Ján Greguš (Minnesota United)

Ján Greguš (Minnesota United) Zdroj: PIONEER PRESS

Ján Greguš: Trénujem viac ako pred karanténou

Miroslav Antol • 10. apr 2020 o 09:40
Koronavírus udrel naplno už aj v Spojených štátoch amerických. V USA majú aktuálne jednoznačne najviac pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19, v počte úmrtí sa čoraz rýchlejšie dostávajú k dvom najviac postihnutým krajinám sveta v tomto smere: Taliansku a Španielsku.

Stredopoliar Minnesoty JÁN GREGUŠ zatiaľ prerušenie MLS zvláda, snaží sa byť neustále aktívny

Za „veľkou mlákou“ je momentálne aj viacero slovenských futbalistov vrátane reprezentačného stredopoliara Jána Greguša. S 29-ročným nitrianskym rodákom sme sa spojili telefonicky, aby sme zistili, ako zvláda karanténne opatrenia v Minneapolise, kde druhý rok pôsobí v miestnom tíme zámorskej Major League Soccer (MLS) Minnesota United.

ZATIAĽ SA NENUDÍ

Hoci je v centre diania, o tom, aké zlé je to momentálne v krajine, sa, paradoxne, dozvedá od svojich priateľov a známych zo Slovenska. „Priznám sa, že tunajšie správy príliš nesledujem. Viem len, že tu v Minneapolise to nie je až také, ako v iných častiach Spojených štátov. Napríklad keď sa teraz pozriem von z okna, nevyzerá to, že sa deje niečo nezvyčajné. Samozrejme, obchodné centrá a reštaurácie sú pozatvárané. Fungujú len potraviny, pošta či banky, podobne ako na Slovensku,“  povedal nám na úvod rozhovoru 26-násobný reprezentant.

Napriek tomu, že sa snaží nezaťažovať informáciami z miestnych médií, ani jemu neušlo, ako pandémia zaútočila predovšetkým na štát New York a mesto New York City, čo je epicentrum nákazy. 

„Všade píšu a hovoria, že počet úmrtí už prekonal aj neslávny 11. september 2001. Je to veľmi smutné. Našťastie, prichádzajú aj dobré správy. Začiatkom týždňa som si písal s reprezentačným kapitánom Marekom Hamšíkom a podľa neho to už v Číne začína vyzerať celkom dobre. Aj keď stále nevie, kedy by sa súťaž mohla rozbehnúť. Možno na začiatku júna,“  podotkol Ján Greguš.

Šikovný stredopoliar delí v posledných dňoch a týždňoch svoj čas na individuálny tréning, varenie, čítanie a hry. „Zatiaľ sa vôbec nenudím. Som stále aktívny. Dá sa povedať, že trénujem ešte viac ako pred karanténou. Keď zahrniem tréningy a prípravu jedla, veľa času mi už ani nezostane. A keď áno, myslím si, že práve teraz je vhodná chvíľa na čítanie kníh.“

Na svoj instagramový účet pridáva počas domáceho „väzenia“ videá s futbalovými trikmi s loptou. „Je to viac-menej pre môjho bratranca, aby som mu ukázal, ako sa to robí… Zároveň ma však o to požiadalo aj vedenie ligy v rámci iniciatívy pre fanúšikov. Verím, že sa im to bude páčiť,“  doplnil s úsmevom.

Ján Greguš so spoluhráčom.
Ján Greguš so spoluhráčom.

ČO NA SRDCI, TO NA JAZYKU

Okrem nakupovania vychádza von len vtedy, keď si ide zabehať. „Snažím sa vtedy chrániť a niečo podobné vidím aj u ostatných ľudí, ktorí vonku športujú. V obchodoch je to rôzne. Niektoré sú prázdne, iné plné, že treba čakať vonku v rade,“ ponúkol svoj pohľad na aktuálne dianie.

Už viac ako tri roky je na čele Spojených štátov kontroverzný Donald Trump. Aj slovenský stredopoliar sa už na niektorých jeho vyjadreniach pobavil. „Je to prezident, ktorý vyznáva zásadu čo na srdci, to na jazyku. Jeho vyhlásenia sú väčšinou veľmi zaujímavé, príliš sa s nimi nepára. Nedávno rozprával, ako sa treba chrániť, ale pritom si s ďalšími podával ruky a stáli tesne vedľa seba. Pochopil som, že mnohým ľuďom sa jeho politické názory nepozdávajú. Na druhej strane, počul som aj to, že za jeho vlády sa platia nižšie dane. Príliš sa v tom nevyznám, ale mám pocit, že hoci ho obyvatelia veľmi nemusia, ekonomicky sú spokojnejší ako predtým,“  povedal Ján Greguš.

Ján Greguš: Ja by som hral najradšej už zajtra, ale keďže budeme ešte minimálne dva týždne bez spoločného tréningu, určite to nebude tak skoro.

PREDĹŽENÉ TRÉNINGOVÉ MORATÓRIUM

V pondelok 6. apríla poslalo vedenie Minnesoty United svojim hráčom správu, že spoločnej prípravy sa tak skoro nedočkajú. „Tréningové moratórium, ktoré už istú dobu trvá, nám predĺžili o ďalšie dva týždne. Poslali nám aj nové individuálne plány, v ktorých sú rôzne behy aj domáce posilňovanie. Neustále niečo robíme, od začiatku karantény som mal voľno azda len dva dni,“  uviedol dánsky majster zo sezóny 2016/17 v drese FC Kodaň.

Presne pred mesiacom odohral Ján Greguš so svojimi klubovými spoluhráčmi zatiaľ posledný súťažný zápas. Pre „potáplice“, ako prezývajú futbalistov United, dopadol súboj so San Jose skvelo. U súpera vyhrali 5:2. Spokojný mohol byť aj Slovák, keďže sa na vysokom triumfe podieľal gólom a dvoma asistenciami. 

„Mohol som skórovať aj druhýkrát, ale penaltu som prenechal nášmu útočníkovi. Chcel som, aby sa na začiatku sezóny chytil strelecky. Ibaže nebol úspešný, takže ďalšiu jedenástku už budem určite kopať ja,“  potvrdil, že ani v čase koronakrízy ho neobchádza dobrá nálada.

Najdôležitejšia otázka však dnes znie: kedy bude mať (nielen) Greguš šancu streliť gól (nielen) z pokutového kopu? „Dúfam, že čo najskôr. Aj v tomto smere sú názory kompetentných protichodné. Najskôr hovorili, že to bude onedlho, ale bez divákov. Potom zdôraznili, že najskôr si musia byť na 100 percent istí zdravotnou situáciou a tým, že nikto nikoho nenakazí. Ja by som hral najradšej už zajtra, ale keďže budeme ešte minimálne dva týždne bez spoločného tréningu, určite to nebude tak skoro. Našťastie, v MLS je veľká výhoda, že sezónu hráme systémom jar – jeseň.“

Radosť Jána Greguša po výhre a postupe do play-off v MLS.
Radosť Jána Greguša po výhre a postupe do play-off v MLS.

Minnesota mala celkovo vydarený štart do sezóny, zvládla oba úvodné zápasy. Okrem spomenutého duelu so San Jose (5:2) dominovala aj v stretnutí v Portlande (3:1). 

„Presne tak sme si to predstavovali. Škoda, že keď sme sa pekne rozbehli, musela sa súťaž prerušiť,“  povzdychol si Ján Greguš a na záver pridal jednu zaujímavosť v súvislosti so San Jose Earthquakes: „Hrajú osobnú obranu po celom ihrisku. Keď sa na mňa zavesil jeden protihráč, šiel so mnou úplne všade. Hrali tak aj v minulom ročníku a hoci štart mali strašný, postupne sa im začalo viac dariť. V každom zápase mali aspoň 30 striel, taký tlak vedeli vyvinúť na súpera. Keď však pri takomto systéme dokážete otvárať priestory, získavate účinnú zbraň. O tom, že my sme ju našli, dokonale svedčí päť strelených gólov...“

NAJLEPŠIE RIEŠENIE

Aj Ján Greguš sa veľmi tešil na to, ako s reprezentačnými spoluhráčmi zabojuje koncom marca – najskôr v semifinále play-off proti Írsku a potom aj v prípadnom finále proti jednému z dvojice Bosna a Hercegovina, Severné Írsko – o účasť na majstrovstvách Európy 2020. Európska futbalová únia (UEFA) však najskôr všetky barážové duely presunula na jún a potom ich odložila na neurčito. „Bolo to najlepšie riešenie pre všetkých. Rovnako oceňujem aj to, že samotný šampionát sa posunul na budúci rok. Najskôr nech sme všetci zdraví, až potom môžeme myslieť na reprezentáciu,“ vyhlásil Greguš.