Denník N

P. C. Russell: Kouzelná flétna a další operní příběhy (Comicsový denník 10/2020)

„Jak jen mohu hrát, když mne chvátí takový vztek? Vždyť ani nevím, co mluvím. A přesto musím na jeviště. Pche! Což nejsem též člověkem? Cha! Jsi jen Paňáca… Komediant! Obleč svůj cár a tváře zkrášli bledé! Publikum ti platí a chce se začít smát! A když ti Harlekýn tvou Kolombínu svádí — směj se, Paňáco… budou ti aplaudovat.“

Kedy ste boli naposledy v opere? Ak ste kultúrnym barbarom, rovnako ako ja, tak asi nikdy. Divne oblečení ľudia, ktorí namiesto dialógov komunikujú spievaním piesní v nezrozumiteľných jazykoch? Neznie to dva krát lákavo pre človeka bez hudobného vzdelania. Treba však búrať tieto stereotypy — a tu nám prichádza na pomoc mravenčia práca P. C. Russella.

Tento comicsový autor má operu veľmi rád, preto aj popri Sandmanovi a Doctorovi Strangeovi venoval značnú časť svojej tvorby adaptácii týchto klasických diel. V našich končinách vyšiel ako prvý Wagnerov Prsten Nibelungův, mohutný to príbeh plný mytológie nie nepodobnej Pánovi Prsteňov. A keďže to malo veľký úspech, dorazila k nám aj Kouzelná flétna — zbierka ďalších deviatich opier.

Russell ich tvoril takmer v rozmedzí tridsiatich rokov (Parsifal, 1977 — Sedlák Kavalír, 2004), preto je krásne — a pre výtvarníkov obohacujúce — sledovať, ako sa vyvýjala jeho kresba, nápady a cit pre kompozíciu panelov. Staršie adaptácie sú ešte dosť statické, uzavreté v pravidelných, malých okienkach, bez nejakých veľkých intervencií, s kopou balastu. Čím sa ale dostávame viac a viac do súčasnosti, tým pribúda autorskej odvahy, dynamiky, experimentov. Proste tých pravých operných zážitkov.

Najsilnejšou podívanou sa tak pre mňa stávajú titulná Kouzelná flétna (rozmáchlá a teatrální), biblická Salome (krvavá a tanečná), čiernobieli Komedianti (jokerovskí a navýsosť tragickí) a experimentálne Mahlerovy písně. Ale aj zvyšok stojí za to — minimálne kvôli všeobecnému kultúrnemu prehľadu. Veď kedy by som sa už len dostal na to všetko priamo do opery, že?

Je to krásny kus umenia — veľmi ma preto teší, že bude v decembri doplnený (snáď nie uzavretý) adaptáciou rozprávok Oscara Wildea. Pripravte sa na to.

P. C. Russell: Kouzelná flétna a další operní příběhy
ComicsCentrum, 2019
416 strán
*
90 %
.
Moje písačky a kresbičky môžete sledovať aj tu.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.