Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štartuje EURO 2012! Prečítajte si zaujímavosti
Zdielať na

Štartuje EURO 2012! Prečítajte si zaujímavosti

Zdroj: sita, EURO 2012

Je tu futbalová párty roka. Turnaj šampiónov. V Poľsku a na Ukrajine sa začína maratón 31 stretnutí za 23 dní.

A - Absentujúci
Určite sa nájdu fanúšikovia, ktorým bude chýbať tá-ktorá reprezentácia na ME, ale vo všeobecnosti sa dá povedať, že šestnástka postupujúcich splnila papierové predpoklady. Prekvapivé absencie, ako to bolo zaužívané na posledných turnajoch, nie sú. Pred štyrmi rokmi chýbali Angličania, pred nimi si vylámali zuby na Lotyšoch najprv Poliaci, potom Turci, v roku 2002 chýbali zase Rusi či Chorváti. Teraz možno povedať, pri všetkej úcte k snažiacemu sa druhému sledu vrátane Slovenska, že najlepšie, čo Európa má, je aj na ME.

B - Bayern
Bavorský finalista LM uplynulej sezóny dodá do kádrov všetkých účastníkov najviac hráčov, v číselnom vyjadrení ide o 13 futbalistov. Z nich 8 posilní nemecký Nationalelf, dvaja sú súčasťou chorvátskej reprezentácie a po jednom hráčovi "dostali" Francúzi, Holanďania a Ukrajinci. Po Bayerne nasleduje Real Madrid (11), Dynamo Kyjev (10) a FC Chelsea (9).

C - Ceny vstupeniek
Tie boli stanovené v prvom rade podľa princípu, aby príliš nezaťažili lokálnych priaznivcov futbalu. Vzhľadom na to, že životná úroveň v Poľsku a na Ukrajine sa značne líši od tej, ktorá charakterizovala hostiteľov pred 4 rokmi v Rakúsku a Švajčiarsku, cena najlacnejších lístkov klesla na polovicu. Hľadiská štadiónov sa rozdelili do troch kategórii, v najnižšej kategórii 3 (za bránami) tak napríklad skupinové duely stáli 30 eur, finále len o 20 eur viac. Finálové vstupenky v kategórii 1 stáli 600 eur, skupinové stretnutia 120 eur. Väčšina vstupeniek sa rozdeľovala on-line, zvyšok sa prideľoval jednotlivým strešným asociáciám, ktoré ich potom posúvali priaznivcom na základe vernostného programu, alebo podľa iného kľúča. Keďže dopyt on-line vysoko prevyšoval ponuku, o osude vstupeniek rozhodla notárom kontrolovaná lotéria.

D - Delaunay
Trofej, ktorú budú dvíhať nad hlavu futbalisti a realizačný tím víťazného mužstva 1. júla, sa spája práve s týmto priezviskom. Oficiálne nesie meno Henriho Delaunaya, Francúz ako prvý generálny sekretár UEFA prišiel prvý s nápadom usporiadať európsky šampionát. Žiadneho turnaja sa však nedožil, pretože zomrel v roku 1955, teda 5 rokov pred usporiadaním prvého merania síl medzi najlepšími reprezentáciami starého kontinentu. Vo funkcii generálneho sekretára UEFA ho nahradil jeho syn Pierre, ktorý dal samotný víťazný pohár vyhotoviť. Mimochodom, trofej prestane byť putovným pohárom vo chvíli, keď nejaká reprezentácia vyhrá ME trikrát za sebou alebo celkovo zvíťazí 5-krát.

E - Eurá
Dotácie v histórii ešte nemali nikdy takéto rozmery. Pred štyrmi rokmi sa porozdávalo národným asociáciám 184, pred ôsmimi spolu 123 miliónov eur. Teraz to bude nárast o ďalších 12 miliónov, keďže celkové prémie predstavujú 196 miliónov eur. Každý vyhratý zápas v skupine bude znamenať milión eur. Postup do štvrťfinále má hodnotu 2 miliónov, ale aj vypadávajúci tím z tretieho miesta skasíruje "miliónik", čo predtým nebolo. Semifinálová účasť znamená 3 milióny, finále ďalších 8 a celkový triumf dodatočných 7,5 milióna. Summa summarum, tím, ktorý vyhrá všetky zápasy na šampionáte si môže odniesť spolu 23,5 milióna eur.

F - Favorit
Širší okruh sa hľadá ľahšie, konečný víťaz, ako vždy, ťažšie. Určite sa každý jeden tím bude chcieť vytiahnuť na Španielov, ktorí po tituloch z minulých ME i posledných MS budú chcieť dosiahnuť najvyššie méty znovu, aj keď ich káder je poznačený absenciami. Ďalšími horúcimi adeptmi sú Nemci s bezchybnou kvalifikáciou i Holanďania, pričom obaja "pristáli" v B-skupine. V druhom slede favoritov sú Francúzi, Angličania, Rusi a Portugalčania, ostatní budú chcieť napodobniť "grécku" a "dánsku" cestu na vrchol.  

G - Gólový rozhodca
Každý sporná gólová situácia vyvoláva vášne, ale kým doteraz sa prenieslo riešenie problémov s chybnými verdiktmi väčšinou len do krčiem, v Poľsku a na Ukrajine sa bude mať viac na pozore viac aj UEFA. Každý jeden prešľap totiž zvýši tlak na zavedenie videorozhodcu a zvýšenie správnosti rozhodovania použitím techniky. Neuznaný gól, podobný tomu, akým sa prezentoval vo vyraďovacej fáze uplynulých MS Angličan Frank Lampard by zrejme presvedčil aj váhavých, ktorí preferujú "ortodoxný" spôsob prijímania verdiktov.

H - Hore bez
Predstaviteľky feministického hnutia Femen, zväčša v polonahej verzii, rozbehli veľkú kampaň proti usporiadaniu ME v Poľsku a najmä na Ukrajine. Mladé ženy plnili novinové i televízne správy svojimi protestnými akciami, kde brojili proti sexuálnemu turizmu, ktorý sa počas EURO rozmôže a nastane "Eurobordel". Svoje aktivity pečatili vždy hore bez a vždy si dali pozor, aby na ich extempore boli médiá patrične pripravené. V ukrajinských mestách sa pokúšali ukradnúť aj vystavenú víťaznú trofej, zakaždým neúspešne.

I - Infraštruktúra
Najmä na Ukrajine sa pustili do veľkej prestavby - okrem štadiónov sa rekonštruovali letiská, námestia i hlavné budovy získali novú tvár a vytvárali sa rýchlovlakové spojenia medzi organizátorskými mestami. Napriek tomu, politikmi priznaná suma na "obnovu" krajiny je vyššia v Poľsku - do 30 miliárd dolárov, kým na Ukrajine ju nikdy neodhadli na viac než 15 miliárd. Pri týchto číslach pôsobí kontrastne a alogicky už len porovnanie dvoch hlavných stánkov - rekonštrukcia Olympijského štadióna v Kyjeve stála viac než 440 miliónov eur, novučičký moderný (i keď časom tiež predražený) varšavský Národný štadión stál 500... 

J - Julia Tymošenková
Bývalá ukrajinská premiérka sa cez svoje väznenie a následnú hladovku dostala ďaleko za hranice politiky. Zapríčinila, že hlavy štátov a oficiálni predstavitelia krajín v húfoch začali odmietať svoju divácku účasť na turnaji a dali ukrajinským vládnucim politickým elitám košom. Takýmto bojkotom chceli vyjadriť solidaritu s Tymošenkovou, ktorá sa údajne musela vyrovnávať vo väzení s extrémnymi podmienkami.

K - Krakov
Krakov je tak trochu "obídeným" mestom, keď sa mu nepodarilo dostať medzi štvorku poľských hostiteľských miest a bolo iba na zozname druhého náhradníka po Chorzówe. I keď zrenovovaný, kapacitou ani modernosťou sa domovský stánok Wisly Krakov nemohol vyrovnať ostatným štadiónom a tak domáci márne dúfali v presun dejiska podľa ukrajinského konceptu, kde bol Dnepropetrovsk prebitý Charkovom. Napriek tomu, historicky významné poľské mesto a turisticky významné stredisko  bude určite deviatym dejiskom. Dôvod je ten, že napriek cestovaniu si ho za svoj hlavný stan zvolila až trojica reprezentácií, a to nie hocijakých - Anglicka, Talianska i Holandska. Domáci sa ale trochu obávajú príchodu anglických "rowdies", pretože tí môžu nájsť spoľahlivého partnera na randál v "kibicoch" Wisly.

L - Lopta
Bude na báze retronávratu ku starým koreňom - spoločnosť Adidas sa rozhodla vytvoriť Tango 12 a spomenúť si na úspešné športové náčinie z konca 70. a začiatku 80. rokov. Predchádzajúce Tango bolo oficiálnou loptou MS 1978 (Durlast), ale vo svojich ďalších verziách aj na ME 1980 (River Plate), 1984 (Mundial) a 1988 (Europa). Spomienka je však iba cez meno a vonkajšiu podobu, pretože čo sa týka vlastností, so starými loptami má "dvanástka" pramálo spoločného. Pri výrobe vychádzali z predchodcu pre MS 2010 Jabulaniho, ale namiesto ôsmich 3D častí ju skonštruovali z tridsaťdva 2D panelov. Na jej povrchu sa neobjavia švy, pretože panely spájali znovu dokopy tepelnou technológiou. Počas dvojročného testovania sa popracovalo aj na nižšej absorpcii vody v prípade zápasov za dažďa. Dizajnéri nezabudli na zvýraznenie národných farieb usporiadateľských krajín, trojjediný hlavný grafický podklad má symbolizovať jednotu, rivalitu a vášeň.   

M - Mestá a miesta
Je ich spolu osem, presne ako podľa formátu počas predchádzajúcej koorganizácie v Rakúsku a v Švajčiarsku, v každej krajine po 4 mestá. Zápasy A-skupiny sa budú hrať vo Varšave a Vroclave, taktiež v Poľsku bude "céčko", ktoré bude mať domov v Gdansku a Poznani, B-skupinu bude hostiť Charkov a Ľvov, kým D-skupina pripadla Kyjevu a Donecku. Krajiny si rozdelili po dve štvrťfinálové stretnutia a po jednom semifinále, vyvrcholenie bude v Kyjeve.  

N - Neúspešní kandidáti
Poľsko s Ukrajinou uspelo v pomerne nabitej konkurencii. Súťažilo s Talianskom, ďalej s tandemom Chorvátsko/Maďarsko, Tureckom a Gréckom. Zaujímavosťou je, že prvé hlasovanie, kde sa rozhodovalo o postupujúcej trojke, Ukrajina s Poľskom ledva "prežili", Taliani dostali 11 hlasov, Chorváti s Maďarmi 9, neskorší víťazi 7 a Turci 6. Situácia sa však o polroka otočila o poriadnych pár stupňov, pretože 18. apríla 2007 členovia Výkonného výboru UEFA absolútnou väčšinou 8 hlasov posunuli usporiadateľské právo na Ukrajinu a Poľsko. Taliani dostali dôveru iba 4 hlasov, susedia z Chorvátska a Maďarska žiadnu.

O - Ostrostrelec
Po brilantnej sezóne ja najväčším adeptom na titul kanoniera ME Portugalčan Cristiano Ronaldo. Čo zápas, to gól a sem-tam nejaký bonus, mohli si vo všeobecnosti povedať fanúšikovia Realu v tomto ročníku - 60 gólov v 55 vystúpeniach hovorí samo za seba. "Luzitáni" však majú poriadne "nabúchanú" skupinu s vicemajstrami sveta Holanďanmi, s vždy nebezpečnými Nemcami a nevyspytateľnými Dánmi. Ronaldo pokojne môže zostať vypojený a Portugalčania mimo postupovej osmičky. A vtedy môžu prísť chvíle Klaas-Jana Huntelaara, Arjena Robbena, Maria Gomeza, Maria Balotelliho, Antonia Di Nataleho, či Fernanda Torresa. Okruh je široký, pričom, ako to už býva, na turnaji môžu zrazu zahviezdiť aj "neznámi". Naposledy stačili Davidovi Villovi na prvenstvo "iba" štyri góly.

P - Prípravy
Tie boli všetkým, len nie bezproblémovou záležitosťou. Poznačili ju zdĺhavé práce na štadiónoch, bezpečnostné opatrenia a naposledy aj "aféra Sol Campbell" s ubezpečovaním politikov o neprítomnom rasizme. Šéf európskeho futbalu Michel Platini mal tri roky pred podujatím ešte veľké obavy zo sklzu prác i zo zaistení bezproblémového turnaja a médiá dokonca špekulovali o odobratí práva na usporiadanie ME. Fámy sa skutočnosťou nestali, ale otázne zostáva, čo sa bude diať počas podujatia. Poľsko a Ukrajina sú prvé krajiny bývalého východného bloku, ktoré organizujú ME v novom turnajovom formáte (od roku 1984).  

R - Rozhodcovia
Hlavných arbitrov je zaužívane 12 a po dvoch turnajoch, na ktorých reprezentoval Ľuboš Micheľ, si dá pravdepodobne slovenský futbal teraz pauzu. Na rezervnej listine je síce asistent Roman Slyško, no ten sa dostane do akcie len za nečakaných okolností. Z dvanástich rozhodcov sú len štyria, ktorí môžu pískať ktorýkoľvek zápas - Slovinec Skomina, Maďar Kassai, Škót Thomson a Turek Cakir, ostatní majú "svoje" reprezentácie na ME.  

S - Smoliari a "smoliari"
Sú nimi všetci hráči, ktorí pre zdravotné problémy museli účasť odrieknuť, alebo ich tréneri z kádra vyradili, pretože nechceli hazardovať so stratením miesta alebo miest na súpiske. Patria k nim Španieli Carles Puyol a David Villa, Angličania Frank Lampard a Gareth Barry, poľský gólman Lukasz Fabiaňski, Rusi Vasilij Berezuckij a Roman Šiškin alebo veterán v dánskej bráne Thomas Sörensen a ďalší. Na iných doľahli kuriózne okolnosti ako odmietanie spievania národnej hymny, pobyt v alkoholovom opojení v policajnej záchytke, či zapletenie sa do stávkarského škandálu - do tejto skupiny absentérov patria Srb Adem Ljajič, Poliak Slawomir Peszko a Talian Domenico Criscito.

T - Tréneri
Zo šestnástky krajín veria zahraničným odborníkom iba v troch. Portugalčan Fernando Santos (Grécko), Holanďan Dick Advocaat (Rusko) a Talian Giovanni Trapattoni (Írsko) sa pokúsia presvedčiť znovu o svojich kvalitách aj mimo domoviny. Jediným zahraničným trénerom s titulom na ME je Nemec Otto Rehhagel, ktorý triumfoval s Gréckom pred 8 rokmi v Portugalsku. Trénerským benjamínkom bude Paolo Bento, 42-ročný Portugalčan, ktorý nastúpil ešte ako hráč pred 12 rokmi v semifinále ME, naopak, kormidelníckym matuzalemom je spomínaný Trapattoni so 73 rokmi.  

U - Utajenie
Viacero vedení reprezentačných tímov v čase rozmachu sociálnych sietí už prijalo patričné opatrenia, aby zamedzili hráčom čokoľvek vypúšťať na verejnosť, čo by mohlo dávať indície súperom o taktike, zraneniach, nálade v tíme a pod. Anglická reprezentácia má zakázané publikovať správy, ktoré "nemajú čo robiť na sociálnej sieti počas EURO". Informácie o tom, čo môže byť obsahom noviniek a čo nie, dostali aj nemeckí futbalisti. Najradikálnejšiu cestu razia Dáni a Španieli, ktorí zakázali futbalistom počas ME akékoľvek zverejnenie informácií z prostredia tímu na ich osobných kontách.  

V - Vogts
Jediným človekom, ktorý nad hlavu dvíhal trofej pre majstra Európy ako hráč i tréner, zostáva naďalej Nemec Berti Vogts. "Teriér", ako medzi útočníkmi nie príliš populárneho obrancu prezývali, pomohol výkonmi Nationalelfu k prvenstvu v roku 1972 a ako reprezentačný lodivod ho doviedol k primátu o 24 rokov neskôr. Vyrovnať sa mu teraz môže kormidelník Francúzov Laurent Blanc, ktorý dosiahol na vrchol Európy ako obranca Les Bleus v roku 2000.

W - Weissovci
Zverencom bývalého trénera Vladimíra Weissa nevyšiel pokus vyrobiť si šnúru účasti na vrcholných podujatiach. Po neúspešnej kvalifikácii sa museli skloniť v skupinovom poradí pred Ruskom aj Írskom, ale asi najbolestnejšie bolo to, že pred nimi skončilo aj ambiciózne Arménsko. Slovensko ešte na majstrovstvách Európy ako samostatná krajina nikdy nehralo.

Z - Zvieratá
Po "nemeckej" chobotnici Paulovi, ktorá veľmi úspešne tipovala výsledky MS 2010, sa roztrhlo vrece s prognostikmi zo zvieracej ríše. Rezultáty ME budú predpovedať fretka, slon i svinka. V Charkove stavili na najmenšieho cicavca, ktorý sa volá Fred, v Kyjeve bude o svojich jasnovideckých schopnostiach presviedčať svinka Chrjak a Poľsko pošle do tejto súťaže tipérov 33-ročnú slonicu Citta z krakovskej ZOO. Iné zvieratá už toľko šťastia nemali, ako spomínaní "vyvolení" - V mene očisty ulíc pred európskym šampionátom úrady na Ukrajine nechali pozabíjať tisícky túlavých mačiek a psov, pričom kruté jatky nezastavili ani po výzvach a protestoch ochranárskych organizácií.