Komentáre a názory Hegerova vláda 13. máj 2020

Charizmatik v politike Kontext je dôležitý: K debate o videu Mareka Krajčího

Lukáš Krivošík
Lukáš Krivošík

Pôvod fragmentu, ktorý sa šíri na facebooku, trochu posúva jeho vyznenie.

Pôvod fragmentu, ktorý sa šíri na facebooku, trochu posúva jeho vyznenie.

Lukáš Krivošík

Lukáš Krivošík

Kontext je dôležitý: K debate o videu Mareka Krajčího
Minister zdravotníctva Marek Krajčí. Screenshot/YouTube

„Je mimo reality“ alebo „mal sa stať miništrantom, nie ministrom“. Toto boli tie slušnejšie z reakcií na jedenapolminútové video s Marekom Krajčím, ktoré sa v posledných dňoch šíri na sociálnych sieťach.

Rozpráva v ňom o svojej skúsenosti s Duchom Svätým počas modlitby za oslobodenie poviazaného kamaráta, ktorý bol predtým v joge a okultizme. Krajčí to opisuje ako fyzický zážitok, ktorý sprevádzalo vytrženie a hovorenie v jazykoch.

Časť ľudí, čo video zdieľali, sa z ministra zdravotníctva smeje. Časť je zhrozená a tvrdí, že náboženský jazyk do politiky nepatrí. Iným sa jeho duchovný zážitok javí ako prejav duševnej vyšinutosti. Trochu inak celá vec vyznieva, keď sa zasadí do kontextu.

Ten jedenapolminútový fragment, čo sa šíri na facebooku, je vystrihnutý z 53-minútového videa nižšie. Nájsť sa dá na youtubovom kanáli bratislavského cirkevného zboru Viera, ktorý patrí pod Bratskú jednotu baptistov, jednu z osemnástich štátom registrovaných cirkví a náboženských spoločností.

Ide o kázeň, ktorú predniesol Marek Krajčí ako laický kazateľ v rámci nedeľných bohoslužieb 15. mája 2016. V piatok to teda budú presne štyri roky.

V ten deň, keď kázeň zaznela, boli Letnice (alebo ak chcete po katolícky: Turíce). Teda kresťanský sviatok pripomínajúci, že na 50. deň po Kristovom zmŕtvychvstaní a desať dní po jeho Nanebovstúpení zostúpil Duch Svätý v podobe ohnivých jazykov na apoštolov v Jeruzaleme. Zrejme práve to ovplyvnilo tému kázne.

Marek Krajčí teda nehovoril o Duchu Svätom na medicínskom kongrese, straníckej schôdzi či v politickej diskusnej relácii, ale v rámci nedeľných bohoslužieb svojej cirkvi na sviatok Letnice. Toto je dôležité zdôrazniť, lebo voči ministrovi zdravotníctva je opakovane vznášaná námietka, že do svetskej politiky tlačí náboženský jazyk.

Avšak tento dojem vzniká väčšinou na základe účelovo vyťahovaných útržkov zo starších Krajčího vyjadrení, ktoré sú roky zverejnené na špecializovaných kresťanských webových stránkach alebo zazneli na cirkevných akciách. V rozhovoroch, ktoré Krajčí dáva ako minister zdravotníctva sekulárnym médiám, o svojej osobnej viere hovorí hlavne vtedy, keď sa ho na ňu zvedaví novinári pýtajú.

Krátky fragment, ktorý sa šíri na facebooku, sa nachádza v čase 46:30 až 47:50 na videu nižšie. No ak chcete získať celistvejší dojem, o čom vlastne Krajčí hovoril, a nechce sa vám počúvať celú kázeň, pustite si video v čase od 43:50.

Súčasný minister tu rozpráva, ako vyrastal v baptistickej rodine. Keď dospieval, dopočul sa o letnično-charizmatickej teológii, podľa ktorej o vyliatie Ducha Svätého, aké zažili apoštoli pred dvetisíc rokmi, môžu požiadať aj veriaci v súčasnej generácii kresťanov. Inak povedané, nemá ísť o fenomén, ktorý bol obmedzený len na novozákonnú dobu, ako učí hlavný teologický prúd tak v katolicizme, ako aj v protestantizme.

Sám Krajčí vo videu priznáva, že i medzi slovenskými baptistami dominuje teológia, podľa ktorej sa vyliatie Ducha Svätého týkalo len novozákonnej generácie kresťanov. A aj by ju sám považoval za presvedčivú, keby nemal svoju zvláštnu osobnú duchovnú skúsenosť.   

V každom prípade, duchovný zážitok, ktorý Krajčí opísal a ktorým šokoval sociálne siete, prežil ako 14-ročný chlapec (čo v kázni jasne hovorí, hoci do jedenapolminútového fragmentu sa to akosi nedostalo). No ešte predtým ako sa s ostatnými deckami modlili za vyliatie Ducha Svätého, nadobudli dojem, že musia rozviazať svoje duchovné záväzky mimo kresťanstva – odtiaľ modlitba za kamaráta, ktorý cvičil jogu a bol v kontakte s okultizmom.

Následne opisuje zážitok prítomnosti Ducha Svätého, ktorý prirovnáva k vánku a silnému telesnému pocitu. Práve jeho exaltovaný opis mnohým pripadal bizarne.

Či išlo len o autosugesciu, alebo autentický prejav Ducha Svätého, nech si každý zváži sám. No osobné duchovné skúsenosti konzervatívneho ministra zdravotníctva, prežité v kresťanskom rámci, by skeptickú a neveriacu verejnosť nemali znepokojovať o nič viac než napríklad duchovné skúsenosti slovenského progresívneho politika, prežité v šamanistickom rámci.

A ešte jedna vec. Marek Krajčí si ako minister zdravotníctva stanovil ambiciózne ciele na zmeny vo svojom rezorte, ktorými môže popudzovať proti sebe rôzne záujmové skupiny. Jeho netradičná forma kresťanskej viery sa stáva vďačným terčom, cez ktorý je ľahko napadnuteľný.  

Možno konzervatívnych kresťanov nemusíte. No keď sa najbližšie na facebooku vynorí nejaká ďalšia zdanlivá bizarnosť z náboženského života ministra zdravotníctva, skúste si najprv položiť otázku, či niekto nezneužíva vaše protináboženské predsudky, aby si chránil svoje veľmi neduchovné materiálno-finančné záujmy.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia