Komentáre a názory Konflikt v Smere Opozícia 18. máj 2020

Vrenie v opozícii Platforma KDŽP a poslancov Smeru nemusí byť len o hodnotách

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák

Na tento projekt sa dá pozrieť aj inak ako len na ďalší signál porozumenia medzi Smerom a ĽSNS.

Na tento projekt sa dá pozrieť aj inak ako len na ďalší signál porozumenia medzi Smerom a ĽSNS.

Jozef Majchrák

Jozef Majchrák

Platforma KDŽP a poslancov Smeru nemusí byť len o hodnotách
Ján Podmanický. Foto: TASR/Pavol Zachar

Poslanci Ján Podmanický a Marián Kéry zo Smeru a Tomáš Taraba a Filip Kuffa z KDŽP ohlásili vznik konzervatívnej Platformy za hodnotové Slovensko.

Tvrdia, že vo veci ochrany normálneho Slovenska by sa mali poslanci vedieť spojiť naprieč politickým spektrom. Do platformy pozvali aj ďalších konzervatívnych poslancov, najmä z OĽaNO a Sme rodina. Tí reagovali odmietavo.

Podmanický s Kérym vzápätí po oznámení vzniku platformy predložili do parlamentu zákon, ktorý chce obmedziť maloobchodný predaj v nedeľu.

Keďže KDŽP sa do parlamentu dostala na chrbte kotlebovcov, táto iniciatíva sa interpretuje ako ďalší signál porozumenia medzi Smerom a extrémistami. Dá sa na to však pozrieť aj inak. Fico s Kotlebom v tejto akcii nehrajú žiadnu rolu a vôbec v nej nemusí ísť len o konzervatívne hodnoty. 

Najskôr však treba povedať, že Podmanický s Kérym sa dlhodobo profilujú ako konzervatívne tváre Smeru. V otázkach, ako je ochrana života, ale aj pri iných kultúrnych témach vždy hlasovali v tejto línii. Podmanický bol v minulosti aktívny aj pri téme zákazu nedeľného predaja. Keď sa v roku 2015 táto debata otvorila v súvislosti so zmenou zákonníka práce, ako šéf sociálneho výboru takýto krok presadzoval. V Smere však patril k menšine, biznis krídlo okolo Žigu a Pellegriniho bolo ostro proti, a tak prešiel len zákaz predaja počas štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja.

Vôbec nie je ťažké si predstaviť, že vznik platformy je začiatkom trvalejšej spolupráce medzi KDŽP a konzervatívnymi poslancami Smeru.Zdieľať

Takýto konzistentný konzervativizmus v kultúrnych témach bol však v Smere vždy skôr okrajovým elementom. Navyše, Podmanický mal politicky blízko k exministrovi kultúry Markovi Maďaričovi a po jeho odchode to vyzeralo, že vytesnený na okraj môže byť aj on. Nakoniec sa však v parlamentnej politike udržal.

Teraz späť k platforme.

Podmanický je natoľko skúseným politikom, aby mu bolo jasné, že vládni poslanci museli ponuku na vstup do platformy odmietnuť. Od začiatku ide o opozičný projekt, ktorého ambíciou – v minimalistickom variante – je vládnu koalíciu znervózňovať. Vládne strany volilo aj veľa konzervatívnych voličov, ktorí od nich majú isté očakávanie. Lenže súčasťou koalície sú aj liberáli, a tak sa kompromisy v niektorých citlivých témach nebudú rodiť úplne jednoducho.

To sa nová platforma môže snažiť využiť a môže začať vyvíjať na vládnych konzervatívcov tlak sprava.

Lenže na niečo takéto nebolo treba zakladať platformu. Úplne stačilo koordinovať sa a spoločne predkladať v parlamente návrhy.

To spolu s faktom, že o iniciatíve svojich poslancov nič netušil Robert Fico a viacerí členovia poslaneckého klubu Smeru s ňou majú problém, naznačuje aj iné ambície projektu ako len znervózňovanie vládnych konzervatívcov. Vôbec nie je ťažké si predstaviť, že vznik platformy je začiatkom trvalejšej spolupráce medzi KDŽP a konzervatívnymi poslancami Smeru.

KDŽP by to pomohlo zosilnieť a emancipovať sa od ĽSNS. V Smere sa zase schyľuje k mocenskému zápasu a len ťažko sa dá odhadnúť, čo to so stranou urobí. Pre Podmanického s Kérym môže byť táto platforma aj záložným variantom pre prípad, ak by sa to v strane nevyvíjalo podľa ich predstáv.

Nakoniec ku „kuffovcom“ a hnutiu, okolo ktorého táto strana vznikla, majú obidvaja v množstve tém určite bližšie ako k Pellegrinimu, Žigovi či Rašimu.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia