Neymar

Neymar Zdroj: reuters

Prestupový trh bude taký, ako bol pred odchodom Neymara do PSG, vraví taliansky agent

Peter Jačiansky • 10. apr 2020 o 11:35
Futbalová sezóna má svoj prirodzený biorytmus. V máji sa skončia národné a európske súťaže, po ktorých nasleduje prestávka. Oddýchnuť si musí telo a rovnako tak aj myseľ. Po dovolenke sa hráči vrátia do tréningového procesu a funkcionári do svojich kancelárii, kde začnú plánovať budúcnosť.

Tá sa dá najlepšie ovplyvniť na prestupovom trhu, ktorý sa otvára v júli. Pandémia koronavírusu však zapríčinila, že tento rok sa tak nestane. Okno sa síce otvorí, ale bude to zrejme až na jeseň. Mnohí odborníci však už teraz konštatujú, že najbližšie prestupové okno bude iné ako tie predchádzajúce.

Priblíži sa európsky futbal zámorskej NBA?

Calciomercato, teda futbalový trh, je v Taliansku obrovský fenomén. V letných mesiacoch si fanúšikovia zapínajú svoje prijímače o 23.00 h, aby sledovali experta na prestupy Gianlucu Di Marzia, ktorý im v televízii Sky Sport vždy prinesie prehľad najzaujímavejších udalostí dňa.

Mnohí z divákov však v čase prenosu už vedia, čo sa deje na prestupovom trhu. Cez sociálne siete ich zásobuje novinkami Di Marziov učeň Fabrizio Romano, ktorý pendluje medzi milánskymi hotelmi, kde sa zdržuje väčšina agentov a manažérov. Tí sa mimo záznam radi podelia o informácie, ktoré následne Romano vyhodnocuje a posúva ľudom na Twitter či Instagram.

Hoci má talianska liga prestávku a nikde nemožno sledovať futbal, calciomercato je pre ľudí takmer rovnako atraktívne, pretože prináša rôzne zvraty a je vzrušujúce. Posledné roky boli napínavé aj preto, lebo sumy za hráčov rástli. Súčasná kríza sa však odzrkadlí aj na prestupovom trhu. Teda aspoň to tvrdí športový riaditeľ Juventusu Turín Fabio Paratici , ktorý v nedávnom rozhovore pre denník Tuttosport vyslovil zaujímavú myšlienku. 

„Počas najbližšieho prestupového okna budeme sledovať veľké množstvo hráčskych výmen. Pod vplyvom okolností sa európsky futbal priblíži zámorskej NBA,“  vyhlásil Paratici. Čo tým myslel? Funkcionár Juventusu narážal na to, že kluby zrejme zmenia správanie na prestupovom trhu, čo je logické, keďže súčasná pandémia ich ekonomicky výrazne zasiahla.

Fabio Paratici: Počas najbližšieho prestupového okna budeme sledovať veľké množstvo hráčskych výmen

VÝMENY HRÁČOV

Systém, ktorý funguje v NBA, sa však nedá prevziať ako celok, keďže najkvalitnejšia basketbalová súťaž sveta je zatvorená liga, v ktorej hrajú každý rok tie isté tímy. Tie si každoročne v júni vyberajú najlepších mladých hráčov v drafte podľa toho, ako dopadli v uplynulej sezóne.

Toto je v Európe nerealizovateľná vec, keďže tu nejestvuje komplexný univerzitný systém vychovávajúci budúcich profesionálov. Keď Fabio Paratici rozprával o priblížení sa k NBA, na mysli mal to, že sa už nebude toľko nakupovať, ale peniaze nahradia samotní hráči. Či už pôjde o výmenu jeden za jedného, dvaja za dvoch atď.

Napríklad: Barcelona bude počas najbližšieho prestupového okna chcieť angažovať Lautara Martineza z Interu Miláno. Do mesta módy však nepošle fax s finančnou čiastkou, ale Milánčanom navrhne, že obratom im pošle Antoina Griezmanna. V Interi si povedia, že je to málo, a preto zakontrujú tým, že si v balíčku vyžiadajú ešte Artura Vidala. Dvaja skúsení hráči za hviezdu budúcnosti, v NBA častá vec. S tým rozdielom, že v NBA môžu hráčov „trejdovať“ aj bez ich súhlasu. Niečo také v Európe nemožno očakávať.

Fabio Paratici.
Fabio Paratici.

HVIEZDY ZOSTANÚ

Pri hráčskych výmenách jeden za jedného by však bolo veľmi náročné nájsť dvojicu, ktorá by z kvalitatívneho hľadiska vyhovovala obom klubom. V Európe je reálny skôr model s finančným doplatkom.

Klub bude chcieť angažovať vytypovaného hráča, ale prestupová čiastka sa mu bude zdať príliš vysoká. Preto pošle opačným smerom niekoho zo svojho kádra, čím zníži náklady na prestup. O niečom takom sa v týchto dňoch hovorí v Neapole, kde plánujú dlhodobú budúcnosť a jej súčasťou by mal byť taliansky útočník Andrea Belotti, ktorý pôsobí v mužstve FC Turín.

Do Piemontu by miesto neho išiel Andrea Petagna, ktorého Neapol kúpil v zime, ale nechal ho na hosťovaní v tíme SPAL. Ak by mali Turínčania o Petagnu záujem, pre Neapol by to bola skvelá správa, pretože Belottiho prestup by bol z ekonomického hľadiska únosnejší. O podobných výmenách rozprával aj hráčsky agent Vincenzo Morabito , ktorý v rozhovore pre Radio Sportiva uviedol, že veľkým prestupom odzvonilo. Minimálne z krátkodobého hľadiska. 

„Prestupový trh bude taký, ako bol pred odchodom Neymara do Paríža Saint-Germain. Kluby si budú vymieňať hráčov a očakávam, že najväčšie hviezdy zostanú na svojom mieste. Ak by nevstúpil do hry koronavírus, tak napríklad Sergej Milinkovič-Savič by v lete určite odišiel z Lazia Rím,“  myslí si Morabito.

PREDĹŽENÉ ZMLUVY

Podľa expertov na prestupový trh sa kluby okrem hráčskych výmen zamerajú taktiež na futbalistov, ktorým sa končia kontrakty a budú môcť prestúpiť bez nároku na odstupné. To je z ekonomického hľadiska rozhodne najvýhodnejší typ transferu. Otázne však je, kedy sa hráči s končiacimi zmluvami stanú voľnými.

Na konci júna, ako sa pôvodne plánovalo, to určite nebude. Všetky kontrakty budú totiž trvať až do momentu ukončenia sezóny 2019/20. V utorok o tom rozhodla Medzinárodná futbalová federácia (FIFA).

 „V tejto chvíli je isté, že ligové súťaže sa nedohrajú v pôvodnom termíne. Preto považujeme za samozrejmosť, aby boli hráčske zmluvy s klubmi platné do 30. júna automaticky predĺžené až do momentu, keď sa ročník regulárne skončí. Týmto krokom chceme vo futbalovom hnutí zachovať integritu a stabilitu,“  uvádza sa v stanovisku FIFA.

Medzi hráčomi, ktorí budú po skončení aktuálnej sezóny voľní, sú aj traja belgickí reprezentanti Thomas Meunier (Paríž), Dries Mertens (Neapol) a Jan Vertonghen (Tottenham). O tejto trojici sa v posledných týždňoch hovorí v súvislosti s viacerými záujemcami. Napríklad Vertonghena by chcel získať milánsky Inter, Mertens je zas dlhodobo v hľadáčiku FC Chelsea.

Vincenzo Morabito: Očakávam, že najväčšie hviezdy zostanú na svojom mieste. Ak by nevstúpil do hry koronavírus, tak napríklad Sergej Milinkovič-Savič by v lete určite odišiel z Lazia Rím.

DOBROVOĽNÉ EMBARGO

V tejto chvíli je veľmi náročné predvídať, ako sa budú kluby správať na prestupovom trhu. Vo Veľkej Británii však prišli so zaujímavou myšlienkou, ktorá spustila diskusiu. Ak by totiž prišlo k najhoršiemu a kluby by nemali peniaze na investovanie, mohli by na seba uvaliť takzvané dobrovoľné prestupové embargo, ktoré môže mať ozdravné účinky.

Ukázalo sa to na príklade FC Chelsea, kde prišlo prestupové embargo ako trest. Tento trest však so sebou priniesol aj pozitívne veci, keďže v londýnskom klube museli siahnuť po mladých hráčoch z akadémie. Tí sa osvedčili a ukázali, že môžu byť platní pre prvé mužstvo. Dobrovoľné embargo je utopické riešenie, no upriamuje pozornosť na prácu s mládežou. 

„Budeme mať problém, pretože trhové hodnoty hráčov pôjdu dolu na celom svete. Preto bude nesmierne dôležité, aby sme sa začali zaoberať našimi akadémiami,“  poznamenal športový riaditeľ Interu Miláno Beppe Marotta.