Technológie

Pakistan oznámil, že Facebook mu pomôže v boji proti detskej obrne

"V roku 2018 bolo zaznamenaných už len 12 prípadov detskej obrny, ale na zdesenie pakistanských úradov a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) tento počet vlani náhle stúpol."

TASR, 17. januára 2020 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Facebook pomôže Pakistanu v boji proti detskej obrne, oznámili vo štvrtok pakistanské úrady. Tie totiž pripísali vinu za prudký nárast v počte prípadov choroby práve protivakcinačnému obsahu, zverejnenému vlani na tejto sociálnej sieti. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Pakistan je jednou z troch krajín, kde ešte detskú obrnu neodstránili, ale dlhoročné úsilie začalo prinášať ovocie, keď tam od roku 2016 zaznamenávali veľký pokles v počte prípadov.

V roku 2018 bolo zaznamenaných už len 12 prípadov detskej obrny, ale na zdesenie pakistanských úradov a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) tento počet vlani náhle stúpol až na 136 prípadov.

Pakistanskí predstavitelia rýchlo našli súvislosť tohto nárastu s množstvom falošných správ a videí na sociálnych sieťach. Vo falošných príspevkoch, ktoré mali tisíce zdieľaní, sa tvrdilo, že očkovacia látka zabila veľa detí.

Predstavitelia preto vyzvali Facebook, aby aktívnejšie odstraňoval škodlivý obsah zameraný proti očkovaniu, pretože ohrozuje iniciatívy a dokonca aj životy zdravotníkov, keď v teréne očkujú deti proti obrne.

Zdravotnícke úrady neskôr uviedli, že Facebook odstránil desiatky takýchto videí.

Tento týždeň navštívila pakistanské hlavné mesto Islamabad delegácia zo spoločnosti Facebook a uistila tamojších predstaviteľov o svojom odhodlaní pokračovať v akcii.

"Podporujeme národné a celosvetové úsilie dosiahnuť svet bez detskej obrny a budeme ho podporovať aj naďalej," povedal regionálny riaditeľ Facebooku Rafael Frankel, ktorého výroky zverejnilo vo vyhlásení pakistanské ministerstvo zdravotníctva.

Obyvatelia v Pakistane sa zaťato stavajú proti očkovacím kampaniam, pričom mnohí odmietajú dať svoje deti zaočkovať práve pod vplyvom dezinformácií a konšpiračných teórií.

Odpor islamistov voči všetkým formám očkovania zosilnel po tom, čo americká Ústredná spravodajská služba (CIA) zorganizovala falošnú vakcinačnú akciu, ktorá pomohla vypátrať presné miesto pobytu bývalého vodcu medzinárodnej teroristickej siete al-Káida, Usámu bin Ládina - zistilo sa, že žije v pakistanskom meste Abbottabad.

Pakistan sa teda snaží dosiahnuť svoj cieľ odstrániť detskú obrnu, ale zároveň silnie celosvetové hnutie proti očkovaniu a pomáhajú tomu aj sociálne médiá. Je to nová výzva pre medzinárodné spoločenstvo.

Ďalšími dvoma krajinami, kde ešte detskú obrnu úplne neodstránili, sú Afganistan a Nigéria. Koncom roka sa však očakáva, že túto africkú krajinu vyhlásia za zbavenú detskej obrny.

Komentáre