, že do blízkosti primátora Valla sa dostala veľmi skupina ľudí, ako napríklad pán Netri, ktorý dnes dokonca zastáva vedúcu funkciu na bratislavskom magistráte. A zastáva ju v súčastnosti v rozpore zo Zákonom o obecnom zriadení. Istý čas viedol občianske združenie Cyklokoalícia. Aká bola a je ich činnosť, roky len kritizovať bratislavskú samosprávu, presadzovať si len svoje záujmy a záujmy úzkej skupiny ľudí okolo neho. Lebo jeho, zdá sa, okrem cyklistiky nezaujíma nič.

Nikdy som od nich nepočul ani nečítal, aby nabádali a školili svojich nadšencov, že bicykel je dopravný prostriedok a nepatrí na chodník. Všimol som si však, že vo svojich príspevkoch spájajú chodcov a cyklistov, ako by to bola jedna skupina ľudí pohybujúcich sa po Bratislave. A kto je silnejší, má navrch. Áno, aj správanie šoférov voči bicyklistom na cestách, nie je v poriadku. Je mi veľmi ľúto aj tých cyklistov, na ktorých vytrubujú buranskí šoféri autobusov mestskej hromadnej dopravy. 

Približne dvoma rokmi sa pokúsili príslušníci Policajného zboru SR urobiť preventívnu akciu a pokutovať cyklistov na chodníkoch. A aký hnev sa na nich spustil? 

Mám kamatáta cyklistu, ktorý je dnes dokonca komunálnym fukcionárom a viem, že sa snaží pokojnou cestou tieto konflikty riešiť, či už v bratislavskom lesoparku alebo aj v rámci Bratislavy. Raz mi povedal, že by sa nerád dožil, aby sa bratislavskí chodci spojili s morotistami proti cyklistom. Je smutné pozorovať, keď ide po krajnici na ceste 40 kilogramové dievča na  retrobycikli a po chodníku sa rúti 120 kilogramový anabolikami naliaty bulobiker. A to len jeden príklad. A už vrchol je, keď tento "bulobiker" reve na ľudí sediacich pred kaviarňou na káve. Ani sedenie na káve totiž nie je u terajšieho vedia mesta v obľube. Tak pre nich tiež platí výnimka.  

Dokedy  bude tento stav trvať trvať? Čo môžeme urobiť? Čakať než niekoho z blízkych zrazí bicykel? Denne presvedčať a hádať sa s nimi? Písať blogy? Nemal by primátor dať jednoznačnú odpoveď, kde sú vyhradené pruhy a cesty pre cyklistov? Kto má kde prednosť? A nielen stále dookola koktať, že ho to mrzí? Lebo táto hláška je už úplne trapnúčka.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia