Politika Hegerova vláda 05. máj 2020

Kollár by voľné nedele podporil, Remišová navrhuje „pragmatické riešenie“

Pavol Rábara
Pavol Rábara

Premiér Matovič cez víkend zopakoval, že je za zákaz nedeľného predaja, líder SaS však trvá na svojom.

Premiér Matovič cez víkend zopakoval, že je za zákaz nedeľného predaja, líder SaS však trvá na svojom.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Kollár by voľné nedele podporil, Remišová navrhuje „pragmatické riešenie“
Ilustračná foto: TASR – František Iván

„Myslím si, že by sme si takúto pauzu v živote, aj pre ľudí, ktorí robia v obchodoch, mohli dopriať. Civilizované krajiny vo svete a v Európe majú v nedeľu zatvorené obchody a nič sa nedeje. Som presvedčený, že život nie sú len peniaze.“ 

Premiér Igor Matovič týmito slovami reagoval v sobotu v Slovenskom rozhlase na otázku, ktorá sa týkala prípadného ponechania zatvorených obchodov v nedeľu. 

Ako Postoj pripomenul v pondelok, zákaz nedeľného predaja nie je súčasťou programového vyhlásenia vlády a nie je na ňom zhoda ani v rámci koalície. 

Jasne proti je stále SaS. Jej predseda Richard Sulík trvá na tom, že zákazy nie sú riešením. „Riešením je vždy len sloboda voľby – umožniť všetkým obchodníkom aj zákazníkom skutočne slobodne sa rozhodnúť, či chcú mať v nedeľu otvorené alebo nie, alebo či chcú ísť v nedeľu nakúpiť alebo ju svätiť,“ uvádza sa v stanovisku ministra hospodárstva. 

K téme:
Kedy, keď nie teraz, otvoriť tému nedele bez nakupovania?

Podľa Sulíka je diskusia o tejto téme teraz nebezpečnejšia, lebo koronakríza so sebou prináša aj nezamestnanosť, ktorá by sa zákazom nedeľného predaja iba prehĺbila. „Rakúsko či Nemecko si na takéto obmedzenie zvykli a môžu si ho dovoliť. Slovákom treba umožniť tvoriť hodnoty a slobodne sa rozhodnúť,“ uviedli z ministerstva s tým, že zatvorenie obchodov v nedeľu je na základe dohody s koaličnými partnermi dočasné a hneď po koronakríze sa v nedeľu obchody opäť otvoria.

V hnutí Sme rodina by sa podpora pre voľnú nedeľu našla. „Vieme sa prikloniť aj k jednému, aj k druhému variantu. Momentálne to pre nás nie je zásadná otázka,“ odkázal Postoju predseda Sme rodina Boris Kollár. 

Strana Za ľudí na otázku Postoja k tejto téme nereagovala. Jej podpredsedníčka Veronika Remišová sa v diskusnej relácii Rádia Lumen vyjadrila v prospech akéhosi kompromisu, ktorý nazvala pragmatické riešenie. 

„Po koronakríze bude ekonomika na kolenách, obchodníci mali už počas krízy obrovské straty. Pragmatické riešenie by bolo, aby obchody mohli zostať v nedeľu otvorené, ale zamestnanci by zároveň mali nárok na vyhlásenie, že v nedeľu nechcú pracovať a zamestnávateľ by to musel rešpektovať,“ povedala Remišová. 

Podľa Remišovej by mohli byť obe strany spokojné a zároveň by sa na počte zamestnancov, ktorí majú výhradu v nedeľu pracovať, ukázalo, koľko ich reálne je. Zákon by mal myslieť aj na to, aby zamestnávateľ nemohol zamestnancov nútiť napriek ich výhrade v nedeľu pracovať. Strana Za ľudí bude podľa Remišovej o podrobnostiach tohto návrhu ešte informovať. 

S návrhom zákazu nedeľného predaja môže prísť teoreticky aj opozícia. S novelou, ktorá v minulom volebnom období priniesla zákaz maloobchodného predaja v štátne sviatky a dni pracovného pokoja, prišli poslanci Smeru Ján Podmanický, Marián Kéry a Vladimír Matejička. 

Na otázku Postoja na názor strany Smer-SD k téme zákazu nedeľného predaja a k prípadnej podpore takéhoto návrhu reagoval hovorca strany Ján Mažgút slovami, že „tieto hrátky vládnej koalície súvisiace so zákazom nedeľného predaja nemôžu zakryť fakt, že v odstraňovaní dosahov koronavírusu vláda Igora Matoviča absolútne zlyhala“. 

Avšak aj v prípade, ak by niektorý z poslancov opozície prišiel s návrhom na zákaz nedeľného predaja, podpora z radov koalície je zrejme nemysliteľná. Najmä ak sa v koaličnej dohode hovorí, že koaličná strana nemôže presadzovať svoje záujmy na úkor inej koaličnej strany či zvyšku koalície spoločným postupom s opozíciou. 

Dnes sa teda zákaz nedeľného predaja javí ako politicky nepriechodná téma. Ibaže by Igor Matovič presvedčil Richarda Sulíka, aby zmenil názor. Má na to čas minimálne dovtedy, kým strana Za ľudí ukáže detaily „pragmatického“ návrhu. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia