Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Facka v Luxembursku! Všetci hovoria o hanbe
Zdielať na

Facka v Luxembursku! Všetci hovoria o hanbe

Niektorí zo slovenských futbalistov po prehre 1:2 s Luxemburskom odmietli žiadosti novinárov o rozhovor a neprofesionálny výkon z ihriska preniesli aj do mixzóny, ktorou "prefrčali" do pristaveného autobusu.

Boli však aj takí, a objektívne treba povedať, že ich bola väčšina, čo sa podelili o prvé dojmy po fiasku, ktoré slovenský futbal v stredu večer v Luxemburgu zažil. Skloňovali sa predovšetkým dve substantíva - facka a hanba.

"Nemáme sa na čo vyhovárať, lebo podmienky boli pre obe mužstvá rovnaké. Prehrali sme, je to pre nás určite facka a hanba," povedal pre TASR stopér Ján Ďurica. Nechcel sa vyhovárať na hustú hmlu a nerovný terén, chlapsky priznal zlyhanie mužstva: "Každý musíme začať sám od seba, lebo podmienky bývajú všelijaké a to, že bola hmla a zlé ihrisko je jedna vec, ale náš výkon druhá. Malo to byť povinné víťazstvo, ale ukázali sme len to, ako sa futbal hrať nemá." Za jediný pozitívny moment "divného" večera označil slovenských fanúšikov. Tí sa poschádzali nielen zo Slovenska a Luxemburgu, ale prišli aj skupinky zo susedných krajín Beneluxu. Na tribúne mali hostia jasnú prevahu, hlasno povzbudzovali, ale odmeny v podobe výsledku sa nedočkali.

V prvom polčase bola hra obojstranne rozháraná s množstvo nepresných prihrávok a faulov. Tréner Vladimír Weiss zmenil systém, úvod druhého dejstva ešte zniesol parametre priemernej kvality, veď v 55. minúte Erik Jendrišek aj otvoril skóre stretnutia po dobrej prihrávke Mareka Hamšíka. "Už predtým som mal dve šance, ktoré za normálnych okolností musím dávať. Pri góle na mňa prišla vynikajúca lopta od Mareka Hamšíka, zostal som sám pred brankárom a podarilo sa mi šancu premeniť," opísal gólový moment legionár nemeckého Freiburgu. Ak by teoreticky do konca zápasu zostalo 1:0, nad matným výkonom by sa možno dalo prižmúriť oko, lenže srdnato bojujúce domáce mužstvo zložené až na dve výnimky z amatérov nezložilo zbrane. Domácemu trénerovi Lucovi Holtzovi vyšlo striedanie, keď poslal do hry naturalizovaného Portugalčana Daniela Da Motu, ktorý na ľavej strane cvičil s brániacimi hráčmi a nakoniec dvakrát gólovo udrel.

"Myslím si, že sme dostali poriadnu facku na prebratie. Ako účastník majstrovstiev sveta nemôžeme v žiadnom prípade v Luxembursku prehrať. Také isté podmienky nás čakajú v Andorre, dovtedy sa nad sebou musíme zamyslieť," dodal Jendrišek. Na hustú hmlu nechcel hádzať vinu za prehru, ale povedal si svoje: "Podľa mňa, keby sa hral ligový alebo kvalifikačný zápas, tak by sa nedohral. O podmienkach je škoda hovoriť, ale keď už sme tu boli, chceli sme to odohrať. Na toto sa vyhovárať nemôžeme. Ihrisko v Andorre tiež nebude ako na Nou Campe, tam to bude o bojovnosti a vôli ten zápas vyhrať."

Debut v národnom tíme si odkrútil František Kubík. Na ihrisko prišiel za stavu 1:1 namiesto Petra Pekaríka, pokyny od trénera boli teda jasné: "Mal som jazdiť po čiare a pokúsiť sa dostať do koncovky. Raz sa mi to aj podarilo, mal som šancu, ale neskončila sa gólom," vyznal sa TASR z prvých pocitov. Útočník ADO Den Haag chcel v premiére v najcennejšom drese zvíťaziť, spomienky na úspešný zápas sú po rokoch predsa len krajšie ako prehra s outisderom. "Debut som si predstavoval rozhodne inak. Tak, že vyhráme a budeme spokojní. Tento zápas sme mali zvládnuť a odchádzať domov v dobrej nálade. Žiaľ, nevyšlo to, ale musíme ísť ďalej. Určite však radšej prehrať teraz v prípravnom zápase ako v kvalifikácii, ale celkom určite nás to všetkých mrzí."

Súvisiace články